Sluta gnäll och gör något åt det!

Jag har på sista tiden gnällt om att mina studier tar upp större delen av min tid, vilket leder till att mitt skrivande har kommit i kläm. Eftersom jag älskar att skriva, har jag inte riktigt känt mig hel. För att inte tala om det abstinensbesvär som jag har känt! Det riktigt kliar i fingrarna på mig. Därför är det tur att jag har lyckats ta mig tid att skriva här på bloggen, för genom bloggen har jag fått lite utlopp för mitt skrivande, även om det inte riktigt är samma sorts skrivande. Men nu har jag tröttnat på mitt eget gnäll och att tycka synd om mig och därför har jag bestämt mig för en comeback.

Nu när studierna börjar lätta en smula, tänker jag ta mig tid att arbeta med en novellsamling som senare kommer vara tillgänglig på Kapitel1. Visserligen skulle jag kunna lägga upp den på en gång och arbeta med den samtidigt som den är tillgänglig för alla, men jag känner mig inte riktigt bekväm med den tanken och av den anledningen kommer novellsamlingen (som hädanefter kommer kallas för ”ADK”) inte finnas på Kapitel1 förrän jag har fått ihop den hyfsat.

”ADK” kommer inte innehålla mina samtliga noveller. En anledning är att många av novellerna som jag har skrivit är rent ut sagt värdelösa och riktigt pinsamma att läsa. Den största orsaken till det är att de allra flesta noveller som jag har skrivit, skrev under mina två första gymnasieår och då var jag fortfarande i en fas där jag inte riktigt hade utvecklat mitt skrivande. Fast jag påstår inte att jag är färdigutvecklad nu, eller att jag skriver perfekt (för jag skriver långt ifrån perfekt), men nu är jag i alla fall säkrare i mitt skrivande och jag har en stil. Så nej, ”ADK” kommer inte vara en samlingsplats för mitt misslyckande. Däremot kommer jag att dels välja ut vissa av de bättre skrivna texterna, dels skriva nya noveller. Mitt urval och skapande kommer att ske utifrån det tema som jag har bestämt att ”ADK” ska ha, nämligen känslor.

Block

Mitt mål med ”ADK” är att gestalta olika känslor och till en början har jag bestämt mig för att tio noveller bör räcka. Om jag senare skulle ångra mig kan jag säkert vara flexibel och utöka mitt nu bestämda antal. Fast när jag satt och planerade vilka noveller som ska vara med, insåg jag att de allra flesta noveller som jag hittills har skrivit, handlar på något sätt om kärlek. Därför ska jag försöka undvika att skriva de nya novellerna med samma budskap. Vi får se hur det går.

En av mina djupt inrotade principer som jag har är att aldrig ändra innehållsmässigt i mina noveller. Rena språkändringar utgör undantag. Emellanåt sitter jag och språkgranskar mina äldre noveller (i syfte att sedan lägga upp dem på Kapitel1) eftersom jag har grymt mycket satsradningar i vissa noveller. Det slutade jag emellertid med efter att min klassföreståndare, som även var min svensk- och engelsklärare, på gymnasiet gjort mig uppmärksam på detta språkliga haltande och efter det försöker jag undvika det (för att citera Buffy ur ett avsnitt från ”Buffy the vampire slayer”) ”because it's wrong!” (det är roligare när man ser avsnittet, för nu saknar uttalandet sin kontext.) Visserligen händer det också att jag kan ändra i novellerna när jag skriver in dem i datorn vid de tillfällen då jag har skrivit novellerna för hand. Men det beror på att i mina ögon anses inte berättelserna vara färdiga förrän de har kommit in i datorn. Efter att de har gjort det, ändrar jag inte i dem. Dock tänker jag med ”ADK” frånträda den principen och kommer att ändra efter eget tycke i de noveller som väljs ut att få en plats i ”ADK”. Funderar på att förlänga vissa. Men med tanke på att jag är lite galen, kommer jag spara den ursprungliga versionen också. Sentimental? Det är jag säkert.

Nu har jag fått det sagt. Vad som återstår är att sätta igång med arbetet (när jag inte har studier att fokusera på). I huvudet bråkar en mängd idéer och jag är ordentligt otålig och ivrig inför min uppgift. Jag lovar att hålla dig uppdaterad.


Dagens citat:

"Pengar är som gödsel, till ingen nytta om de inte blir spridda."
(Francis Bacon)

Ha det så bra!
Novelliga kramar
Jessie
#1 - - Hanan ;):

Först måste jag fråga vad "ADK" står för? Sedan måste jag säga Va spännande ;) JG SEr fram emot att få läsa den. Kommer säkert bli hur bra som helst, precis som allt annat jag har läst av dig =)