Daisypath Anniversary tickers

Intimt

Jag praktiskt taget skrattade när vår (min bästa kompis och min) projektarbetshandledare/geografilärare sade till oss i trean att vi tre hade blivit intima med varandra efter att han hade läst vår projektarbete, därför att det är något intimt med att få sin roman läst. Vid det tillfället tog jag det som en av hans underligheter, för han var ganska ... speciell? Visst var han snäll och så, men han var lite udda jämfört med andra lärare. Till exempel när han pratade om avdunstning på geografin. Då han illustrerade vattendropparna med sin kropp, gick han omkring i klassrummet, med armarna tätt intill sin kropp och viftade på själva händerna. Givetvis fick han klassen att vrida sig av skratt.

Men nu inser jag att han faktiskt har rätt. Det är ganska intimt att få sin roman läst. Det är väldigt privat. Jag vet att det säkert låter konstigt, för egentligen borde inte en text ha en sådan egenskap, men det har den. Kanske inte för alla, men i alla fall för mig. Jag började fundera närmre på det när min bästa vän fick mig att överväga om jag skulle lägga ut romanen som jag skriver på K1 eller ej. Nej, hon sade aldrig att jag borde, men vi pratade och då började jag fundera på det. Fast bara tanken på att blotta mig på det sättet känns skrämmande. Jo, jag lägger visserligen upp mina noveller, men de är en annan sak.

Kanske handlar det om att lära sig att hantera det? Jag menar, övning ger ju färdighet och om jag då lägger upp en roman har jag lyckats att ta mig över den tröskeln. Då känns det kanske inte lika skrämmande när jag väl vet hur det är. Fast att jag inte vill göra det beror på andra praktiska saker också. Jag tror att jag kommer bli distraherad om någon nu skulle kommentera min text. Det räcker att jag redan kommer på saker och delar hela tiden som jag vill lägga till eller byta ut. Bättre att göra som jag tänkte först och skriva klart allt som jag har i huvudet och därefter ändra eller lägga till saker så att texten blir bättre. Fast när jag har tid och ork (plus inspiration) för det är en annan femma ...


Dagens citat:

"Högmod går före fall, sturskhet före undergång."
(Bibeln)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Duktig flicka

I lördags blev jag uppriktigt förvånad, men samtidigt nöjd. Eftersom hankatten var så besatt av badkaret och hoppade i där flera gånger dagligen och därefter ropade på oss om att han ville ha rinnande vatten, köpte vi en vattenfontän. Dock är tydligen vattenfontänen för läskig för lille Fegis (som jag kallar honom), så dit går man bara när den är avstängd. Honkatten däremot har gått fram och nosat på den när den har varit igång och har smakat lite när man har suttit och lockat på henne. Men i lördags gick hon dit självmant och drack medan den var igång! Varken jag eller älsklingen satt och lockade på henne. Vilken duktig tjej! Hoppas att Fegis lär sig av henne ...

Vattenfontän


Dagens citat:

"I'll go wherever you will go."
(The Calling - Wherever you will go)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Första advent

Idag är det första advent. Gud vad tiden flyger iväg! Har det verkligen gått ett helt år sedan sist? Nu i helgen har det varit ganska fullt upp. Fönster har putsats, lägenhet har städats, julsaker har kommit upp ... Men nu kan jag sitta ned en stund och koppla av. Visserligen låg jag och älsklingen i soffan en stund efter att granen kommit upp, och myste, men nu har jag inget speciellt som måste göras precis nu. Ganska skönt.

Alla fönster är inte färdigputsade (för att det dumma köksfönstret bråkade med mig igår -.-' ), så de sista (balkongdörren och sovrumsfönstret) tar jag i morgon. Aldrig kul att putsa fönster, men det måste ju göras. Vad man dessutom kan göra från och med idag (vad jag tycker) är att lyssna på julmusik, för nu har ju julen officiellt kommit igång. Älsklingen påpekade innan att det känna konstigt att första advent är i november och att man lyssnar på julmusik nu, för egentligen känns ju december mer som att julen verkligen har kommit igång. Jag håller med honom, men december är ju ändå snart här, så man kan nog hålla ut till dess.

Jag tänkte ha med tre låtar som jag verkligen ska lyssna på nu under julen. Okej, fyra låtar, för jag kom nyss på ännu en som jag tycker så mycket om. De första två är från Josh Grobans julskiva "Noël". Jag riktigt ryser när jag hör honom sjunga de här två, eftersom han trots allt har en så skön stämma. "Little Drummer Boy" har jag på en annan skiva, med en annan artist som sjunger, fast jag föredrar Josh Grobans version eftersom han faktiskt lyckas att få den så pass mycket mäktigare och på det sättet stärka låten. Den andra, "Thankful" är bara så mysig att lyssna på.

"Nu tändas tusen juleljus" är för mig en av de mest klassiska jullåtarna som finns. Jag har alltid tyckt om den allra bäst. Jag minns tydligt när man tvingades att gå till kyrkan på låg- och mellanstadiet. till jul. Att gå till St. Mikael-kyrkan i Malmö (vid Lindeborg) var bland det mest tråkiga som jag visste. När man är så pass liten känns ju vägen olidligt lång, fast när man väl var framme vid kyrkan och satt där för att sjunga, då var jag nöjd. Framför allt när vi sjöng just denna. Nu tycker jag å andra sidan inte riktigt om Carola som person, men hennes version av "Nu tändas ..." är fantastisk. Därför tolererar jag det.

"Julen är här". Otroligt bra låt och otroligt bra sångprestationer! Finns det mycket att säga om låten? Kanske ... På kören på gymnasiet (i tvåan om jag minns rätt) ville musikläraren att jag skulle sjunga solot i den här låten på julavslutningen Blink Jag tvärvägrade, med tanke på att jag dels inte kan sjunga och dels för att jag absolut inte kan göra det inför andra. Men låten är ändå bra ^^  


Dagens citat:

"Medan man funderar på vad man ska göra kan man slå sig ner och sjunga en visa."
(Nalle Puh)

Ha det så bra!
Adventkramar
Jessie

Står still i huvudet

Den 15 november presenterades det nya temat för nutidsnovellen och tydligen ska man skriva i stilen expressionismen.

Nutidsnovellen

Jag har försökt att kolla upp vad man har skrivit inom denna genre, men blir inte mycket klokare på det. Eller, klokare blev jag kanske, men jag kommer helt enkelt inte på vad jag själv ska skriva. Möjligtvis har jag en novell som kanske skulle kunna passa in på det här temat, men meningen är att jag ska skriva något helt nytt. Jag får nog fundera lite till och se ifall jag lyckas komma på något lämpligt.
Expressionism


Dagens citat:

"Jag läser inte böcker. Jag skriver dem."
(Henry Kissinger)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Vilken otur!

Jag måste ha otur ... Igår fick jag ett mejl från min bästa kompis om att ett par tjejer från vår gymnasieklass tänker anordna en klassträff för oss den 3e december, men jag kommer inte kunna ta mig till Malmö då! Blev så himla besviken, för nyligen pratade jag och bästa kompisen om att det skulle vara skitkul att få träffa gymnasieklassen igen och nu när chansen finns här, är den utom räckhåll för mig Ledsen smilis Blir så arg på mig själv. Vill ju verkligen gå, men det är omöjligt för mig att ta mig ned då ... Aja, förhoppningsvis kommer det fler gånger och nästa gång är chansen säkert stor att jag kan komma Smile Får jag hoppas. Men jag skulle ju vilja komma redan nu *snyft* Den här gången får jag nöja mig med skvaller från bästa kompisen (om hon väljer att gå dit).


Dagens citat:

"Människan är det enda djur som har tråkigt."
(Erich Fromm)

Ha det så bra!
Frustrerande och besvikna kramar
Jessie

Högt spel

Då var det dags att berätta om Justine Dares bok "Högt Spel". Jag väljer, som vanligt, att skriva av baksidan så du vet vad den handlar om. Varför gör jag det? Jo, eftersom jag är rädd för att avslöja för mycket och kanske förstöra spänningen, är det det säkraste kortet att skriva av baksidan. Då avslöjas inget mer än det som avslöjas av omslaget.


(Ja, bilden är lite dålig, men tog den när det var lite halvmörkt - dock upplyst i rummet - och eftersom det blir dåligt när man använder blixt för sådant här, blev bilden skum)


"På flykt och full av misstänksamhet sätter Shelby Wyatt sitt liv på spel.

Välkommen till Golden Phoenix, Shelby, i vimlet bland dessa främlingar kan du försvinna. Du kan känna dig säker i trängseln i spelhallen. I det bländande ljuset kan han aldrig finna dig. Men se upp, Shelby! Du har väckt misstankar hos mannen som försöker hjälpa dig. Vad händer när han upptäcker vad du flyr ifrån? Vad händer när han upptäcker dina djupa hemligheter, utpressning och mord?

Var kan ni gömma er när en hämndlysten mördare försöker fånga er i en mardröm som aldrig tycks ta slut? Tror du verkligen att det förflutna är glömt, Shelby?
"

Ja, vad ska jag säga? Ren och skär besvikelse var vad som fyllde mig i nästan hela boken. Bortsett från slutet. Där blev jag hyfsad nöjd med resultatet, men innan dess var den tämligen ... Tråkig och spänningslös? Visst, det är spännande när någon är på flykt och man inte får veta vad det är som personen flyr ifrån. Men, om man väljer att skriva på det sättet, måste man nog försöka få berättelsen att verkligen bli spännande. Jag övervägde flera gånger att lägga ifrån mig boken, fast eftersom jag är en sådan person som läser klart böcker som jag har påbörjat (har bara hänt en enda gång att jag inte läste klart en bok, och det var en från Henning Mankell), blev det att jag fortsatte, dock med föga intresse.

Som jag nämnde blev boken mer spännande och betydligt bättre mot slutet och riktigt varför kan jag inte sätta fingret på. Kanske för att hela katt-och-råtta-leken blev mer intensiv? Kan vara en faktor. Fast jag skulle inte välja att läsa om den om jag fick tillfälle. Tyvärr.

Precis som med de andra i Justin Dares pocketserie var denna fylld av stavfel och andra tryckfel, vilket som vanligt sänkte bokens standard en aning. Men nu när jag är förberedd på det är det inget som jag bryr mig särskilt mycket om. Fast synd ändå. Om de bara hade varit lite noggrannare skulle det säkert ha blivit ett ännu bättre resultat.

Är den att rekommendera? Nja. Tveksamt.


Dagens citat:

"Har man störtat från regnbågen, så har man varit på regnbågen."
(Lars Huldén, ur diktsamlingen)

Ha det så bra!
Besvikna kramar
Jessie

Lite nostalgi

Sitter här och saknar älsklingen förskräckligt mycket. Han åkte iväg till Skara vid nio-tiden och kommer hem sent i morgonkväll. Nåväl, han åker väl ifrån Skara vid lunch i morgon, men direkt efter det ska han åka bort till en gristräff borta i Uppsala (tror jag det var), så jag blir själv idag och i stort sett hela dagen i morgon. Usch, vad jag saknar honom Ledsen smilis Men han kommer snart hem igen. Det är bara att bita ihop och hålla ut. Kan ju hoppas att han får det roligt där borta. Smile

Nu till det som jag tänkte skriva om idag. Jag och bästa kompisen pratade om vår gymnasieklass lite som hastigast i något mejl och jag insåg då att jag faktiskt saknar gymnasieklassen (JK3A på Pauli Gymnasium, avgångsklass 2008) rätt så mycket (i alla fall de flesta ...). Vi hade tämligen kul ihop. ^^ Därför tänkte jag dela med mig av två roliga händelser från våren i trean. Den sista terminen vi var tillsammans hela klassen. Det är två videor som en tjej i klassen lade upp på YouTube och den första videon är en kille från klassen (en av de mest busiga ska nog tilläggas Wink) som sjunger en låt som han själv har skrivit och framförde på vårkonserten i april eller maj (minns inte riktigt när). Den är i stil med Björn Gustafssons sång till Carina Berg, men istället för att framföra sin kärlek till just den kvinnan, har killen från klassen valt att vår klassföreståndare (som även var vår engelsk-/svensklärare) skulle vara föremålet för hans "förälskelse". Eftersom klassen redan visste till vem han sjöng, kan du höra ganska mycket skratt och fnitter. Det roliga var dock att vår klassföreståndare inte visste om detta. Hon skrattade dock så mycket att hon grät och jag förstår henne, för det är en rolig låt.
Nästa klipp är från senare den dagen (som från klippet ovan) och då löper klassen amok inne i musiksalen. Varför var vi där? Jo, vi skulle träna på studentsången eftersom de andra i klassen (bortsett från jag och de andra i kören) inte riktigt kunde den och vi hade fått den tiden bokad med musikläraren för en genomsjungning. Och under tiden som vi väntade blev klassen åter små barn och underhöll sig.

 


Ja, det var lite nostalgi. Åh vad jag saknar de där galningarna WinkDagens citat:

"Äsch, jag använder plåster när jag blöder!"
(Sagt av en kille i gymnasieklassen när han följde med en tjej från klassen då hon skulle köpa bindor/tamponger)

Ha det så bra!
Nostalgiska kramar
Jessie

Trött? No more!

Nja, jag ska inte påstå att jag har kommit på ett "botemedel" mot trötthet, för jag är fortfarande trött på morgnar och kvällar när jag har kommit hem. Men det jag har lyckats med är att hålla mig vaken på lektionerna! Det låter visserligen simpelt, men jag har dessvärre haft det så problematiskt att jag hållit på att somna på i stort sett alla lektioner.

Vad har jag då gjort för att inte somna? Jag äter clementiner under pauserna! Att ta C-vitamintabletter funkar inte för mig, men däremot att äta clementiner gör det. Fast om det nu verkligen beror på clementinerna eller att jag har blivit mindre trött vet jag inte. men eftersom jag inte vet ger jag frukten allt beröm. ^^ När jag tänker efter känner jag inte alls det behovet av att få sova på tåget till Stockholm, som jag gjort innan. Inte den här veckan i alla fall. Får hoppas att det är en fortsättande "trend" så jag slipper gå runt och halvsova dagarna i ända. Länge leve clementinen!


Dagens citat:

"Alla vill äta vid regeringens bord, men ingen vill diska."
(Werner Finck)

Ha det så bra!
Pigga kramar
Jessie

Knyta band

Vet du vad jag insåg idag när jag var på väg hem från Läggesta? Att jag verkligen tycker om älsklingens katter. Nu får du inte missförstå mig, för det är ju klart att jag har tyckt om de båda lejonen innan också eftersom jag älskar djur och så är de snälla och söta (när de vill). Nej, det jag menar är att jag har börjat knyta starkare och djupare band till de båda liven. Så som jag brukar göra med mina egna djur. Jag började tänka på dem när jag promenerade i snön och kände att jag faktiskt saknade dem och längtade hem till dem. Igår hade jag och honkatten det väldigt mysigt i sängen när jag låg och läste medan jag väntade på att älsklingen skulle ringa och tala om att han var på väg hem.  Då låg vi två i sängen och kelade. Hon strök sig så mycket mot min tröja att man hade kunnat tro att jag blivit våldtagen av katten eller något. Men jag klagar inte. ^^ Att jag dessutom fick in något katthår i ögat (tror jag) så att ögonvitan svullnade upp var det värt. Vi hade det trevligt. Får hoppas att katterna tycker om mig med.

