Bröllopsresa: Dag 1

Efter att ha vaknat av att hotellets övriga gäster var högljudda på väg till eller från frukosten, gjorde vi oss i ordning och gick själva ned för att äta. När vi checkade in under natten hade vi fått veta av mannen i receptionen att frukosten serverades mellan åtta och tio nere vid receptionen där de hade ställt några bord och stolar.

Gatuskylt i Rom
En av alla gatuskyltar.

När vi kom ned kom en kvinna fram och visade att vi skulle sitta ned och började sedan prata på italienska. Jag som inte kan språket, frågade om hon kunde ta det på engelska. Den blick hon då gav mig utstrålade förakt samtidigt som den dumförklarade mig. Ganska obehagligt. Fast vi fick vår frukost som bestod av var sitt litet syltpaket, vars två inplastade, kalla rostade mackor, var sin croissant (eller liknande - man fick lite olika varje morgon) och juice att dricka. Vi blev erbjudna kaffe också, men varken jag eller älsklingen dricker det.

Efter frukosten gick vi tillbaka till vårt rum som fortfarande luktade unket och vi ringde till Ticket. När vi hade bokat flyg och hotell där hemma via deras hemsida, hade de visat bilder på ett hotell som verkade mysigt. Bilder som inte alls stämde överens med verkligheten. Vi kände att vi på något sätt hade blivit lurade av Tickets hemsida och ville bli ombokade till ett nytt (och förhoppningsvis bättre) hotell. Jag fick veta att de inte kunde göra något förutom att hjälpa oss att reklamera när vi kom hem och vi blev hänvisade att ringa ett annat nummer som fanns på hotellvouchern. Mannen som jag pratade med där lovade på en förskräcklig engelska att ringa tillbaka med besked. Efter att ha väntat en stund i rummet bestämde vi oss för att gå en kort promenad i Rom så att vi hade något att göra medan vi väntade.


Gatan som hotellet låg på
En vy från gatan där hotellet låg.

Vårt mål var att hitta till tågstationen Roma Termini och se hur lång tid det tog att gå dit eftersom vi planerade att ta tåget därifrån till flygplatsen när vi skulle hem. Det var en mycket varm och molnfri dag. Ganska snart upptäckte vi att det måste finnas minst lika många bilar som människor där och det tycktes finnas lika många skotrar som bilar. Minst. Att hitta en parkering i Rom verkade vara som att hitta en nål i en höstack. Fast något vidare på att parkera var de ändå inte. Om de inte stod förfärligt snett, stod de på trottoarkanter eller var dubbelparkerade så att den innersta bilen inte kunde komma ut. Många verkade dock vara smarta och valde små bilar, vilket gjorde det enklare att parkera i små utrymmen om det fanns några.

Väl framme vid Termini såg vi oss omkring i ett försök att orientera oss och sedan bestämde vi oss för att promenera vidare till ett grönområde som vi såg på kartan. Både jag och älsklingen tycker mycket om natur. Grönområdet visade sig vara en fasligt stor park - Villa Borghese - som vi började strosa runt i. På vägen dit och inne i parken förstod vi att det fanns dricksfontäner utsatta lite här och var i Rom, något som är både förståeligt och behövligt. Vi bestämde oss för att med tanke på att vi drack kopiöst skulle vi spara de flaskor som vi tömt och fylla på dem med vatten vid fontänerna.


En drickfontän
En dricksfontän som fanns i Villa Borghese.

Efter en promenad i en del av parken hittade vi en karta som dels visade att parken var hjärtformad, dels visade att det skulle finnas en djurpark - Bioparco - i Villa Borghese. Då jag och älsklingen är mycket förtjusta i djur, bestämde vi oss för att leta upp djurparken. Det blev en skön promenad och till slut nådde vi Bioparco. Inträdet var 12,50 euro per vuxen.

När vi hade gått igenom hela djurparken och sett i princip alla djur, ringde vi upp den där mannen som ännu inte ringt tillbaka. Av honom fick vi veta att om Ticket stod för omkostnaderna för ombokningen, skulle det gå att ordna. Fast av Ticket fick vi reda på att de inte tänkte hjälpa oss med det. De menade att vi skulle stå för alla kostnader och sedan ta med det i vår reklamation när vi kom hem. Med tanke på att vi inte planerat för en sådan utgift i vår resekassa, beslöt vi oss för att försöka stå ut på hotellet under vår vistelse. Efter samtalen vandrade vi tillbaka till hotellet för att ta hand om solbrännan som båda fått till följd av att inte ha använt solkräm.


Ingång till djurparken
Ingången till Bioparco.

Tillbaka på hotellet upptäckte vi att de använda handdukarna inte var bytta och att ett tuggummi var utspottat i papperskorgen på toaletten. Någon längre stund stannade vi inte utan så fort vi hade gjort det vi skulle, gick vi ut för att hitta ett ställe att äta på. Vi hittade en trattoria på Via Daniele Manin och valde att testa var sin pizza när vi ändå var i Italien. Fast överförtjusta var vi inte eftersom pizzorna var brända runt kanterna och av någon anledning var min pizza dränkt i fett (verkar råka ut för det en del). Men i övrigt var maten god, om man bortser från mineralvattnet utan kolsyra som vi fick till maten, eftersom det smakade som avslaget kolsyrevatten. Kvinnan som serverade oss såg sur ut och ignorerade mig när jag försökte be om notan.

Mätta gick vi tillbaka till hotellet. Redan vid niotiden på kvällen mörknade det, vilket var tidigt för oss. Fast är man närmre ekvatorn så är man. Innan sängen ropade kopplade vi av en stund på hotellrummet.


Dagens citat:

"Modet gör en elegant kvinna vackrare och en vacker kvinna elegantare."
(Christian Dior)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie