Starkt psyke ..?

Snart har jag och min sambo varit tillsammans i två hela år  Kram Hjärta Om man jämför med mina föräldrar (som har varit tillsammans i över trettio år ...) är det måhända inte lång tid, fast om man ser till hur länge en hel del av de yngres förhållande varar tycker jag personligen att två år inte är något att rynka på näsan åt. Och jag ångrar inte en sekund av de här åren, utan hoppas på att det kommer bli många fler tillsammans med sambon, för jag planerar inte att ge mig av (om han nu inte vill det, för då gör jag ju som han vill Tunga).

För ett par månader sedan pratade jag om detta med en person som även den tyckte att det var hyfsat lång tid. Fast vi var oense om hur man lyckas med att ha ett långt förhållande. Enligt personen som jag pratade med krävs ett starkt psyke för att orka med något sådant. När jag lade fram att man kanske i första hand behöver älska varandra, sade personen emot med en gång. Enligt denne handlar det inte alls om att älska varandra eller ej. Nej, det saken handlar om är att man ska ha ett starkt psyke för att orka med alla bråk som uppkommer under tiden man är tillsammans. Som du säkert anar höll jag inte alls med. Eller, i alla fall inte till viss del. Jo, visst är det bara att tacka om man har ett starkt psyke, men enligt mig måste man älska varandra för att lyckas med ett långt förhållande. Om man inte gör det (älskar varandra) kämpar man ju inte för att behålla det man har om man exempelvis bråkar. Fast om man älskar varandra, då gör man allt för att inte förlora den andra. Med andra ord härdar man ut de svåra perioderna och kämpar. Man ger inte upp så lätt. I alla fall inte i första taget.

Å andra sidan kan jag ha fel. Det finns säkert de som älskar varandra men inte kämpar för att behålla det de har. Ska kanske klargöra vad jag menar med älskar, för många tycks slänga runt det ordet utan att egentligen veta vad det betyder (det gjorde jag också från början innan jag insåg att jag hade helt fel på den punkten). Det är stor skillnad på att älska någon och att tycka om någon. Att älska någon är väldigt starka känslor, medan tycka om är lite svagare. Om man älskar någon kan man inte tänka sig att vara med någon annan, inte då och inte i framtiden. Man behöver den andra för att fungera som man ska, för annars har man förlorat en del av sig själv. Haha, inser nu att jag kanske inte riktigt kan förklara ordens innebörd. Men älska är ett väldigt starkt ord som tyvärr missbrukas av att personer slänger ur sig det utan att veta hur fel de har. Det är alltså när man älskar varandra, som man kämpar och härdar ut. Om man fortfarande är på nivån där man "bara" tycker om varandra (att tycka om någon kan man också göra ganska starkt) är sannolikheten rätt så stor att man hellre låter varandra gå vidare.

Oj, nu snurrade jag nog till det ganska mycket, men jag hoppas att du förstod vad jag menar. Du får gärna komma med en bättre definition på älska om du har det. Smile Jag vet i varje fall att jag älskar min sambo och skulle gå i miljontals bitar om jag inte längre fick ha honom hos mig (vilket jag redan har gjort med Jocke Ledsen smilis).

Dagens citat:

"Den kloke lär av andras misstag, dåren av sina egna."
(Engelskt ordspråk)

Ha det så bra!
Kärleksfulla kramar
Jessie