Livsfarlig egoism

SJ är väldigt snälla. *tittar mig skeptiskt omkring* Nej, jag hoppas att du förstod ironin i det hela. Vad är det då jag tänkte klaga på den här gången? Jo, i förra veckan fick jag veta att fram till den 25e februari har de reducerad trafik, vilket på ren svenska innebär ganska många inställda tåg. Och dessvärre har jag själv blivit drabbad av den där åtgärden eftersom min tågavgång 16.25 som jag brukar ta hem när jag slutar vid 16.00 är en av de inställda tågen. Därför har det blivit att jag istället får ta tåget som går 16.55. Problemet för mig är att jag kommer hem ganska sent då, och eftersom jag och älsklingen bara har några få timmar tillsammans på kvällarna tycker jag inte alls att det här är kul.

Men det var inte de inställda avgångarna som jag hade tänkt fokusera på. Inte direkt i alla fall, men jag antar att det blir en indirekt följd av det tänkta ämnet. Eftersom många tågpendlar på sträckan Eskilstuna - Stockholm, är det ganska många som ska ta sig hem med tåget som avgår 16.25, men det är även många som tar sig hem med nästa avgång (16.55). Tågen brukar vid dessa tider vara helt fyllda. Vad blir då den logiska följden? Jo, om det är två fulla tågavgångar som ska samsas om ett tåg, blir det således proppfullt på den senare avgången. Visserligen är det inte särskilt kul att behöva stå hela vägen hem, men jag överlever. det är inte det som är problemet. Problemet ligger i när alla dessa resenärer ska gå ombord på tåget.

Tänk dig följande scenario. Du har arbetat hela dagen och nu när du har slutat för dagen är du ganska trött och längtar hem till familjen. Dock måste du åka tåg ett tag, så den där familjestunden kommer få vänta några timmar och i väntan på tåget ställer du dig på perrongen där tåget ska avgå. Dock är du inte ensam. Perrongen ifråga är proppfull med andra människor som tänker och känner exakt samma som du själv. Och eftersom ni alla är lika trötta ska det bli skönt att få sitta ned på tåget. Men med tanke på rådande väderlek och den icke existerande förberedelse som man kan tycka borde finnas, är flera avgångar inställda, och däribland tåget som skulle ha avgått innan det som du och alla de andra ska åka med. Det innebär att det bara finns sittplatser för ungefär hälften av alla människor på perrongen om ens det. Vad händer då om alla är lika trött och lika intresserade av sittplats, men att det inte finns till alla? Svaret är att det blir en hård konkurrens om de få sittplatser som finns. Den konkurrensen yttrar sig i att alla ska gå ombord samtidigt och visar ingen hänsyn till de andra resenärerna.

Tågspår

Flera gånger nu när jag ska åka hem har alla ställt sig vid dörrarna innan de ens har hunnit öppnas och ska försöka att tränga sig in samtidigt. Med andra ord knuffas alla hänsynslöst och om det inte hade varit för trångt mellan tåget och perrongen skulle jag nog flera gånger ha blivit nedknuffad på spåret. Om jag inte tar fel finns dock fortfarande risken att benen kan komma i kläm och om det skulle hända har jag svårt att tro att de andra resenärerna skulle hjälpa till, eftersom då förlorar de sin chans att få en sittplats.  Så mycket värd är inte en sittplats för mig att jag vill riskera mitt liv varje dag fram till att SJ slutar med den reducerade trafiken. I fortsättningen tror jag nog att jag kommer att stå ganska långt bak och låta de andra få gå ombord först. Men visst är det sjukt att vuxna människor beter sig på det här hänsynslösa sättet? Borde man inte tycka att de skulle vara mognare än så här? Uppenbarligen inte. I sådana här situationer ser man mycket tydligt det djuriska i människor.


Dagens citat:

"Man kan inte välja när och hur man ska dö. Det enda man kan bestämma är hur man ska leva."
(Joan Baez)

Ha det så bra!
Livsfarliga kramar
Jessie