Tillitsbrist eller knäckt självkänsla?

En del hävdar att i en liten och lagom dos är det bra, för då får man bekräftat att ens partner tycker om en. Men beror svartsjuka på det, eller ligger det andra orsaker bakom?

När min mamma brukade prata om kärleksförhållanden med mig när jag var yngre, berättade hon om en gammal arbetskamrat till henne när hon jobbade på något av sjukhusen i Malmö (MAS, VÄS etc.). Arbetskamraten i fråga hade en pojkvän och vid något tillfälle nästan skröt hon stolt över att hennes pojkvän visade lite svartsjuka. Hon tyckte att det var gulligt att han var svartsjuk och att han genom detta beteende visade sina starka känslor för henne. Både min mamma och några andra arbetskamrater varnade den här tjejen för att det kunde gå överstyr. Efter ett tag gick den här svartsjukan så långt att hon först inte fick träffa vänner av det manliga könet och sedan inte heller de kvinnliga vännerna. Vid ett tillfälle hade arbetskamraten haft en kvinnlig bekant på besök och arbetskamratens pojkvän hade blivit så svartsjuk att han hade slängt vin på den kvinnliga bekanta. Till råga på allt misshandlade han sin flickvän och hon fick inte träffa någon. Min mamma och de andra på jobbet rådde henne att lämna honom, men hon vågade inte eftersom hon var rädd för att han skulle ha ihjäl henne. Jag är inte riktigt hundra på hur det slutade, men jag har för mig att hon lämnade honom till slut.

Jag har svårt att tro att han kände på det här sättet och gjorde så här med hänvisning till sina känslor. För mig ter det sig troligare att det berodde på antingen brist på tillit gentemot flickvännen eller att hans egen självkänsla hade en mängd sprickor. Alternativt båda anledningarna i förening med varandra.

Duvor

Varför tillitsbrist? Vad jag menar med tillitsbrist är att man helt enkelt inte kan lita på sin partner och det är troligtvis det som de flesta förknippar med orsak till svartsjuka. Det känns ju lite som en självklarhet. Ifall man inte litar på sin partner leder det till att man nästan automatiskt befarar att när ens partner umgås med någon av det motsatta könet är risken mycket stor att ens partner är otrogen. Tillsammans med den här fruktan kan man då känna olika saker. Man är kanske rädd för att det som kan göra att ens partner är otrogen skulle kunna vara att "den andre/andra" har något som man själv saknar och som ens partner tycker är lockande. Instinkten vill då att man hindrar partnern från att träffa "den andre/andra". En för mig naturlig reaktion. Man känner alltså ingen tillit gentemot sin partner och misstror att denne lägger band på sig själv och sina behov, både när det gäller då partnern självmant söker sig till andra eller om andra försöker lägga an på ens partner.

Varför bristande självkänsla? Här skulle jag nog vilja påstå att denna orsak är förmodligen den mest förekommande när det gäller svartsjuka. Vad menar jag då? Med knäckt eller bristande självkänsla menar jag att man inte är fullkomligt trygg i sig själv, utan har ett eller flera komplex. Komplexen kan rikta sig till ens yttre eller inre. Yttre komplex har att göra med utseendet, som exempelvis att man tycker att man är tjock eller har en sned näsa osv, och på grund av det mår man dåligt. Man vantrivs med sig själv. Inre komplex är kanske svårare att definiera, fast det jag i första hand tänkte på var att man kanske är missnöjd med sitt sätt att tänka etc. Hoppas att du förstår vad jag menar. I vilket fall som helst, om man på något sätt har bristande självkänsla blir följden att man tycker att alla andra är bättre än en själv och då kan man vara orolig för att ens partner ska inse det och av den anledningen försöka hitta någon annan. Man kan lita hur mycket som helst på sin partner, men så länge man inte trivs med sig själv är risken ofantligt stor att man kan känna svartsjuka därför att man tycker att alla andra (eller vissa personer) är bättre än en själv och då kan rädslan komma för att ens partner ska upptäcka det.

Det kan vara svårt att peka ut enskilda orsaker när det gäller någons svartsjuka. Huruvida svartsjuka är farligt eller inte beror på vad man gör åt den. Fast så som jag ser det är nog det bästa att försöka reda ut vad svartsjukan beror på och sedan jobba med det. Kanske går det bättre att jobba på det tillsammans med sin partner? Att försöka lösa det är bättre än att ständigt misstro och/eller känna sig osäker eller mindre värd.

Dagens citat:

"Den friske har många önskningar, den sjuke bara en."
(Indiskt ordspråk)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie