"Hand duk" eller "Handduk"?

Nu har jag nått den punkt då jag helt enkelt måste säga ifrån. Jag orkar inte att lida i tystnad längre. I stort sett hela internet svämmas över av hemsk särskrivning. Det är ingen överdrift när jag säger att det gör ont i mig när jag tvingas läsa det.

Nåväl, fram till gymnasiet tillhörde jag också den skaran som skrev på det dåliga sättet. Värre ändå var att jag inte ens kände till särskrivning! Alltså begreppet. Det var först när jag började på gymnasiet som min gymnasielärare i svenska och engelska lärde mig det här. Ända sedan dess har jag haft problem med att läsa särskrivna texter och i ärlighetens namn måste jag dessvärre erkänna att jag kan tänka lite småbitska tankar om innebörden av det personen försöker säga.

Vad är särskrivning? Att ett ord som består av minst två hopsatta ord, skrivs som två skilda ord. Ett exempel är handduk. Alla vet att det skrivs som ett ord, men med särskrivning blir det han duk. Lite underligt egentligen att ingen har skrivit just det ordet som två ord. Då är inte svenska språket på väg mot en undergång trots allt. Än verkar det finnas hopp, om än lite.


Några klassiska särskrivningsexempel är;

Lång hårig sjuk sköterska. Som det står nu är det en lång person (kanske högre än två meter) som är hårig (tänk päls över hela kroppen). Dessutom är personen sjuk och jobbar som sköterska. Fast förmodligen menade personen att det skulle vara en långhårig sjuksköterska. Det däremot är något helt annat.

Kalv lever skuren i bitar. Nej vad hemsk! Här är innebörden att kalven lever, men har blivit skuren i bitar! Snacka om djurplågeri. Fast förmodligen menade skribenten kalvlever skuren i bitar.

Jätte bra. Här står inte att något är mycket bra. Nej, här står på ganska dålig svenska att det är en jätte (gigantisk person) som är bra. Låter som när min lille Jocke pratade ibland. Han brukade säga "Jocke duktig" och menade givetvis att han var duktig. Om det skulle stå att något är väldigt bra ska det stå jättebra.


Fler roliga exempel hittar du här. Jisses vad jag skrattade när jag läste det! "Herr toalett". Roligt namn. Eller "paj form" (innebörd: trasig form).

Förstår du var jag är ute efter? Det spelar ingen roll vilken ursäkt man än har, som att man t.ex. bara särskriver på nätet eftersom det ändå inte spelar någon roll. Ingen ursäkt rättfärdigar att man våldtar svenska språket på det här sättet! Ett mycket enkelt tips på hur man lätt kan undvika särskrivning är:

Om det låter som att två ord ska vara ett enda, då ska de också stå ihop. Om du fortfarande är osäker råder jag dig att sätta ett bindestreck mellan orden, t.ex. hand-duk.

Jag må vara en jobbig språkpolis, men det finns en gräns för vad man orkar med! Sluta våldta svenska språket och skriv ordentligt!


Dagens citat:

"Every now and then I get a little bit helpless, and I'm lying like a child in your arms."
(Bonnie Tyler - Total Eclipse Of The Heart)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie
#1 - - Jonesy:

Jag är helt med dig.. Visst händer det att jag gör fel. Fast jag försöker att inte slarva. Blir ju deppig av att se sånt. Lär man inte ut stavning i skolorna sen rättstavningsprogrammen kom?

#2 - - Cherry:

Jag stör mig grovt när vissa skriver jätte bra eller jätte gärna osv haha.