Igårkväll började det snöa och har snöat sedan dess. Nu snöar det dock inte så mycket. Är snarare dugg, men i morse var det stora flingor när jag och älsklingen gav oss ut. Lägger upp några bilder som jag tog med mobilen på vägen hem så du får se.

Snö
Snö
Snö
Snö
Snö
Snö

Det var allt för mig idag. Nu ska jag koppla av lite framför datorn medan jag väntar på att älsklingen ska ringa.


Dagens citat:

"Att vara intim med en kvinna kräver alldeles för stor ansträngning."
(Ivan Gontjarov)

Ha det så bra!
Snöande kramar
Jessie

Julbak!

God morgon. Nu på morgonen har jag stått och bakat tre plåtar med pepparkakor från den hemmagjorda degen som jag fixade igår. Kände att tre plåtar räckte, så nu har jag precis gräddat alla tre en efter en. Problemet är bara att vi har så lite plats, men jag fixar det med lite trolleri ^^ I morgon ska vi i alla fall åka till Ö&B och köpa bakplåtsställning BiggrinTungaSmile Det kommer göra det hela enklare, eftersom då har man ställningen på ett ställe och kan ha några plåtar där. Då kommer jag kunna baka lite mer på en gång (om jag orkar så klart).

Har råkat bränna några pepparkakor eftersom jag kavlade ut dem för tunt. Aja, vi överlever, för jag kommer baka mer så fort jag får tillfälle. Kanske redan ikväll.

Mandelmusslorna igår blev okej. Jag smakade bara en som blev lite halvdålig och den var jag inte precis nöjd med. Fast älsklingen smakade en mandelmussla han med när han kom hem från jobbet och han var nöjd. Även sådana ska jag baka mer av när jag får tid. Det är bara det att det är så himla tråkigt att smörja och trycka ut degen i formarna. Det är riktigt tråkigt. Men resultatet blir ju gott, så man ska nog inte klaga. Vill man ha något gott får man lida lite pin ^^


Dagens citat:

"Hey, hey, you, you, I don't like your girlfriend, No way, no way, I think you need a new one."
(Avril Lavigne - Girlfriend)

Ha det så bra!
Bakande kramar
Jessie

Salmbär

I torsdags var jag och älsklingen på den årliga julmarknaden vid Taxinge Slott. Sist vi var där (vilket även var första gången för mig) var för två år sedan. När vi var där för två år sedan kollade vi mer noga på allt som fanns där, även om vi fortfarande var ute efter en speciell sak. I år gick vi "raka" vägen till ståndet som vi var ute efter och köpte det vi skulle. Sedan gick vi en liten snabb runda genom hantverksstånden, men åkte till Södertälje ganska snart och gjorde det vi skulle där.

Vad var det då som vi var ute efter? Jo, salmbärssylt till älsklingens morföräldrar. Det kommer från Gotland och eftersom de tycker om sylten tänkte fästmannen att det kunde vara en fin julklapp till dem. Givetvis passade vi på att köpa till oss också ^^ Sylten är god. Mums!

Salmbär

Tänkte sätta punkt här och börja dammsuga så att jag sedan kan röra ihop pepparkaksdeg för att därefter göra mandelmusslorna. Det är ju första advent nästa helg och eftersom det blir ganska fullt upp till dess tänkte jag passa på att baka lite julkakor nu så att man har till dess. Mandelmusseldegen har stått inne i kylen sedan runt nio och ska stå där i en timme. Så det blir bra att dammsuga innan. Ska testa ett "nytt" recept den här gången. Förra året hittade jag och älsklingen ett recept på mandelmusslor och blev nöjda. Sedan testade jag min mammas recept (för hennes kakor blir i stort sett alltid perfekta!) men det blev inte lika bra resultat för mig. Tänkte ge det en andra chans i år, men hittar dessvärre inte receptet som jag fick av henne, men däremot hittade jag ett ganska snarlikt i "Sju sorters kakor". Jag berättar sen hur det blev.


Dagens citat:

"Har ni hört talas om reinkarnationsparty? De kallas också kom-som-du-var."
(Okänd)

Ha det så bra!
Musselkramar
Jessie

Ödet

Efter att ha sett filmen "Wanted" när den nyligen visades på tv, kom jag att tänka på en diskussion som jag och en kompis hade i samband med att hon berättade om filmen.

Visst händer det väl att man ibland kan känna eller tänka att vissa saker var menade att hända så att det där andra kunde ske, eller så att man träffade den där speciella personen i sitt liv. Fast jag tror inte på "ödet". Inte på att allt redan är förutbestämt och att vi på så sätt inte kan styra våra egna liv. Nu minns jag inte riktigt hur min kompis formulerade sig när vi pratade om detta, men slutsatsen var att eftersom allt redan är förutbestämt har man inget ansvar för det man gör, därför att man väljer inte själv vad som ska hända. Vi bara tror att vi har egna viljor.

I mina öron är det struntprat. Klart att vi har egna viljor och att vi har ansvar för det vi gör. Fast om man skulle gå på den linjen som min kompis var inne på, då innebär det ju t.ex. att folk som mördar andra är själva bara offer för ödet och att man då ska ha medlidande för dem. Visst, det finns väl en del som kanske inte menade att döda den andre människan, men nu syftade jag inte på de förmildrande omständigheter som finns. Det jag menar är att om vi nu är styrda av ödet och inte kan göra något åt det, så ska vi acceptera att människor bryter mot lagen. De bryter ju mot den för att ödet valde att de skulle göra det. Att tänka så innebär i sin tur att totalt kaos skulle råda, men vi skulle bara kunna acceptera det eftersom folk inte styr över sina egna handlingar.

Är det bara jag, eller låter inte detta lite dumt? Givetvis kan det vara jag som har fel, men det mest logiska för mig är inte att det finns någon liten gubbe eller gumma som sitter och redan har bestämt allt som ska hända i världen. Sådana människor kallas författare, men det de styr över är bara det de själva skapat i romanerna som de har skrivit. Vad tycker du låter mest logiskt?


Dagens citat:

"Kom inte för sent till det du vill komma i tid till."
(Nalle Puh)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Nattens lågor

Jag är egentligen väldigt dålig på att kommentera böcker och liknande, eftersom jag går efter känsla när jag tycker och tänker. Men trots det ska jag göra ett försök med Justine Dares bok "Nattens Lågor".

Nattens lågor

Baksidan:

"Jodi Campions hemstad, Keating's Port, är en verklig idyll. En stad där alla kan känna sig trygga - men också en stad som döljer en djup tragedi.

Det börjar med att en pojke försvinner, och invånarna är säkra på att det är den mystiske nykomlingen, John T.T., som är den skyldige. Jodi är den enda som tror att mannen är oskyldig, något hennes pojkvän har svårt att acceptera. För utöver att han är stadens borgmästare, är han också pojkens far ...

Ju längre tid som går, desto mer fascinerad blir Jodi av honom, men hon upptäcker att John bär på en fruktansvärd hemlighet. Jodi får också erfara att hemligheter kan vara lika förödande som farliga ...
"

När jag började läsa boken, var jag fortfarande smått omtumlad av Justin Dares första bok som jag tyckte om. Men redan från början lyckades Dare fånga intresse och höll kvar det genom hela boken. Att kunna det är skickligt. Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken och precis som med den förra kände jag lite svag besvikelse när jag till slut tvingades att göra det då den tog slut. Jag hade gärna läst mer av den, fast om den hade varit mycket längre hade man kanske tröttnat. Spänningen kan ju inte hållas vid liv hur länge som helst. Jag vet inte om hon gör det medvetet eller om hon bara har den förmågan, men precis som med Nora Roberts böcker, var jag så inne i berättelsen att pulsen steg och jag läste snabbare så fort något spännande hände. Jag ser upp till författare som klarar av det och inte skapar någon slags monoton känsla när man läser. Tyvärr är Henning Mankell duktig på det där med monoton stämning.

Det var samma sak med den här boken vad gäller stavfel och andra skrivfel, som man störde sig på. Men den spännande berättelsen väger upp bristerna och jag kan varmt rekommendera boken!


Dagens citat:

"TV är det enda sömnpiller som man tar genom ögonen."
(Vittorio de Sica)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Evil inside ..?

När man var liten och såg på film, läste bok och så vidare, hejade man givetvis alltid på de som var "goda". Storyn är ju oftast byggd på det sättet att man ska känna med huvudkaraktären (som oftast är "god") och identifiera sig med den. Om det är rätt eller fel att det oftast är så, kan man bara spekulera i. Fast på sätt och vis är det väl bra för i alla fall barn? Man påverkas allra lättast då man är liten och om samhället då vill ha medborgare som följer lagar och är moraliska varelser, är det nog klokast att föra fram sådana budskap till barn, så att de växer upp och tar till sig detta.

Fast finns det egentligen "gott" och "ont"? Usch, nu håller detta på att urarta till ett filosofiskt inlägg. Det jag menar är bara att världen är inte svart och vit. Det finns inte en sida som bara gör goda saker och en sida som gör onda saker. Jag anser att vad som är "gott" och "ont" avgörs av samhället som man lever i. Man präglas av det. Att äta hund och katt anser nog många är ett moraliskt förkastligt beteende, medan de som gör det finner handlingen helt normal.

Vart vill jag komma? Jag minns ganska tydligt när jag för första gången såg den storslagna klassikern "Lejonkungen" på bio. Efter filmen tjatade jag nog ihjäl mina föräldrar om hur synd det är om Simba och hur ond Scar faktiskt är. Nu när jag har blivit äldre har jag faktiskt - hör och häpna - börjat gilla Scar. Okej, det där med att han mördar Mufasa och är i färd med att göra samma sak med Simba är väl kanske inte helt okej i mina ögon, men annars tycker jag att han är lite tuff ändå. Smile Jag är väldigt förtjust i sången "Var beredd"/"Be prepared" som han sjunger i filmen. Fast, den franske skådespelaren tycker jag inte riktigt passar till att göra rösten till Scar. Då är den svenske (Rikard Wolff) och den amerikanske (Jeremy Irons) bättre, för de låter lite onda båda två ^^ Om du mot förmodan har missat filmen och därmed låten, får du i alla fall chansen att höra den här, på svenska. Och om du sedan tycker som jag, att Scar är en tuff figur, är det bara kul. Wink Vem vet, jag är kanske lite ond innerst inne ...
 


Dagens citat:

"Oh, I like Sweden!"
(Arbetare på Bryssels flygplats vid säkerhetskontrollen som kollade genom mitt handbagage maj 2008)

Ha det så bra!
Onda kramar
Jessie

Efterlängtat

I morgon släpper Josh Groban sitt nya album "Illuminations". BiggrinTungaSmile Tyvärr har jag inte haft chansen att kunna köpa albumet innan det, fast i och för sig var det bara en samling med låtar från hans andra skivor. Ska bli kul att höra de nya låtarna. Har redan hört "Hidden Away" eftersom jag fick möjligheten att ladda ned den från hans hemsida. Den är så himla fin.

Josh Groban är en fantastiskt duktig sångare. Oftast har hans låtar även en innebörd. Okej, alla hans låtar har kanske det, men jag är ju blondin, så jag uppfattar bara de riktigt tydliga. Innan jag började lyssna på Josh Groban hörde jag faktiskt inte riktigt på texten, men det började jag med efter att jag fått upp ögonen för denna sångfågel. Lite synd är det att radiokanalerna bara spelar "You Raise Me Up" - den låt som han är mest känd för. Han har ju så många andra fantastiskt bra låtar!

Tänkte här låta dig få höra hans nya singel "Hidden Away", så du också får chansen att uppleva den magi som han utstrålar med sin sångröst.

 


Dagens citat:

"Who the hell wants to hear actors talk?"
(Harry Warner, Warner Brothers, 1927)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Stövlar

Jag berättade att jag skulle leta efter stövlar (inte vinterstövlar) för ett tag sedan och jag hittade det jag letade efter! På Deichmann sko i Sergelgången. Nu är jag inte särskilt materiell av mig, men jag blev riktigt glad över att ha fått tag på just dem! De är så himla snygga och jag blev väldigt besviken när jag och min bästa kompis hittade dem i Malmö sist jag var där, fast de fanns inte i min storlek. Men nu har jag dem.

Haha, jag är verkligen en tjej. Minns att jag fram till gymnasiet vägrade att ha skor med klack. Det var platta skor eller gymnastikskor som gällde för mig. Fast jag var ju också en pojkflicka när jag var liten. Tror inte att jag hade något helt jeanspar fram till mellanstadiet. Jag tyckte mycket om att springa och leka och eftersom jag är en väldigt klumpig flicka (tycker faktiskt synd om min fästman ganska ofta), blev följden av mitt springande att jag föll och då slog jag hål på mina byxor. Givetvis tyckte inte min mamma om detta och blev väldigt arg varje gång. Hon tröttnade på att behöva sy på massa lappar på mina byxor. Till slut sydde hon egna figurer då det i länden blev lite dyrt att hela tiden köpa. Fy mig ^^

Här är i alla fall bilder på mina nya stövlar;

Stövlar
stövlar

Snygga va? Ser fram emot att få använda dem. Blir efter vintern, för nu är det ju vinterstövlar som gäller.


Dagens citat:

"Den som är lycklig hemma bör stanna hemma."
(Latinskt ordspråk)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Inte nöjd

Jag skrev ju i ett inlägg för några dagar sedan att jag inte förstod det här med att vara otrogen. Jag kom med min åsikt om att det kanske handlar om att man behöver bli bekräftad? Då fick jag en kommentar om att man kanske helt enkelt inte är nöjd med bara en.

Är det en ursäkt? Jag anser att om man inte har avtalat med sin partner om att ha ett öppet förhållande eller liknande, är det skäligt för den andre i förhållandet att utgå från att det är monogami som gäller. Om man då vet att man inte nöjer sig med en person, är det ju ganska dumt att ingå ett förhållande med någon. Är det inte bara bättre att ha någon form av KK eller liknande i sådana fall? Man kommer bara såra den andra genom att bete sig på ett sådant hänsynslöst sätt. Eller har jag helt och hållet fel?

Nu ska jag fixa och dona eftersom det är min älsklings födelsedag och jag har planerat lite inför hans dag ^^


Dagens citat:

"Poesi och visor är inte saker man hittar, utan det är saker som hittar en, och det enda man kan göra är att gå där de kan få tag på en."
(Nalle Puh)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Farlig lek

Jag har laddat upp två bilder i förra inlägget som visar snön igår. Men det hade hunnit smälta bort en del, så det var  mer i tisdags. Om det inte blir så värst många plusgrader kommer min älskling att få en vit födelsedag. ^^

Jag nämnde kanske att när min älskling var uppe i Dalarna och hjälpte till, så fick han med sig böcker från min svärmor in spe? Om jag inte nämnde det innan, så gör jag det nu. Jag fick alltså lite böcker som jag skulle gå igenom och läsa och jag har redan slukat två böcker.

