Mänskligheten får konkurrens

Vid något tillfälle en kväll låg jag och älsklingen i soffan och såg på tv. Jag tror att programmet heter "Is it possible?" och ena ... vad ska man kalla det? Inte reportage, men en mindre artikel i tv-format. Förstår du vad jag menar eller är jag totalt obegriplig? Nåväl, det spelar ingen större roll. Det viktiga är vad de pratade om och det var att man har upptäckt att kråkor har en intelligens som påminner om vår egen. Det låter kanske lustigt, men de hade utfört några tester med kråkor. Eller, de envisades med att säga kråkor hela tiden, men de visade bilder på korpar och jag fick uppfattningen att det var korpar som ingått i testen. Därför ska jag i fortsättningen av inlägget skriva korpar. För det spelar ju ingen roll om man envisas med att säga gaffel till en hund. Den allmänna uppfattningen är fortfarande att hund heter hund och inte gaffel. På samma sätt kan de inte få en korp att bli en kråka, oavsett hur mycket de än tjatar.

Gäss
Jag vet att detta inte är några korpar eller kråkor. Det är vitkindade gäss (inga kanadagäss) som promenerar i Pildammsparken i Malmö.

Hur som helst. Jag blev inte särskilt förvånad över det de sade om korparna, utan däremot blev jag förtjust över det. Att djur har enorm intelligens vet jag av erfarenhet från de egna djuren man har och har haft. Ena testet som de hade gjort med en korp var att stoppa något ätbart i ett provrör (har jag för mig, och jag har för mig att det var bröd, men jag är inte helt säker) och så fick korpen lite olika saker som den kunde ta till hjälp för att få ut det ätbara. Vet du vad korpen gjorde? Den tog en bit ståltråd och lyckades böja till den, så den kunde få ned tråden i röret och fiska upp matbiten. Nu hade de gjort fler test, men dessvärre minns jag inte alla (får skylla på att det var sent på kvällen). De hade även kommit fram till att korpar visade sina döda respekt.

Jag antar att många säkert blev förvånade när de såg det där avsnittet, för en hel del inbillar sig nog att vi människor är överlägsna varelser och att djuren inte förstår någonting. Har känt en del sådana människor och att djuren skulle vara dumma är bara struntprat. Djuren förstår och vet mer än vad vi tror, men de har bara lite svårare för att kommunicera. Fast djuren lär sig. Det ser man på sina egna husdjur. Tänkte ta honkatten här hemma som exempel. Hon älskar att leka med bollar, hopknycklade pappersbitar etc., och de vill hon att man ska kasta iväg så att hon kan jaga dem. Efteråt tar hon dem i munnen och kommer tillbaka och för att visa att hon vill att man kastar saken igen, jamar hon på ett speciellt sätt (med bollen eller pappret i munnen) innan hon lägger ned saken på golvet och väntar på att man ska kasta iväg den. Detta är givetvis bara ett av många exempel som jag har, men tänkte att det var ett ganska tydligt exempel på att både hon och vi har kommit fram till en kommunikationsform som båda förstår. Eller, snarare att hon har lärt oss att förstå vad hon vill när hon beter sig på det sättet.

Undulat
En undulat inne på Solberga blommor i Strängnäs.

Min övertygelse är att vi människor håller på att få konkurrens när det gäller "överlägsenhet" och dominans. Även vi är djur som utvecklades till de djuren vi är i dag och på samma sätt håller de andra djuren omkring oss på att utvecklas. Jag ser det inte som ett hot, men det gör kanske andra. Vem vet, snart blir det kanske som i "Apornas planet", fast nödvändigtvis inte att apor styr planeten (men det kan kanske också bli på det sättet). Undrar hur det skulle vara om det var korpar som var de "överlägsna" ..? Eller katter ..? En kittlande och intressant tanke, inte sant?




Dagens citat:

"Först långt efteråt, när det är för sent, vet man vilka år som var de lyckliga."
(Per Anders Fogelström)

Ha det så bra!
Konkurrerande kramar
Jessie