Hybris eller kanske brist på självinsikt

På en av sidorna där jag är medlem var det någon som skrev ett inlägg på forumet om att personen i fråga är en fulländad människa. Han har högsta betyg i alla ämnen utan att vara i skolan och alla kvinnor i alla åldrar dras till honom som flugor dras till sött. I det här inlägget klagade han på att han är så himla perfekt på alla sätt och vis, för trots att man skulle kunna tro att det är en välsignelse, menar han att det är en förbannelse. Men trots det vill han inte byta bort sitt fulländade jag.

Först och främst ska jag bara säga att allt det här personen säger, tar jag med flera ton salt med tanke på att han tidigare har visat prov på gigantisk omogenhet. Men om det nu trots allt skulle stämma, är det väl bara att gratulera. Eller kanske beklaga ..?

Inlägget som han skrev väckte en tanke hos mig. Är det verkligen möjligt för en person att vara fulländad? För att få svar på det sökte jag upp definitionen på "fulländad" som på en sida kort och gott var "perfekt". Jaha ... Ja, det säger i sig inte mycket och av den anledningen letade jag upp definitionen på "perfekt". Nu fick jag en lite mer utförlig förklaring som var "bra på alla sätt, fulländad". Jag var fortfarande inte helt och håller nöjd, så jag sökte mig till min goda vän SAOL (länk finns bland länkarna till höger). Enligt SAOL är definitionen på "fulländad"; "avslutad, fullkomlig". Min nyfikenhet hade fortfarande inte stillats oh därför lät jag SAOL förklara för mig vad "fullkomlig" egentligen innebär. "Utan brist eller fel eller inskränkning; riktig, verklig". Nu var jag nöjd.

 

Ros



Nästa fråga som uppstod då var om en människa verkligen kan vara utan brister eller fel? Vad skulle ett sådant antagande innebära? Personen uttrycker sig (talar, skriver ...) aldrig på fel sätt. Personen gör aldrig fel (bränner aldrig maten, bryter aldrig mot någon bestämmelse eller regel, etc.). Personen ser perfekt ut. Personen är genomgod och är aldrig elak. Ja, några möjliga tänkbara alternativ.

Att aldrig uttrycka sig på fel sätt. Det finns de som alltid skriver korrekt grammatisk svenska, så det förnekar jag inte. Men jag ser det oerhört svårt att aldrig någonsin råka ut för ett stavfel (allra helst om man skriver på datorer) eller någon gång formulera sig på ett sätt så att mottagaren antingen inte förstår eller rent av råkar misstolka det som man vill ha sagt. Om man har råkat ut för ett stavfel, fel grammatik och/eller att någon inte förstått eller har misstolkat, är man inte utan brist eller fel och därmed inte fulländad.

Att aldrig göra fel eller misstag. Det jag nyss talade om ovan skulle kunna räknas in även här, men för enkelhetens skull räknar vi bort just det och fokuserar på annat. Jag skulle vilja påstå att det är nästintill omöjligt att aldrig ha begått ett misstag. Alla gör fel någon gång och de allra flesta (säkert var och en av oss) har någon gång brutit mot en bestämmelse eller regel. Vissa fel är av mindre betydelse, medan andra är allvarligare. Många gånger kan man rätta till sitt fel eller misstag, men även om man inte kan det är det viktigaste att man lär sig av sitt misstag så att man inte upprepar det igen.

Att se perfekt ut. Hur klyschigt det här än låter, är det faktiskt sant. Skönhet sitter i betraktarens ögon. Något eller någon som jag tycker är vackert/vacker, tycker du kanske är det motsatta och tvärtom. Jag och min bästa kompis tycker och tänker lika i mycket, men många gånger kunde vi sitta och diskutera huruvida skådespelare X eller skolkamraten Y var snygg eller inte. Där tyckte vi helt enkelt olika och tur är väl det! Så att säga att man är fulländad till det yttre är en bedömningsfråga som var och en får ta ställning till.

 

Kaktus



Att vara genomgod och aldrig någonsin elak. Det är bara att gratulera den som aldrig har sårat någon annan. Men jag är övertygad om att majoriteten faktiskt har råkat ut för det. Det är helt enkelt svårt att alltid vara alla till lags, även om man kanske skulle vilja det.

För att kunna fastställa om någon är fulländad, måste man ha tagit ställning till en mängd olika variabler. Ingen (enligt mig) är perfekt, men det kan vi göra är att göra vårt bästa här i livet. Och visst skulle livet vara lite tråkigt om man aldrig gjorde fel? Då skulle man aldrig kunna se fram emot olika resultat, för man vet att det alltid skulle vara perfekt. Lite berg-och-dal-banespänning i livet krävs, fast det är upp till var och en hur brant eller plant livets berg-och-dal-bana blir.



Dagens citat:

"Man är ung så länge man kan förvärva nya vanor och tåla motsägelser."
(Okänd)

Ha det så bra!
Inte så fulländade kramar
Jessie
#1 - - Hanan ;):

Jag tycker bara att den skrivit att han är fulländad är en idiot. Bara det att påstå att man är fulländad är ett stort fel på ala möjliga sätt och vis. Du redogör tydligt varför ingen kan vara perfekt, och jag håller med allt faktiskt. Den som tror sig kan allt och aldrig begår misstag lär sig inget nytt, och det finns alltid nåt nytt som man kan lära sig eftersom vi lever i ett samhälle i ständig utveckling. Ibland är den utvecklingen positiv och ibland negativ men oavsett vilket så måste man hänga med i förändringen.



Bara en tanke som slog mig; kan man säga att bebisar är fulländade? Visst finns det massor som ska lära sig men så som de är så är de väl fulländade? Förstår du vad jag menar?

#2 - - Lisa:

För det första så tror jag inte på att det finns perfekta individer, för det andra så litar jag inte på någon som till synes verkar perfekt. Jag blir direkt misstänksam. Lite brister är bara fint tycker jag.