Boken som jag tänkte presentera idag heter "Farlig lek" och är skriven av Justine Dare. Visserligen är det en pocket och jag tycker inte om pocket, men utseendet/formen förändrar inte innehållet. Nåväl, inte idén om innehållet i alla fall.

Farlig lek

Vad handlar den om då? Jag citerar baksidan eftersom jag anser att den är välformulerad:

"Konsthandlaren Alison Carlyle fascineras av personen utanför gallerifönstret. Hon förstår att detta är mannen bakom galleriets stolthet - en praktfull tavla - som tydligt visar att den är målad av en konstnär som lever på kanten till avgrunden ...

Agenten Lake McGregor är attraherad av Alison, denna vackra kvinna som fattat ett så stort intresse för hans tavla. Jakten på en hotfull mördare från en hemlig operationsstyrka har fört honom till sin hemstad i Colorado. Den stad han så hastigt lämnade för många år sedan.

Alison är den ende som känner till sanningen om Lakes mörka förflutna, en sanning som kan ändra hans liv för all framtid. Men ju mer hon lär känna honom, desto djupare faller hon. Hon sveps in i ett nät av lögner, mord och lust. Samtidigt tyder allt på att den farlige mördaren är närmre än de tror ...
"

Lustigt nog påminner skrivsättet väldigt mycket om sättet som Nora Roberts skriver på, och det uppskattade jag verkligen. Dock saknas lite av den magin som Nora Roberts besitter, men den här boken fångar läsaren nästan med en gång och att lägga ifrån sig boken blir en omöjlighet. Man vill bara ha mer och mer. Under tiden som jag läste boken hamnade jag i bokens värld och glömde tid och rum omkring mig. Att en bok kan göra så med en, ger den i mina ögon ett stort plus. Jag vill kunna bli så pass inne i en bok som jag läser att jag glömmer allt omkring mig. Det gör den här boken.

Vad är då negativt? Boken tappar lite glöd på grund av alla stavfel och övriga skrivfel som förekommer. I början accepterade man några fel, men när hela boken genomsyras av stavfel etc, börjar man tappa fokus. Men det är förmodligen inte författarens fel, och därför är boken fortfarande lika bra. Felet ligger hos översättaren.

Mitt betyg blir en 4 (av 5 möjliga). Boken var väldigt bra och jag kände besvikelse när jag tvingades att lägga undan den då jag nått slutet, men lite magi som hade gjort den till en favorit saknas dock. Kan jag rekommendera den till dig? Absolut!

(Ps. Det snöar igen! Ds.)


Dagens citat:

"Idéerna är för litteraturen vad ljuset är för fotografen."
(Paul Bourget)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Inte igen!!!

Jag förnekar inte att snö är fint. Det är riktigt mysigt med snö, om det kommer ordentligt och inte bara smälter bort och blir slask. Fast just nu tycker jag faktiskt att det är lite för tidigt med snö.

Igår snöade det igen hela dagen, så när jag skulle gå till Stockholm Central och ta tåget hem kunde jag nästan simma i slask. Okej, nu överdrev jag kanske, men du förstår säkert att det var mycket slask. Det snöade ganska mycket (det vräkte ned hela tiden) och blåsten gjorde det hela värre. Det paraply som jag använde (det var blötsnö) vände sig ut och in igen, så jag fick ge upp borta vid Sergels Torg och gå sista biten till centralstationen utan paraply. Någon så värst lång bit att gå är det faktiskt inte, men trots det var jag dyngsur när jag kom fram.

Hemma i Åker (och även i Läggesta) hade snön lagt sig fint. Jag ska se om jag kan ta bilder senare idag och lägga upp, så kan du också få se snön som har invaderat oss igen.

Snö inne i stan är inget jag tycker om. Det gjorde jag inte heller nere i Malmö och det beror på som jag har antytt tidigare; det blir i stort sett bara slask. Får hoppas att det smälter bort snart, eller i alla fall efter älsklingens födelsedag för han verkar vilja ha en vit födelsedag. Om det hade snöat på min födelsedag (som är i september) hade jag svimmat. Snö är fint, men i stan är det bara pest och nu är det för tidigt för snö. I alla fall för min del. Fast alla tycker ju olika och tur är ju det.

(Dagen efter)
Snö
Snö


Dagens citat:

"Om snöret inte håller, utan går av, är det bara att försöka med ett annat snöre."
(Nalle Puh)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Domslut och skitnödig notiarie

Igår kom domslutet på vårt rättegångsspel som vi hade med klassen i förra veckan. "Rätten" kom fram till att den tilltalade skulle dömas för misshandel av målsägande (mig) och har för mig att det blev en villkorlig dom. Dock tyckte de inte att de olaga hoten som han också var åtalad för, var styrkt och därför frikändes han på den punkten. Den tilltalade blev också skyldig att betala skadestånd på ungefär femtusen till målsägande. Jag skämtade med den ena som hade spelat åklagare och med hon som hade varit mitt målsägarbiträde, om att jag skulle vilja överklaga domen. "Åklagaren" var också inne på det spåret, medan mitt målsägarbiträde var emot det. Hon skrattade och sade att jag fick nöja mig med de pengar som jag fick.

På tal om rättegång. Jag glömde ju att nämna en sak när jag berättade om när några från klassen var på Svea Hovrätt. Tjejen som jag sitter med på lektionerna (vi kan kalla henne för ... L) hade tidigare berättat om något ganska kul när hon och hennes kompis hade varit på Svea Hovrätt, då L's kompis blivit utsatt för rån. Detta var för ungefär ett år sedan. Hur som helst, de hade suttit och varit väldigt nervösa när de plötsligt hörde en notarie som kallade till förhandling. De hade börjat skratta och var plötsligt på mycket bättre humör. Varför hade de skrattat? Jo, notarien hade tydligen låtit som om denne var otroligt skitnödig. L berättade att hon hoppades på att få höra denne notarie igen och fick sin möjlighet när vi gick till Svea Hovrätt.

Flera notarier kallade till förhandling medan vi väntade på att få gå in på den med försök till utpressning, men ingen av dem var L's skitnödige notarie. Jag sade till henne att hon inte skulle hoppas på för mycket, med tanke på att det hade varit för ungefär ett år sedan, så risken fanns att notarien inte längre fanns på hovrätten. Eller i alla fall inte just den dagen. Precis när jag hade nämnt det, hör vi den skitnödige notarien i högtalarna och samtliga från klassen gapskrattar. Det lät verkligen som om personen var skitnödig och krystade fram det denne ville ha sagt! L tyckte att Stockholm stad borde ha det som en turistattraktion. "Kom och lyssna på den ständigt skitnödige notarien på Svea Hovrätt!" Jag kan nog inte göra annat än att hålla med. Haha!

Tänkte avsluta dagens inlägg med en av mina personliga favoriter i låtväg. Dagens val föll på Josh Grobans "With You". Jag får gåshus bara av att höra den!


Dagens citat:

"Att börja med en inledning är bra, för då vet folk i alla fall att man har börjat."
(Okänd)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Bli bekräftad

Jag började fundera på en sak efter att ha sett senaste avsnittet av "Spartacus - Blood and Sand". Varför är man otrogen? För mig är det en onödig handling. Man är väl tillsammans med en person för att man tycker om/älskar denne? Varför ska man då gå till någon annan?

