Jessicas grotta

Stressigt

Har varit hemma i snart en timme efter att ha haft en förmiddagslektion på tre timmar. Jag borde egentligen plugga innan älsklingen kommer hem från jobbet, men jag fastnade helt enkelt framför datorn. Ska bara skriva det här inlägget, sedan ska jag faktiskt sätta mig ned och påbörja rättsfallskoncetratet som ska vara inlämnat den 17e september. Enligt "läraren" (en ung kille som håller på att doktorera i juridik) i juridisk svenska som gav oss rättsfallskoncetratsuppgiften är det en svår och jobbig uppgift, så han gav oss tipset att börja i tid. Ska se hur långt jag kommer idag ...

Tänkte bara komma med en liten reflektion som slog mig idag. Jösses vad stressad man blir av att vara i Stockholm! Nu vet jag mycket väl att Stockholm är en större stad än Malmö, men jag kan inte komma på att jag var lika stressad i Malmö som jag faktiskt är när jag går mellan skolan och Stockholm C. Kan kanske vara att man vänjer sig, och med tanke på att jag har bott i lugna Åker i lite mer än ett år, har jag vant mig vid ... Vad kan man kalla det? "Klimat" låter konstigt, men du förstår kanske vad jag menar? Här ute är det lugnare än inne i en storstad. Jag längtar hem varje dag till älsklingen och lugnet här hemma (om man inte räknar med lejonen som finns i lägenheten. De är långt ifrån lugna!).

Aja, jag ska gå i skolan i två år, så det kan tänkas att jag kommer vänja mig. Men usch för stad! För mycket stress och konstigheter.


Dagens citat:

"Om du kan behålla ditt lugn när alla andra tappar huvudet, så är det mycket möjligt att du inte har fattat vad som händer."
(Jean Kerr)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

E contrario

Jag kom att tänka på en sak i torsdags när vi hade vår första juridik-lektion (på tisdagen hade vi juridisk svenska, och det är inte riktigt samma sak). Detta är egentligen något som slog mig på gymnasiet när jag för första gången blev bekant på riktigt med juridiken. I Äktenskapsbalkens första kapitel, andra paragraf står det stadgat följande;

Makar skall visa varandra trohet och hänsyn. De skall gemensamt vårda hem och barn och i samråd verka för familjens bästa. (ÄktB 1:2)
 
Sveriges Rikes Lag
 
Kan man inte genom det utläsa e contrario (motsatsvis) att det strider mot lagen att vara otrogen? Nu är ju inte otrohet ett brott, men det borde det väl vara egentligen? För om man är otrogen, visar man ju knappast trohet? Visserligen ses det oftast inte med blida ögon av omgivningen om man skulle vara otrogen, för det är moraliskt förkastligt. Fast å andra sidan, om man ändå har uttryckt sig på det här sättet i lagen att man ska vara sin andra hälft trogen (visa trohet), borde man väl kanske ägnat en stund åt att fundera ut en lämplig påföljd om man inte visar trohet? Okej, jag vet att det kostar pengar att stifta/ändra lagar, men att det är moraliskt förkastligt verkar inte ha någon betydelse för vissa. I och för sig uppkommer då frågan om vem som ska se till att det upprätthålls.

Om vi säger att det finns ett gift par där kvinnan en dag är otrogen och mannen får veta detta, då står det ju hans ord mot hennes om han på något sätt skulle ta detta till rätten och hon nekar till det. Med andra ord skulle vi behöva ha polisens ingripande, d.v.s. att de utreder det hela och vi behöver ju polisens resurser på annat håll.

Till syvende och sist var det kanske inte en så briljant idé att låta otrohet vara ett brott. Men det var bara en liten tanke.


Dagens citat:

"Kärlek är att ge, inte att få."
(Okänd)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Kanske ändå inte

Då har jag tränat karate två gånger; en gång i måndags och en gång i onsdags. Vad har jag kommit fram till?

Karate i sig verkar vara kul, för jag tyckte att det var ganska intressant i måndags, då vi fick lära oss olika slag och någon spark. Visserligen är det väldigt fysiskt, och då syftar jag allra mest på uppvärmningen som innebär att man ska jogga runt gymnastiksalen och under tiden man gör det ska man göra olika övningar. Klart att det andra också är väldigt fysiskt, för där krävs koordination och balans (två saker som jag absolut inte har). Tror säkert att man hade fått till allt det där till sist om man lagt manken till och fortsatt att gå dit.

Nu ska jag emellertid inte göra det. Jag insåg i onsdags att jag inte kommer orka nu när jag också kommer att plugga. För de dagar då det är träning innebär det för mig att jag först åker tillbaka med tåget till Läggesta från Stockholm och om jag har tur hinner jag med tåget som går halv fem (de dagar då jag slutar fyra). Men hur som helst, då blir det tågresa efter förmodligen en heldag i skolan. Därefter blir det träning i en timme och sedan kommer man hem och ska äta. Hur mycket är klockan då? Jo, runt åtta på kvällen. Med andra ord ska jag börja plugga då, och förmodligen kommer jag vara ganska seg för det var jag i onsdags.

Jag vill inte att skolan ska bli lidande och av den anledningen anser jag att det är bättre att offra karateträningen. Kanske kan jag börja igen någon gång i framtiden, men som det ser ut nu väljer jag att fokusera på skolan. Men om du tycker att det lät intressant kan du alltid börja med det Smile

Nej, ska strax börja plugga igen. Försökte vara duktig nu i helgen och göra det som ska göras inför nästa vecka, men insåg igår att jag inte kommer kunna läsa allt. Varför? Min version av kursboken (upplaga 20) har inte allt som den senaste upplagan har och måste därmed på måndag höra med någon i klassen om det är okej ifall jag kopierar det som jag saknar. Köpa om den boken känns onödigt dyrt. Då överlever jag med kopior.


Dagens citat:

"Envis blir aldrig vis."
(Okänd)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie