Kallt blod (Lisa Jackson)

Jag kan inte minnas när jag senast grät till en bok som jag läste, och då menar jag innan jag läste uppföljaren till "Hett blod", nämligen "Kallt blod".

Ännu en seriemördare finns på New Orleans gator och kvinnorna går en ohygglig död till mötes. Vid kropparna återfinns helgonmedaljonger. En kvinna vid namn Olivia Benchet ser morden i form av syner och trots att ingen tror på henne, vänder hon sig till kriminalassistent Rick Bentz (en man som läsaren stiftade bekantskap med i första boken). Inte heller Bentz tror på henne utan känner på sig att hon har något med morden att göra. Hur kan hon annars känna till så många detaljer? Fler mord begås, men vad Bentz inte vet är att någon som han älskar snart kommer gå samma öde till mötes som de andra kvinnorna.

Kallt blod

"Kallt blod" är en välskriven berättelse som ganska snart griper tag i läsaren med sitt målande språk. Motvilligt lade jag ifrån mig boken när jag tvingades till det, men hade kunnat läsa klart den i en sittning om jag hade haft möjlighet till det. Lisa Jackson avslöjar bara tillräckligt för att läsaren ska fortsätt att sitta som på nålar genom hela boken. Spänningen finns där hela tiden. Det var bara vid något tillfälle som jag tyckte att hon avslöjade lite för mycket för tidigt, men det visade sig att det inte var tillräckligt för att man som läsare skulle lista ut allting. Genom att läsa "Kallt blod" får hjärnan arbeta hela tiden och det är först på de sista sidorna som man får allt klart för sig. Samtidigt som det är en smula frustrerande att inte själv kunna räkna ut hur det ligger till, är det en rolig utmaning.

Trots att boken till min besvikelse är lite förutsägbar fanns det tillräckligt många vändningar för att man inte skulle kunna vara helt säker på utgången. Ännu ett grepp från författarens sida för att hålla liv och spänning i berättelsen hela vägen fram. Dessutom har den ett slut som hos mig kramade om hjärtat och tvingade fram flera tårar.

Jag kommer definitivt att läsa mer av Lisa Jackson om hon fortsätter på den här linjen. Kanske är hon strået vassare än Nora Roberts ..?


Dagens citat:

"Det snabbaste sättet för en förälder att tilldra sig ett barns uppmärksamhet är att sätta sig ner och se ut att ha det bekvämt."
(Lane Olinghouse)

Ha det så bra!
Läskramar
Jessie

Ingen vill veta var du köpt din tröja

Egentligen är det en sorgsen text i Raymond & Marias låt "Ingen vill veta var du köpt din tröja", men jag kan trots det inte låta bli att le när jag hör den mycket välbekanta låten.

Den 24 april 2004 hörde jag låten och såg dess musikvideo för allra första gången, flera gånger den lördagsmorgonen. Att jag minns det beror på att det var den dagen som jag konfirmerade mig och jag minns att det var just den dagen därför att jag hela vägen till kyrkan gick och nynnande på den låten. Den satte sig på huvudet med en gång och jag tyckte om den från första stund. Trots den sorgliga texten, låg det en sanning i det de sjöng. Dessutom var texten lätt att komma ihåg. Nu kunde jag dessvärre inte hitta den svenska videon (den som jag såg på ZTV den morgonen), men den finns med engelsk sång här.


Titel: Ingen vill veta var du köpt din tröja
Artist: Raymond & MariaBussen går halv nio men den brukar vara sen
har man otur blir det bråttom när man kommit fram
om man går genom tunneln kan man spara nån minut
men då får man räkna med rödljusen vid korsningen
jag har fått veta att november kan bli svårt
minst var fjärde samtal måste leda till ett köp
men alla verkar nöjda och vi har en ny bra chef
han kan allas namn och säger hej varenda morgon men...

Ingen sörjer när du dör, ingen ska sakna det du gör
Ingen vill veta var du köpt din tröja...
Och fast du gjort allt som man ska, du är artig, du är glad
och du har tränat bort din dumma dialekt

Nästa lördag kanske vi ska titta på ett hus
det finns några nya som dom bygger vid stationen
Gör man lite själv så blir det inte farligt dyrt
och din man är händig han har redan byggt en bastu, Men...

Ingen sörjer när du dör, ingen ska sakna det du gör
Ingen vill veta var du köpt din tröja...
Och fast du gjort allt som man ska, du är artig, du är glad
och du har tränat bort din dumma dialekt

Nej Ingen sörjer när du dör, ingen ska sakna det du gör
Ingen vill veta var du köpt din tröja...
Och fast du gjort allt som man ska, du är artig, du är glad
och du har tränat bort din dumma dialekt

Förra sommarn minns jag den var faktiskt riktigt fin
sol varenda dag vi hade hyrt ett torp i Värmland
hur vi gör i år igen är inte helt bestämt
men vi har jobbat bra så vi ska få extra semester
Lalalalalala lalalalalalala..
Lalalalalalalala lalalalalala..

Ingen sörjer när du dör, ingen ska sakna det du gör
Ingen vill veta var du köpt din tröja...
Och fast du flyttat till ett hus, som är öppet, fräscht och ljust
så kommer inga gäster minnas var det låg
och fast du lärt dig varje låt och fast du har en härlig båt
så finns det ingen som vill röra vid din kind

nej Ingen sörjer när du dör, ingen ska sakna det du gör
Ingen vill veta var du köpt din tröja...

Lalalalalala lala......Dagens citat:

"Det svåraste med att göra bra affärer, det är att avstå från de dåliga."
(Simon Spies)

Ha det så bra!
Ignorerande kramar
Jessie

Någonting om ingenting

På Kapitel1 startades en liten skrivtävling/-övning som gick ut på att man skulle skriva om ingenting. Med det menar jag att ingenting fick hända. När jag först läste igenom instruktionerna rynkades min panna rejält och hjärnkontoret fick en utmaning. Hur kan man skriva om att inget händer? Ett förslag är att man beskriver något som ens karaktär ser, t.ex. en trädgård, eller att man beskriver en scen som om allt är fruset (det vill säga står still, om jag var otydlig). Jag ska erkänna och säga att detta inte var något som jag till en början tänkte på, utan jag hade endast olika former av rörelse i huvudet. Om exempelvis en fågel flyger förbi händer det ju något! Senare förklarade den som startade tävlingen att det får hända något, men inget speciellt.

Katedral i Bryssel
En katedral i Bryssel.

Det klargör en del och gör det lite enklare, fast vad eller vem avgör vad som är speciellt eller inte? Något som har betydelse för mig behöver inte ha det för dig. Jag antar att det hela beror på sammanhanget och hur skribenten bygger upp texten eller formulerar sig. Svaret på min egen fråga är således författaren själv.

Latmasken i mig orkade inte fundera ut en ny text att skriva, utan mitt bidrag blev en novell som jag skrev i trean på gymnasiet som en skoluppgift (fast det visade sig att jag hade missuppfattat uppgiften och fick göra om den från början, vilket resulterade i en ny novell). Men så fort jag får tillfälle till det ska jag försöka mig på att klottra ihop någonting om ingenting. Kan ju vara bra att öva sig på det.


Dagens citat:

"Jag har inte träffat henne än, men när jag gör det kommer jag att dejta henne."
(Zlatan Ibrahimovic, om vem som är världens vackraste kvinna)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie