Olika tillgreppsbrott

Under praktiken på tingsrätten var det vid ett tillfälle en tilltalad som flera gånger påstod att han hade blivit rånad av några tonårstjejer. De hade under någon kväll befunnit sig i hans lägenhet (efter att han bjudit in dem) och under den kvällen hade hans plånbok försvunnit. Då han var säker på att det var de som tagit den, menade han att det var en ursäkt till det som han sedan gjorde.

Om man inte är bekant med vår lagstiftning kan det vara svårt att hålla isär olika begrepp. Det problemet hade jag själv innan jag blev juridikens "bitch". Därför tänkte jag i det här inlägget försöka redogöra för de olika tillgreppsbrotten som återfinns i brottsbalkens 8 kapitel.

Om man utan tillåtelse tar något som tillhör någon annan och tänker behålla det döms man enligt 8 kap. 1 § brottsbalken för stöld om det här tillägnandet medför ekonomisk skada för den person som saken tillhör. Dock är det inte stöld om man exempelvis tar en cykel och cyklar i väg med den till affären för att sedan lämna den där. Då har man inte haft avsikt att tillägna sig saken, och har i det fallet "endast" gjort sig skyldig till egenmäktigt förfarande, enligt 8 kap. 8 § brottsbalken. Egenmäktigt förfarande föreligger även om man utan olovligt tagande genom att installera eller bryta lås, eller på annat sätt rubbar någon annans ägande, eller med våld eller hot om våld hindrar någon annan i sin utövning av rätt att behålla eller ta något.

Sveriges Rikes Lag

Snatteri (8 kap. 2 § brottsbalken) innebär att man har gjort sig skyldig till stöld, men med hänsyn till värdet på det man har tagit och övriga omständigheter vid brottet, anses gärningen som ringa (av mindre betydelse). Om jag minns rätt ligger den där värdegränsen på 1 000 kr, det vill säga att det betraktas som snatteri upp till det beloppet (om även övriga omständigheter talar för det).

Grov stöld, enligt 8 kap. 4 § brottsbalken, föreligger om stölden skett efter intrång i någons bostad, om det avsett sak som någon bar på sig, om gärningsmannen varit försedd med vapen, sprängämne eller annat liknande hjälpmedel, eller om gärningen i annat fall varit särskilt farlig eller hänsynslös, avsett betydande värde eller inneburit synnerlig kännbar skada.

Förutsättningarna för att det ska vara fråga om rån enligt 8 kap. 5 § brottsbalken, är om den som stjäl brukar våld mot den utsatte eller hotar personen på ett sätt som innebär eller i alla fall framstår för den hotande som trängande fara. Det är också fråga om rån om gärningsmannen, sedan denne begått stölden och upptäckts på bar gärning, motsätter sig med våld eller hot till motvärn mot den som vill ta tillbaka det stulna. Samma sak gäller om någon med våld eller hot tvingar någon annan att göra något eller att inte göra något, och att detta innebär vinning för gärningsmannen och skada för den som blir tvingad eller någon annan i dennes ställe.

Studier

För grovt rån enligt 8 kap. 6 § brottsbalken ska det särskilt tas hänsyn till om våldet var livsfarligt eller om gärningsmannen tillfogat den utsatte för svår kroppsskada eller allvarlig sjukdom, eller om gärningsmannen visar synnerlig råhet eller på ett hänsynslöst sätt utnyttjat den rånades skyddslösa eller utsatta ställning.

Tillgrepp av fortskaffningsmedel (8 kap. 7 § brottsbalken) innebär att man utan tillåtelse tar och använder ett motorfordon eller annat motordrivet transportmedel som tillhör någon annan. Detta under förutsättning att gärningen inte är belagd med straff enligt vad som förut sagts i brottsbalkens 8 kapitel.

Det finns fler paragrafer i kapitlet, men dessa ansåg jag var de som vanligast förväxlas. Hoppas att jag har lyckats bringa lite klarhet kring begreppen. Smile


Dagens citat:

"Det är slut med bilen den dagen då det kostar mer att parkera den än att köra med den."
(Peter Sellers)

Ha det så bra!
Stulna kramar
Jessie