Man måste ha tillstånd

Jag har märkt att det bland bloggar är populärt att ha tävlingar. Fast vissa tycks tro att tävling och lotteri är samma sak, då de anordnar en tävling där de lottar ut vinnaren. Vid det här laget antar jag att du har hajat vad jag är ute efter, nämligen att tävling och lotteri är två skilda saker. Dessutom får inte vem som helst ha ett lotteri hur som helst.

Först och främst tänkte jag redogöra för skillnaden mellan de båda företeelserna. Som vanligt förlitar jag mig på Svenska Akademiens definitioner (här hämtat från SO = Svensk Ordbok utgiven av Svenska Akademien - ska dock inte förväxlas med SAOB = Svenska Akademiens OrdBok).

  • Tävling: särskilt anordnad begivenhet varvid flera personer (eller lag) mäter sin förmåga för att fastställa vem som är bäst (och näst bäst etc. i något avseende)

 

  • Lotteri: ett spel med begränsade insatser, där vinsterna fördelas helt slumpmässigt

 


Nu när jag ändå är inne på det kan jag lika gärna ge definitionen för "slumpmässigt". Eftersom Svenska Akademien skrev att det är samma sak som "slumpartad", som i sin tur är något som sker av slump, kommer här i stället endast definitionen för "slump".

  • Slump: resultat eller yttring av omständigheter som inte kunnat förutses eller kontrolleras


Om man då har en tävling där vinnaren lottas ut, har man förstört vitsen med tävling. Och i det fallet är det ju inte längre någon tävling utan ett lotteri. Ett lotteri i tävlingskläder. Det är värt att upprepas: i en tävling får man med sin förmåga visa hur duktig man är, medan man i ett lotteri låter slumpen avgöra hur utgången ska bli.

Jag nämnde att inte alla får ha lotteri hur som helst. Varför inte? I lotterilagens (1994:1000) 9 § är det bestämt att lotteri endast får anordnas med tillstånd, bortsett från vissa undantag som lagen anger i 19 § och 20 §. Då de i princip stadgar samma sak (bara det att 20 § gäller för egentliga lotterier, vilket lotteri på internet räknas till, enligt 21 a §) återger jag endast bestämmelsen för egentliga lotterier.

Sveriges Rikes Lag



Lotteri får anordnas utan tillstånd om det anordnas i samband med en offentlig nöjestillställning, en offentlig tillställning till förmån för ett allmännyttigt ändamål eller en allmän sammankomst för framförande av ett konstnärligt verk till förmån för ett allmännyttigt ändamål. Vidare får lotteriet bara bedrivas inom det för tillställningen eller sammankomsten avsedda området och vinsterna får bara vara varor och tjänster. Värdet av varje insats får uppgå till högst 1/6 000 basbelopp (prisbasbeloppet för 2011 har beräknats till 42 800 kr) medan värdet av den högsta vinsten får uppgå till högst 1/60 basbelopp. Vinsterna måste delas ut i omedelbar anslutning till deltagandet i lotteriet. Det sammanlagda värdet av vinsterna motsvarar minst 35% och högst 50% av insatsernas värde om antalet insatser och vinster samt deras värde är bestämda enligt en uppgjord plan. Vinstandelen ska anges på lottsedlarna eller anslås i lokalen där lotteriet bedrivs.

Om man inte uppfyller detta då man bedriver ett egentligt lotteri (bl.a. lotteri på internet) får man inte ha lotteriet utan vidare, utan måste ansöka om tillstånd. Kanske kan vara värt att tänka på i framtiden?



Dagens citat:

"Liten flicka till skotte som spelar säckpipa: Om ni släpper den, kanske den slutar skrika."
(Okänd)

Ha det så bra!
Lottande kramar
Jessie