Handlar det om att man inte längre tycker om den som man är tillsammans med? Varför gör man då inte slut i så fall? Beror det (att man inte gör slut) på att man inte vill riskera att bli ensam? Om man har detta som ett argument tycker jag att det helt och hållet är egoistiskt. Man skadar ju andra människor genom ett sådant svek som otrohet är.

Det skulle också kunna vara så att man tycker om personen som man är tillsammans med, men inte attraheras av denne. Också det är ett dumt argument, för då är det bättre att vara ärlig mot den som man är tillsammans med.

Jag tror nog att det många gånger handlar om att den som är otrogen vill bli bekräftad. Personen vill nog få bekräftad att den är snygg, sexig, åtråvärd ... You name it. Finns ju de människor som får bättre självförtroende av att veta att andra (helst så många som möjligt) tycker att man är åtråvärd. Att några av dessa personer sedan har någon form av hybris och fått för sig att alla andra i världen tycker att personen är åtråvärd, snygg etc, ja, det är ju en annan historia. Men skulle det inte kunna stämma, att det handlar om bekräftelse? Inte för att det gör någon som helst skillnad, för det man gör är fortfarande ett svek och man gör illa andra människor. Jag tror på det att man gör slut med sin nuvarande partner innan man gör något med någon annan. Spelar ingen roll hur stort eller litet det är. Om man känner att man hellre vill ha någon annan, ska man först berätta det för den man är tillsammans med och göra slut. Det är det som är mest schysst.

Sen finns det givetvis undantag, i alla fall för min del. Det skulle kunna vara så att man för stunden glömmer bort allt och på något sätt rycks med. Det i sig är ingen ursäkt, men om man efter det verkligen ångrar sig och om man avbryter det man gör när man inser vad det är man håller på med, då kan jag se mellan fingrarna och förlåta. Men det beror som sagt på omständigheterna kring det hela.

Annars är otrohet för mig något elakt och själviskt. Man ska inte utsätta någon annan person för det.


Dagens citat:

"Ett hus utan böcker är som en kropp utan själ."
(Marcus Tullius Cicero)

(Ps. Cicero är ett viktigt namn och viktig person inom retoriken! Ifall du ville veta. Ds)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Spökbesök?

I fredags betedde sig fästmannens hankatt lite konstigt åt. Eller, konstigt och konstigt, men när vi satt och åt efter att älsklingen kommit hem och duschat, började hankatten att gnälla som om han hade ont någonstans. Jag reste givetvis på mig för att se så att han inte hade gjort sig illa. Jag kunde inte se att han hade skadat sig, men efter en stund fortsatte han och då hämtade älsklingen honom. De satt en stund och kramades, innan katten for iväg. Skämtsamt sade älsklingen att det lät som om katten var rädd och då gissade han på att stackaren hade sett ett spöke.

Tidigt igårmorse vaknade jag av att hankatten jamade ganska högt och under flera minuter. Min första reaktion var ilska över att han väckte mig på det sättet. Jag har ganska svårt för att somna och om jag väl vaknar ... Ja, du förstår nog att då tar det tid igen att lyckas somna. Han brukar annars vara så himla duktig och vänta tills i alla fall den första klockan ringer. Då har det hänt flera gånger att han travar in och börjar jama i sovrummet. Jag skojade med fästmannen att katten hade pratat med spöket i morse.

Får hoppas att han verkligen inte har skadat sig. Om han fortsätter så här får man kolla upp vad det är, med tanke på att han inte brukar låta på det sättet. Blir orolig för att han inte mår bra Ledsen smilis

Senare: Jag glömde säga det här! I natt/morse var det honkattens tur att - som fästmannen sade - prata med spöket. Hon jamade ganska högt och även hon under flera minuter, innan hon bestämde sig för att skolådan under nattduksbordet där vi har mobilladdarna, var en bra plats att ligga på. Undrar verkligen vad som pågår ...


Dagens citat:

"Ty det angår också dig när det brinner i grannens vägg."
(Horatius)

Ha det så bra!
Spökkramar
Jessie

Försök till utpressning

Innan jag börjar redogöra för förhandlingen i onsdags, vill jag bara förtydliga en sak angående den där reflexvästen; jag ämnar inte att ha den när jag är ute och går i själva Åker för att andra personer ska se mig. Jag har den på mig när jag ska gå vid vägen (mest blir det till och från Läggesta) för att BILARNA ska se mig. Så, då var det utrett och jag har lagt upp bilder från Svea Hovrätt. Blev bara tre stycken och de är inte av bästa kvalitet därför att jag tog dem med min mobil.

Nu till det som inlägget ska handla om. En hovrättsförhandling skiljer sig lite från en "vanlig" tingsrättsförhandling. I hovrätten är inte vittnena närvarande och om jag inte har helt fel för mig behöver inte parterna vara närvarande heller (bara deras ombud). Varför? Jo, man har spelat in förhören i tingsrätten med parterna samt vittnen och det är dessa videoinspelningar som man sitter och ser på. Det ska ju vara samma bevisning, såvida det inte har framkommit något helt nytt som kan ge målet en helt annan utgång än i tingsrätten. I vilket fall som helst var den tilltalade på plats, men vi satt ändå och såg på förhören med målsägande (30 minuter), den tilltalade (30 minuter), och två vittnen vars vittnesförhör sammanlagt kunde vara ungefär lika långt som vart och ett av de andra två förhören. Jag minns inte riktigt. Det jag minns var att det var ganska sövande att sitta och se på det eftersom det kändes som om de hela tiden sade samma sak, men i olika formuleringar (och även till viss del i exakt samma formuleringar).

Vad handlade målet om då? Det man vet med säkerhet är att målsägande i detta målet slog den tilltalade över näsan på en fest för att den tilltalade hade haft sex med målsägandes ex-flickvän (jag blev förvirrad hur förhållandet var! I ena stunden var det hans ex, medan i andra så verkade de ha varit ihop vid just det tillfället ...). Målsägande blev dömd för misshandel. Dagen efter festen och misshandeln bestämde sig den tilltalade för att konfrontera målsägande tillsammans med en kompis och begära pengar för en trasig jacka. Sedan skiljer sig deras utsagor åt.

Målsägande säger att den tilltalade kom med en kompis (som för övrigt hade varit bästa vän med målsägande tidigare) och de uppträdde hotfullt. Först hade de sagt att de skulle ha femtusen kronor och när målsägande frågade varför, hade dne tilltalade visat upp en stor reva i jackan och sagt "därför". Den tilltalade påstod att målsägande hade slitit sönder jackan under påhoppet på festen och nu skulle han betala.  Jackan tillhörde nämligen den här kompisens bror och nu ville de båda killarna försöka fixa en ny jacka innan den här brodern fick veta något, för han hade instruerat den tilltalade att inte ha sönder jackan. Målsägande påstår själv att han inte hade haft sönder jackan. Målsägande hade inga pengar och sade detta till dem. De står och tjafsar lite (jag blev även här förvirrad) och tydligen yttrar sig de båda killarna (den tilltalade och hans kompis) att målsägande ska betala för "annars ..." Vad de menade med "annars" vet han först inte riktigt, men uppfattar det som att de ska slå honom. Sedan hade de tydligen klargjort att om de inte fick pengar inom en viss tid, skulle de gå in i målsägandes lägenhet och ta saker som var värda femtusen och även ge sig på målsägande och hans pappa.

