Så billigt! Vad är det som är fel ..?

När jag och älsklingen satt och åt frukost i går innan han skulle till jobbet, satt jag och tittade på en gammal "Plusset" som låg på köksbordet. Jag reagerade med en gång på ett erbjudande där det stod att man kunde köpa kameror och mobilbatterier från 99 kronor. Fast å andra sidan brukar det oftast vara på det sättet att när det står så eller något liknande så är det de billigare produkterna som är de som kostar runt det billiga priset. Annars skulle den där butiken på nätet ha en ordentlig rea om man kan köpa bra kameror för 99 kronor (vår som vi köpte för ett tag sedan kostade runt 500 kronor ...).

Men sedan slog det mig. Varför säljer "Batteriexperten.com" kameror? Blink Är det så att de menar att de säljer batterier till kameror? Fast det gör de inte enligt annonsen, som lyder: "Kamera och Mobilbatterier! Upp till 80 % billigare än original". Lite längre ned står det att det kostar från 99 kronor. Om de skulle ha menat att de säljer kamerabatterier, skulle de ha skrivit: "Kamera- och Mobilbatterier! ..." Men det där lilla bindestrecket efter kamera finns inte och därmed blir innebörden av meningen att de säljer kameror.

Batteriexperten


Om det nu är så att det inte är kameror som ingår i den där annonsen, då är reklamen att anse som vilseledande, enligt Marknadsföringslagen (2008:486) 10§ som lyder:

"En näringsidkare får vid marknadsföringen inte använda sig av felaktiga påståenden eller andra framställningar som är vilseledande i fråga om näringsidkarens egen eller någon annans näringsverksamhet.

Första stycket gäller särskilt framställningar som rör
1. produktens förekomst, art, mängd, kvalitet och andra utmärkande egenskaper,
2. produktens ursprung, användning och risker såsom inverkan på hälsa och miljö,
3. kundservice, reklamationshantering samt metod och datum för tillverkning eller tillhandahållande,
4. produktens pris, grunderna för prisberäkningen, särskilda prisfördelar och betalningsvillkoren,
5. näringsidkarens egna eller andra näringsidkares kvalifikationer, ställning på marknaden, åtaganden, varumärken, varunamn, kännetecken och andra rättigheter,
6. belöningar och utmärkelser som har tilldelats näringsidkaren,
7. leveransvillkor för produkten,
8. behovet av service, reservdelar, byte eller reparation,
9. näringsidkarens åtagande att följa uppförandekoder, och
10. konsumentens rättigheter enligt lag eller annan författning.

En näringsidkare får inte heller utelämna väsentlig information i marknadsföringen av sin egen eller någon annans näringsverksamhet. Med vilseledande utelämnande avses även sådana fall när den väsentliga informationen ges på ett oklart, obegripligt, tvetydigt eller annat olämpligt sätt."

 

Att påstå att man säljer kameror från det billiga priset är ett felaktigt påstående om varans art, om butiken menar att det är kamerabatterier som de säljer från det priset. Annars är det ett felaktigt påstående rörande varans pris, prisberäkning etc.

 

Fast de skulle kunna komma undan med reklamen genom att säga att det faktiskt står från 99 kronor. Det innebär att då kan en vara kosta mer än det priset, men den billigaste varan ska kosta 99 kronor, och i det här fallet skulle säkert mobilbatterierna vara den vara som kostar det.

 

Men man blir en aning förvirrad när en batteributik påstår sig sälja kameror. Eller är det bara jag som tycker att en kamera inte riktigt passar in i konceptet att sälja batterier? Eller är jag helt enkelt för petig när det gäller språket? Frågan är fri!



Dagens citat:

"Aktiva människor tänker om, passiva människor tänker: Om ..."
(Pär Rådström)

Ha det så bra!
Vilseledande kramar
Jessie