Rättegång multiplicerat med två

Igår kan man säga att det var ganska fullspäckat med aktiviteter. Eller, aktiviteter och aktiviteter. På förmiddagen hade klassen sitt rättegångsspel som i handledningen är döpt till Straffspark och det gick ju ... Tja, vad ska jag säga? det var ganska kul och de som var med gjorde bra ifrån sig. Dock var det bara jag och tjejen som jag sitter med på lektionerna som klädde ut oss. Jag hade lösmustasch/-skägg samt svarta och gula kläder, medan den här tjejen hade sin basker på sig, mina gamla glasögon och så förställde hon rösten. Annars var alla som vanligt, bortsett från att vi spelade olika roller. Lite synd kan jag tycka, för jag hade gärna sett att exempelvis poliserna hade haft i alla fall polismössorna på sig. Men det var kul ändå.

Första reaktionen som jag fick var att de andra i klassen skrattade åt mitt utseende. Sedan fick jag kommentarer om att jag såg ut som en buse. Haha, knappast ett bra intryck när jag spelade målsägande. Men jag hoppas att rätten (domaren, nämndemännen samt tingsnotarien) bortser från detta. De ska för övrigt träffas på måndag vid halv nio och prata igenom rättegången och klockan kvart över nio kommer de att meddela domslutet för resten av klassen. Det ska bli spännande. Jag tänkte lite efter själva rättegångsspelet och det slog mig att vittnenas berättelser inte pekar ut en specifik person som skulle ha varit aggressiv. Istället för att anta att det automatisk var den tilltalade, hade någon kunnat spetsa till det lite och vända på steken för att peka ut mig som den aggressive. det hade varit extra spännande. Synd att ingen av dem tänkte på det.

Vad handlade egentligen vårt rättegångsspel om då? Jo, det var ett fotbollsderby i Stockholm och inne på en pub/restaurang som kallas Haket blev det bråk mellan två personer. Målsägande - Fredrik Svensson - påstår att han skulle träffa sin kompis och under tiden som han väntade gick han fram till baren för att beställa en öl. När han sedan skulle ta sig till en plats där han hade bättre uppsikt över lokalen och på så vis lättare kunna upptäcka sin vän när denne väl kommer, känner han att han fick en medveten knuff av personen som han går förbi. Den här knuffen leder i sin tur till att Fredrik råkar spilla öl över personens rygg, som genast far upp och börjar skrika och hota Svensson att om han inte betalar för tröjan så ska han dö. Rädd för att han ska bli slagen lyfter han upp sina händer för att skydda sig och då får han en smäll rakt på munnen. Han faller och när han ligger på golvet sparkar den här våldsamme killen på honom tills han blir undandragen av andra personer. Den våldsamme fortsätter att skrika könsord och andra obehagligheter åt Svensson.

Den tilltalade - Johan Persson - däremot har en annan version. Han och hans flickvän var på Haket och under tiden som han är och beställer öl, ser han att Svensson pratar och ställer sig in hos Perssons flickvän. detta ser han inte nådigt på, men gör inget mer åt saken. Senare får han en hård knuff och känner att det blir blött på ryggen. Enligt Persson säger han möjligtvis något i stil med att "Se dig för din jävla idiot" och knuffar möjligtvis på Svensson, som i sin tur trillar. Då kan Persson möjligtvis ha kommit åt Svenssons ben, men han sparkar inte medvetet på Svensson.

Givetvis är detta ett fiktivt mål (som vi hade första året på gymnasiet) och de olika vittnena har skilda uppfattningar och åsikter. Det ena vittnet fick veta i sin "hemliga" beskrivning (alla vittnen fick egna beskrivningar om hur deras karaktär var och möjligtvis skulle säga, vilket vi andra inte fick veta förrän vid själva rättegången) att denne inte alls sett vad som hänt på Haket, utan det här vittnet tror att han/hon ska vittna angående ett rån som hände en bit bort.

Hur som helst, efter rättegångsspelet bestämde några av oss i klassen att bege oss till Svea Hovrätt i Stockholm för att se någon av rättegångarna igår. Det var kvinnan som är nämndeman som av intresse hade tagit reda på några som började klockan ett och fem av oss tog oss dit tillsammans. Väl framme vid hovrätten kunde vi först inte riktigt bestämma oss för vilken som vi skulle gå på, men till slut blev det försök till utpressning. När vi skulle gå in, slängde en tjej ur sig den fräcka kommentaren "Jag trodde att det var 25-årsgräns på sådant här." Vi fick senare veta att det var en av de anhöriga till den tilltalade (som var 17 år), som för övrigt satt med under förhandlingen. Till dig som inte vet det, är alla rättegångar/förhandlingar i landet öppna att gå på för allmänheten, så länge de inte beslutat att det ska vara lyckta dörrar, men sådant händer mest vid sexualbrott etc. Därför förändrar inte en fräck jäntas åsikter. De hänger ute i trädtopparna på tillväxt.

 

Dörrknopp
Dörrhandtaget/dörrknoppen till Svea Hovärtts dörrar. Lite roligt att det är ett lejon (rättare sagt två lejon, för det finns ju en på varje dörr och det var två dörrar)


Tavla
Tavla där det står hur man ska gå för att komma till de olika salarna


Stolar
Stolarna ser skönare ut än vad de faktiskt är. De var ganska hårda att sitta på. De stod utanför den rättssal som vi var i under förhandlingen.



Jag tänkte redogöra för rättegången i Svea Hovrätt imorgon, eftersom det annars kommer bli för mycket för dig att läsa. Med andra ord; fortsättning följer!


Dagens citat:

"Vi simmar alla i samma båt."
(Refaat El-Sayed )

Ha det så bra!
Rättsliga kramar
Jessie