Den tilltalade säger att det inte alls gick till på det sättet. Jackan som bråket handlar om hade köpts mellan en och två veckor tidigare och var den tilltalades egen. Han hade rådgjort med sin mamma om hur han skulle göra och hon hade uppmanat honom att söka upp målsägande och försöka reda ut problemet. Eftersom han hängde med den här kompisen, beslöt de sig för att göra detta båda två. De hittade först inte var målsägande bodde, eftersom han hade flyttat och när de slutligen gjorde det åkte de dit. Kompisen ringde målsägande strax innan och sade att de behövde prata. De kom dit och den tilltalade säger att han vill ha ersättning för jackan och tydligen inser målsägande detta och säger att han ska betala. Efter en kort stund ger sig de av därifrån. Sedan ringde tydligen den här ex-flickvännen och talade om att målsägande hade frågat henne om de inte kunde dela på den här kostnaden och det gick hon med på eftersom hon kände sig delaktig i vad som hänt.

Det fanns också två vittnen, och det enda vittnen var den här kompisen. Jag minns inte hans vittnesmål exakt, men han påstod att det var han som hade ordnat detta lilla möte (man fick uppfattningen om att det var han som hade tagit initiativet till det). Det skiljer sig lite från vad den tilltalade hävdade. Den tilltalade hävdade att han själv hade pratat med målsägande, medan kompisen påstod att det var han som mest hade gjort det. Det andra vittnet, en gammal granne till målsägande, kom precis i slutet av den här diskussionen, men kunde uppfatta att de hotade målsägande.

Vad innebär detta? Jo, ord står mot ord. Tyvärr måste rätten avgöra vem som är mest trovärdig i det här fallet. Dock finns det lite som jag fastnade för. Första intrycket som jag fick av den tilltalade sade mig att han var skyldig till det brott han står åtalad för. Dumt av mig att låta utseende och attityd vara avgörande, för sådant behöver naturligtvis inte stämma. Min åsikt ändrades dock när målsägande skulle vittna. Han klarade inte av att återge vad som hänt helt självständigt, utan åklagaren var tvungen att ställa frågor så att han på det viset kunde återge vad som hänt. Naturligtvis skulle man kunna förklara det på olika sätt. Målsägande var kanske så upprörd eller nervös att det låste sig i hjärnan (det hade kunnat hända mig). Eller så berodde det på att han kanske inte riktigt mindes själv eftersom händelsen hade utspelat sig omkring ett halvår tidigare. Eller så gick det inte riktigt till på det sättet som han hävdar. En annan sak med målsägandes vittnesmål som jag reagerade för var när han nämnde varför han hade anmält den tilltalade. Tydligen hade han gjort det när han själv fick veta att den tilltalade hade anmält honom för misshandel. Då gjorde han en motanmälan i hopp om att de båda anmälningarna skulle ta ut varandra och han skulle dels slippa betala för jackan och dels slippa bli åtalad för misshandel. Det finns en möjlighet att han uttryckte sig lite fel, med tanke på sin unga ålder, men om han inte uttryckte sig fel kan man ju känna att anledningen till anmälan är lite suspekt.

Något annat som jag reagerade för var att både den tilltalade och hans kompis sade en sak i polisförhöret (strax efter händelsen) och en helt annan i tingsrätten (ett halvår efter händelsen). Båda försökte komma med att polisen måste ha missuppfattat men blev lite ställda när åklagaren påpekade att förhöret hade blivit uppläst och godkänt av respektive person. De hävdade fortfarande att det måste ha blivit något missförstånd, men att det var förhöret i tingsrätten som gällde. När åklagaren undrade ifall vittnet (kompisen) hade ljugit för polisen eller ljög i tingsrätten. Då svarade vittnet att han måste ha ljugit i polisförhöret. Det tycker jag är något att ha i åtanke, att de ändrar sig på det här sättet. Jag fastnade också för vittnets blick. Den var inte direkt ond, men den blick som han gav rätten var nästan hotfull på något sätt. Tjejen i klassen, som hade spelat mitt målsägarbiträde i rättegångsspelet, sade lite skämtsamt att det här vittnet var grunden för allt ont, med tanke på blicken.

Det andra och sista vittnet mindes inte vad som hade hänt, men när polisförhöret lästes upp för honom sade han att det mycket väl kunde stämma. Även det är anmärkningsvärt.

Domslutet kommer den 10 november klockan elva. Då får man se vad hovrätten kommit fram till. Den tilltalade blev dömd i tingsrätten för försök till utpressning. Ska bli spännande att se om hovrätten håller fast vid tingsrättens domslut. Om du är intresserad av målnumret till det här målet så att du själv kan kolla upp det, är det bara att säga till så får du det av mig.


Dagens citat:

"Datorer gör det enklare att göra en massa saker, men de flesta saker de förenklar behövs inte göras alls."
(Andy Rooney)

Ha det så bra!
Utpressande kramar
Jessie

Rättegång multiplicerat med två

Igår kan man säga att det var ganska fullspäckat med aktiviteter. Eller, aktiviteter och aktiviteter. På förmiddagen hade klassen sitt rättegångsspel som i handledningen är döpt till Straffspark och det gick ju ... Tja, vad ska jag säga? det var ganska kul och de som var med gjorde bra ifrån sig. Dock var det bara jag och tjejen som jag sitter med på lektionerna som klädde ut oss. Jag hade lösmustasch/-skägg samt svarta och gula kläder, medan den här tjejen hade sin basker på sig, mina gamla glasögon och så förställde hon rösten. Annars var alla som vanligt, bortsett från att vi spelade olika roller. Lite synd kan jag tycka, för jag hade gärna sett att exempelvis poliserna hade haft i alla fall polismössorna på sig. Men det var kul ändå.

Första reaktionen som jag fick var att de andra i klassen skrattade åt mitt utseende. Sedan fick jag kommentarer om att jag såg ut som en buse. Haha, knappast ett bra intryck när jag spelade målsägande. Men jag hoppas att rätten (domaren, nämndemännen samt tingsnotarien) bortser från detta. De ska för övrigt träffas på måndag vid halv nio och prata igenom rättegången och klockan kvart över nio kommer de att meddela domslutet för resten av klassen. Det ska bli spännande. Jag tänkte lite efter själva rättegångsspelet och det slog mig att vittnenas berättelser inte pekar ut en specifik person som skulle ha varit aggressiv. Istället för att anta att det automatisk var den tilltalade, hade någon kunnat spetsa till det lite och vända på steken för att peka ut mig som den aggressive. det hade varit extra spännande. Synd att ingen av dem tänkte på det.

Vad handlade egentligen vårt rättegångsspel om då? Jo, det var ett fotbollsderby i Stockholm och inne på en pub/restaurang som kallas Haket blev det bråk mellan två personer. Målsägande - Fredrik Svensson - påstår att han skulle träffa sin kompis och under tiden som han väntade gick han fram till baren för att beställa en öl. När han sedan skulle ta sig till en plats där han hade bättre uppsikt över lokalen och på så vis lättare kunna upptäcka sin vän när denne väl kommer, känner han att han fick en medveten knuff av personen som han går förbi. Den här knuffen leder i sin tur till att Fredrik råkar spilla öl över personens rygg, som genast far upp och börjar skrika och hota Svensson att om han inte betalar för tröjan så ska han dö. Rädd för att han ska bli slagen lyfter han upp sina händer för att skydda sig och då får han en smäll rakt på munnen. Han faller och när han ligger på golvet sparkar den här våldsamme killen på honom tills han blir undandragen av andra personer. Den våldsamme fortsätter att skrika könsord och andra obehagligheter åt Svensson.

Den tilltalade - Johan Persson - däremot har en annan version. Han och hans flickvän var på Haket och under tiden som han är och beställer öl, ser han att Svensson pratar och ställer sig in hos Perssons flickvän. detta ser han inte nådigt på, men gör inget mer åt saken. Senare får han en hård knuff och känner att det blir blött på ryggen. Enligt Persson säger han möjligtvis något i stil med att "Se dig för din jävla idiot" och knuffar möjligtvis på Svensson, som i sin tur trillar. Då kan Persson möjligtvis ha kommit åt Svenssons ben, men han sparkar inte medvetet på Svensson.

