Inte så tokigt trots allt

Som du säkert vet är jag inte alltför förtjust i fantasyböcker. Den genren blir lite för overklig för min del. Jag har testat att läsa och det är därför som jag kan säga att det inte är något för mig. Sci-Fi är heller inget som jag är stormförtjust i, så när jag läser J.D. Robb's (pseudonym för Nora Roberts) framtidsromaner kryper det i kroppen på mig. Men nu tänkte jag ge det en extra chans och samtidigt lära mig mer om något som min sambo tycker om. (fantasy om du inte har uppfattat det än Tunga) Jag börjar med de böcker som han har här hemma.

Nyligen läste jag klart den första boken i Eoin Colfers trilogi om underbarnet Artemis Fowl. Häpnadsväckande nog tyckte jag att den var en underhållande roman, trots att det är en barnbok. Författaren ska ha applåder för att han inte använder sådant löjligt lätt språk som man annars kan förvänta sig finnas i barnböcker.

Artemis Fowl


Jag citerar baksidan så att du vet vad den handlar om; "Den tolvårige Artemis Fowl är det fyndigaste och mest kriminella snillet i världshistorien. Men inte ens Artemis inser vad han utmanar när han kidnappar en vätte, löjtnant Holly Short från PYSS (Polisiära Yt-Spanings-Styrkan). De vättar som Artemis har att göra med är inte de vi är vana vid från godnattsagorna - nej, dessa vättar är beväpnade och livsfarliga. Och när Artemis tror att han vet precis var han har dem, slutar de plötsligt att spela enligt reglerna ..."

Nu vet jag inte om de här böckerna direkt räknas som fantasy, trots att det finns en underjordisk värld med vättar, dvärgar, troll etc. Ska nog ta reda på definitionen av genren. Hur som helst och i vilket fall som helst gillade jag det jag läste och blev sugen på att skriva något eget på temat. Fast, det känns som att det mesta redan har tagits upp och risken finns att det bara blir något slags plagiat om jag försöker mig på att skriva. Å andra sidan är det enda som behövs lite fantasi. Men sen finns det ett litet problem till ... Jag har inte tillräckligt med fantasi för att hitta på helt nya namn till figurerna som man brukar göra i fantasy (vad jag har uppfattat det som). Fast man kan kanske använda sig av redan existerande, men ovanliga namn?

Så fort jag har satt punkt för idag ska jag ge mig ut på nätet och börja med lite research. Eller så väntar jag tills jag är klar med allt annat jag skriver och ska skriva. Har blivit ganska mycket i huvudet som jag vill skriva om. Det enda som saknas är inspiration, disciplin och fokusering ...


Dagens citat:

"En flicka är som en skugga. Följ henne så flyr hon, fly henne så följer hon dig."
(Ryskt ordspråk)

Ha det så bra!
Varma kramar
Jessie