Pengars bitch

Pengar styr världen. Det råder ingen tvekan om den saken. Den som har mycket pengar har större möjlighet att få igenom sin vilja än den som saknar denna tillgång. Livet tycks gå ut på att tjäna pengar och helst så stora summor och belopp som möjligt. Visserligen är det nödvändigt att tjäna pengar så att man kan betala räkningar och kunna leva i allmänhet, men det jag menar är att en hel del i livet tycks uppmana oss att bli så rika på pengar som möjligt.

Att betala för saker och ting tar emot för många och där är olaglig nedladdning ett välkommet fenomen för de flesta. Men olaglig nedladdning strider mot upphovsrätten och på senare tid har upphovsmännen tröttnat på att få sina verk spridda över världen - utan att själva ha godkänt det. Man försöker därför komma år problemet med folks ovilja att betala för tillgången till upphovsrättsskyddat material. Jag själv som skriver förstår upphovsmännens missnöje och är av den anledningen emot olaglig nedladdning.

Spotify kom nästan lite som en skänk från ovan med grundtanken att vara en gratis streamingtjänst av musik mot att man fick acceptera att i sådana fall höra reklam mellan låtarna. Om man däremot ville slippa reklamen helt, kunde man bli en premiummedlem genom att betala 99 kr i månaden. Artisterna fick nu en viss ersättning för sin musik och den som ville kunde lyssna gratis på en enorm samling av musik. Lite av en win-win-situation. Jag har nog inte helt fel i att säga att olaglig nedladdning nu miste lite av sin charm.

 

Spotify

Den här bilden har jag hittat på nätet och har alltså inga egna rättigheter till den.



Nyligen meddelade dock Spotifys grundare att en ganska stor förändring av gratis-kontona på Spotify ska genomföras från och med första maj. Från och med då kommer man som gratiskund kunna lyssna på endast tio timmar musik i månaden och varje låt kommer bara att spelas maximalt fem gånger. Grundarens förhoppning är att fler ska bli betalande kunder.

Det som både jag och älsklingen tänkte på, men som älsklingen var först med att poängtera, var att detta strider mot grundtanken med Spotify. Visst, så länge ekonomin tillåter skulle jag kunna bli en betalande kund, men det är inte det som är grejen. Dessutom tycker jag att det känns mer meningsfullt att köpa skivor istället i så fall. Man kan spekulera i om detta besked kommer att föra med sig att fler blir betalande kunder eller om en stor andel kommer att överge musiktjänsten och istället börja med olaglig nedladdning (igen?). Att sia om framtiden är svårt. Vad gäller anledningen till förändringen tror jag att Spotifys grundare har insett hur populär skapelsen har blivit och på grund av det ha fått dollartecken i ögonen och vill nu tjäna ännu mer. Det är synd när pengars makt förstör så som det tycks ha gjort med grundidén till Spotify. Risken är nu stor att den olagliga nedladdningen kan öka (fast det är inget som är definitivt säkert). Men om artisterna tjänar mer genom detta är det väl en delvis bra förändring, men Spotify kommer med stor säkerhet att tappa en del av sina reklamvinstinbringande medlemmar. Länge leve pengarna ..?

 

Pengars bitch

Ja, den här dåliga bilden har jag skapat för att illustrera lite vad jag menar i inlägget. Grisarna är våra salt- och pepparkar här hemma ^^

 



Dagens citat:

"Där alla tänker lika tänker ingen särskilt mycket."
(Okänd)

Ha det så bra!
Bitchiga kramar
Jessie
#1 - - Cherry:

Jag läste om det i Metro och blev väldigt besviken, inte för att jag använder mig av Spotify men det ska ju vara ett gratisprogram och tio timmar i månaden är för lite!

#2 - - Hanan ;):

Innovativt med grisarna ;)



Jag tror också att spotify kommer förlora en del kunder pga de nya ändringarna :(

#3 - - Lisa:

språkpolis- Denna bild har jag hittat på nätet..., borde väl vara internet i skriftspråk?



jättefin och inspirerande blogg :)