Givetvis är detta ett fiktivt mål (som vi hade första året på gymnasiet) och de olika vittnena har skilda uppfattningar och åsikter. Det ena vittnet fick veta i sin "hemliga" beskrivning (alla vittnen fick egna beskrivningar om hur deras karaktär var och möjligtvis skulle säga, vilket vi andra inte fick veta förrän vid själva rättegången) att denne inte alls sett vad som hänt på Haket, utan det här vittnet tror att han/hon ska vittna angående ett rån som hände en bit bort.

Hur som helst, efter rättegångsspelet bestämde några av oss i klassen att bege oss till Svea Hovrätt i Stockholm för att se någon av rättegångarna igår. Det var kvinnan som är nämndeman som av intresse hade tagit reda på några som började klockan ett och fem av oss tog oss dit tillsammans. Väl framme vid hovrätten kunde vi först inte riktigt bestämma oss för vilken som vi skulle gå på, men till slut blev det försök till utpressning. När vi skulle gå in, slängde en tjej ur sig den fräcka kommentaren "Jag trodde att det var 25-årsgräns på sådant här." Vi fick senare veta att det var en av de anhöriga till den tilltalade (som var 17 år), som för övrigt satt med under förhandlingen. Till dig som inte vet det, är alla rättegångar/förhandlingar i landet öppna att gå på för allmänheten, så länge de inte beslutat att det ska vara lyckta dörrar, men sådant händer mest vid sexualbrott etc. Därför förändrar inte en fräck jäntas åsikter. De hänger ute i trädtopparna på tillväxt.

 

Dörrknopp
Dörrhandtaget/dörrknoppen till Svea Hovärtts dörrar. Lite roligt att det är ett lejon (rättare sagt två lejon, för det finns ju en på varje dörr och det var två dörrar)


Tavla
Tavla där det står hur man ska gå för att komma till de olika salarna


Stolar
Stolarna ser skönare ut än vad de faktiskt är. De var ganska hårda att sitta på. De stod utanför den rättssal som vi var i under förhandlingen.Jag tänkte redogöra för rättegången i Svea Hovrätt imorgon, eftersom det annars kommer bli för mycket för dig att läsa. Med andra ord; fortsättning följer!


Dagens citat:

"Vi simmar alla i samma båt."
(Refaat El-Sayed )

Ha det så bra!
Rättsliga kramar
Jessie

Reflexig!

Väst

 

Sexigt va? WinkBiggrin Haha, nej jag vet att det inte är det och att "reflexigt" inte är ett existerande ord. Men jag har i alla fall något så att jag syns tydligt när jag är ute och går då det är mörkt. Har använt den en gång, fast då gick jag inte direkt på vägen som jag har gjort tidigare. Hur som helst, det var det som jag letade efter som en galning innan och så hittade jag och min älskling det när vi var och kollade på "Karlsson" i Strängnäs. Nu kan nog ingen klaga på att jag inte syns.Dagens citat:

"Det finns blott en väg till lycka, och det är att upphöra med att bekymra sig över förhållanden som det inte står i vår makt att förändra."
(Epiktetos)

Ha det så bra!
Reflexiga kramar
Jessie

Könsbyte?

Då är det dags för rättegångsspelet imorgon! Igår fick vi våra roller och jag hade hoppats på att få vara åklagare, så att jag (i alla fall för mig själv) kunde göra en comeback eller vad man ska kalla det. Som jag sade innan gick det inte så bra sist vi hade det målet på gymnasiet. Dock tyckte läraren/advokaten annat eftersom jag redan avslöjat att jag har haft det här målet innan. Jag fick alltså inte vara åklagare. Däremot undrade han om jag ville vara målsägarbiträde, fast det kände jag att det inte riktigt var min grej, så jag sade nej. Han undrade efter det om jag då hellre ville vara målsägande Fredrik Svensson. Nu var det så att jag redan innan tittat ut vem/vad jag hade velat vara om jag inte blev åklagare och ett av vittnena verkade lite rolig att vara ^^ Han/hon är en ganska högfärdig typ som tror att denne är förmer än andra. Vittnesförhöret är ganska roligt. Men jag accepterade att vara målsägande Fredrik Svensson. Jag skojade lite med tjejen som jag sitter bredvid att jag alltid har känt att jag har haft en maskulin sida och att jag nu låter denna komma fram. Jag skämtade även något om könsbyte.

När läraren/advokaten skulle gå genom vilka som hade fått vilka roller, blev jag plötsligt kallad för Jesper. Visst är läraren förvirrad, men så pass trodde jag ändå inte. Kanske dags för det där könsbytet ändå?

Nu måste jag alltså lära mig Fredriks vittnesmål utantill eftersom det är den enda version av honom som jag har. Känns ju dumt att sitta med en lapp och läsa vad han säger innantill. Fast det ska nog inte bli så svårt. Bara jag minns det viktigaste så ordnar sig resten. Eftersom min rollkaraktär tydligen är en inbiten fotbollssupporter, ämnade jag att försöka klä mig i lagets färger. Jag kom fram till att det enklaste är att välja att vara en AIK:are. De har ju gult och svart. Jag har kläder i de färgerna. Eftersom jag ändå ska till Stockholm idag, tänkte jag kolla efter lösmustasch, så att jag kan lika en kille/man lite i alla fall. Annars funkar det säkert ändå. Det ska bli kul med rättegångsspel, trots att jag den här gången inte får vara åklagare.

Rättegångsspel


Dagens citat:

"När man är en björn med en mycket liten hjärna och tänker ut saker, upptäcker man att en idé som verkade vara riktigt idéaktig inne i hjärnan, är annorlunda när den kommer ut i det fria och andra människor ser på."
(Nalle Puh)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Smaskens!

Eftersom vi har fått lite mer än 7,5 kg älgkött (älgfransyska, älgfärs, älgbiff och älggrytbitar) från älsklingens chef, passade vi på att göra något trevligt utav grytbitarna i lördags. Vi letade ganska mycket på nätet efter ett trevligt recpet, men överraskande nog innehöll nästan samtliga vin Blink Varken jag eller min fästman är så förtjusta i alkohol, och följaktligen ratade vi dessa recept. Långt om länge hittade jag ett till slut som verkade okej. Med tanke på att vi hade över ett kilo grytbitar av älg, fick vi dubbla receptet. Men det smakade väldigt gott och därför rekommenderar jag det varmt om du får möjlighet att kunna tillaga älgkött!


Älggryta med enbär (4 pers)

500 g älgkött
1 gul lök
2 morötter
salt, peppar
3 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 dl vispgrädde
6 krossade enbär
1 tsk timjan
1 msk svart vinbärsgelé
200 g stekta kantareller

Gör så här;

Skär köttet i grytbitar och hacka löken och tärna morötterna.
Stek köttet, löken och morötterna i omgångar och lägg över i en gryta.
Tillsätt vatten, buljongtärning, grädde, kryddor och gelé och låt koka ca 45 min.
Red av grytan och tillsätt till sist kantarellerna.

(Källa: http://mariellsrecept.blogspot.com/2009/07/alggryta-med-enbar.html)

Dagens citat:

"Vissa förhållanden slutar lyckligt. Andra med äktenskap."
(Okänd)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

RSS 2.0

PersonligtToppblogg.se

Personligt
webbhotell
Blogglista.se
Free Pencil 2 Cursors at www.totallyfreecursors.com


Jessicas grotta
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!