Timeline

I måndagsmorse låg jag i sängen och såg på en film som jag hade spelat in under helgen. Bredvid mitt huvud, längst ut i sängens ena hörna, låg hankatten hopkurad och höll mig sällskap. Varför han helst ligger så långt ut på kanten som möjligt är mer än vad jag förstår. Hur som haver, filmen som jag låg och såg på var "Timeline", som är en filmatisering av Michael Crichtons roman med samma namn (fast tidigare utgavs den under namnet "Passagen"). Du känner kanske igen Crichtons namn, eftersom det är han som skrev böckerna om Jurassic Park.

Boken läste jag för några år sedan (den har funnits i min boksamling sedan jag var femton år) och av den anledningen hade jag inte alla detaljer i minnet. Däremot mindes jag det mest väsentliga. Kanske var det tur att jag inte läst boken nyligen, för nu kunde jag se på filmen med hyfsat neutralt sinne. Problemet med att se filmer som bygger på böcker som man har läst är att filmerna oftast inte stämmer överens med böckerna. Flera gånger har jag blivit besviken över att de missat massor i filmen, eller att vissa förhållanden eller situationer är fullkomligt felaktiga (som i "Solstorm" där de har ändrat mördaren och dennes motiv).

Timeline


Enligt älsklingen (som hade sett filmen innan mig) förekommer det en mängd fel i filmen om man jämför med boken. När jag upplever sådant är det länt hänt att ens mentala betyg på filmen sänks och i synnerhet om man tyckte om boken. Jag brukar försöka se på sådana filmer (som bygger på böcker) som om jag inte har läst boken innan. Men det är svårt. Därför är jag tacksam över att det var så pass länge sedan som jag läste boken, att de flesta detaljer fallit ur mitt minne. För om jag inte minns fel tyckte jag att boken var bra.

Vad handlar filmen om? Vi får följa ett gäng arkeologstudenter och deras professor som arbetar med att gräva ut ruinerna av ett gammalt slott i Frankrike. Professorn anar att något inte riktigt är som det ska och åker därför för att ha ett möte med de som finansierar utgrävningarna. Under tiden fortsätter de andra att gräva ut och efter ett ras hittar de några välbevarade dokument. Men då upptäcker de något konstigt. På ett av dokumenten finns ett skriver rop på hjälp och meddelandet är skrivet av professorn. Kanske inte så konstigt i sig, men det underliga är att meddelandet konstateras vara skrivet 600 år tidigare.

Spänningsfaktorn sjönk en smula för mig då jag som sagt redan läst boken. Fast i övrigt tyckte jag att filmen faktiskt var ganska bra. Gerard Butlers skådespelarprestation höjde filmen, men jag hade inte förväntat mig något annat av honom Smile Han passade utmärkt till att spela André Marek och kan stämde väldigt bra överens med hur jag hade föreställt mig karaktären. Butler är en väldigt bra skådespelare. Naturskildringen var bra i filmen, då man fick se mycket av den vackra naturen som de befann sig i. När jag stängde av tv:n var jag fylld av en myskänsla blandad med glädje.

Betyget på filmen blev 3,5 av 5 och är enligt mig sevärd. Fast om det är mycket fel i jämförelse med boken, bör man ha i åtanke att kanske inte se filmen direkt efter att man läst boken. Inte om man vill ge filmen en egen ärlig chans.


Dagens citat:

"Lyckan är ingenting annat än god hälsa i förening med dåligt minne."
(Albert Schweitzer)

Ha det så bra!
Tv-tittande kramar
Jessie