Men vad ... ?!

Är det verkligen rätt att myndigheters slarv ska få göra så att privatpersoner får lida? Tydligen. Förra tisdagen fick jag avslag från CSN på min ansökan om studiemedel med motivering att jag får aktivitetsstöd från försäkringskassan. Nu är det bara så att jag har blivit avaktualiserad från Arbetsförmedlingen och således inte längre behörig att få aktivitetsstöd ...

På måndagen för två veckor sedan, när jag hade fått veta att jag fått en plats på Paralegal-utbildningen, skickade jag kvickt iväg ett mejl till min handläggare på Arbetsförmedlingen och talade om att jag nu skulle plugga och därför skulle avskrivas. Jag frågade henne om jag skulle behöva komma in till dem i Strängnäs för att få det gjort eller om det räckte med att jag mejlade. Jag fick inget svar på hela veckan, så när helgen kom skickade jag iväg ett likadant mejl. Egentligen borde jag ha gjort det efter kanske en dag, men jag tyckte att hon kunde få skälig tid på sig att svara, och en vecka verkade vara skäligt. Måndagen därpå (förra måndagen då, ifall du inte riktigt hängde med) svarade hon och jag blev avaktualiserad på tisdagen. Samma tisdag som jag sedan fick avslag.

På torsdagen den veckan ringde jag till CSN på morgonen för att prata med dem om det här. I avslaget stod det att jag skulle överklaga, men jag hoppades på att de kanske ändå kunde hjälpa mig. När jag ringde till dem sade de att de inte fått något meddelande från Försäkringskassan att jag inte längre skulle få bidrag från dem och hon som jag pratade med på CSN tittade ytterligare en gång. Nej, Försäkringskassan hade inte skickat något meddelande till dem. Hon sade att jag skulle prata med dem på Försäkringskassan och be dem att skicka bekräftelse till CSN på att jag verkligen är avaktualiserad.

Sagt och gjort, jag åkte in till Strängnäs (jag var ändå ledig i torsdags) och fick prata med en på Försäkringskassan. Jag förklarade vad som hänt och hon tittade i sin dator. Nej, enligt deras dator var jag fortfarande behörig att få aktivitetsstöd. Hon rådde mig att prata med Arbetsförmedlingen om det här. Efter en lång stund fick jag prata med en på Arbetsförmedlingen och hon tyckte att det var mycket konstigt att Försäkringskassan ännu inte fått beskedet om min avaktualisering.

Sammanfattningsvis; Jag kan förstå att Försäkringskassan inte hunnit skicka beskedet på tisdagen till CSN när jag blev avaktualiserad då (trots att jag försökte bli det redan veckan innan), men att de inte fått det beskedet på torsdagen verkar konstigt. Då hade de ju ändå haft två dagar på sig. Det här krånglandet kan ju få konsekvenser för privatpersoner! Tänk ifall jag inte haft min underbara älskling, utan varit tvungen att ha CSN:s pengar för att kunna klara mig. Då hade jag vid det här laget haft ganska stora problem med att få allt att gå ihop. Nu är det inte så illa, men jag är ändå i behov av studiemedlet. Får hoppas att jag får svar idag från CSN och att jag inte får ännu ett avslag. Har legat och varit orolig för att jag har gjort fel och glömt lämna in något papper som jag skulle ha lämnat in ... Men jag ska försöka att inte tänka mer på det här. Fast jag tycker ändå att det är dåligt att det inte är bättre samarbete myndigheterna emellan. Detta gör ju att privatpersoner kommer i kläm! Stor tumme ned till Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen för dålig kommunikation!


Dagens citat:

"Nu har vi Jantelagen 2.0. Den lyder så här: 'Du ska inte tro att det bara är du som är något'."
(Fredrik Härén)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie