Flickan som lekte med elden

Flickan som lekte med elden

 

I fredags satt jag och såg på filmen "Flickan som lekte med elden". Kanske är det lite bra att jag inte har läst böckerna sedan tredje året på gymnasiet? Visst känner jag till grunderna och vissa detaljer som inte finns med i filmen, men en del saker hade jag faktiskt glömt bort.

 

Filmen handlar om att det planeras att göras ett temanummer om trafficking i Millennium-tidningen och killen som kom med förslaget, Dan,  är den som får hålla i det (så att säga). Mikael Blomkvist får en kväll ett samtal från Dan, som ber Mikael att komma till lägenheten för att hämta en sak, men det Mikael möts av är Dans och hans flickväns döda kroppar. Polisen gör upptäckten att Salanders fingeravtryck finns på mordvapnet ...

 

Jag gav filmen en fyra på Filmtipset, men jag vet inte riktigt om det beror på att jag tycker om böckerna ganska mycket och har kvar den känslan när jag ser filmen, eller om det är för att filmen är bra gjord. Jag menar, mina känslor kring böckerna kanske påverkar mitt omdöme för filmen. Fast å andra sidan, gillar jag Åsa Larssons böcker om Rebecka Martinsson också (när ska hon skriva fortsättningen?!), men filmatiseringen av "Solstorm" blev jag mycket besviken på. Först och främst förstår man ingenting av berättelsen, för de hoppar över en massa basala saker och dessutom ändrar de mördaren och motivet till mordet som inleder berättelsen! Jag var grymt arg när jag och min syster lämnade biosalongen. Hur kan man förstöra en bok på det sättet? Kanske därför de aldrig har fått filma de resterande böckerna. Och tur är väl det! Räcker att de slaktade en mycket bra bok. Jag som precis hade läst om boken just för att kunna jämföra boken och filmen.

 

Hur som helst, "Flickan som lekte med elden" är långt ifrån det fiasko som "Solstorm" blev till, så jag antar att mitt betyg hade säkert blivit en trea eller fyra även om jag inte hade läst böckerna innan. En lite rolig sak som jag upptäckte när jag såg filmen (och faktiskt inte hade tänkt på när jag läste boken) var att Strängnäs, Stallarholmen och Nykvarn finns med, i alla fall i filmen! Först nämnde nyhetsläsaren (i filmen) att något hade skett i ett sommarstugeområde utanför Strängnäs. Eftersom jag själv bor utanför Strängnäs blev jag med ens nyfiken. Visserligen hade jag sett en av de gröna bussar som kör omkring här i Sörmland, men trodde att det utspelade sig i Södertälje, för det finns någon sådan buss där också. Det är också närmre Stockholm än Strängnäs, och filmen utspelar sig mycket i Stockholm. Senare i filmen preciserade de sig och förklarade att sommarstugeområdet fanns i Stallarholmen. Det ligger inte så långt härifrån och förra året var vi där vid Valborg. Lite senare kom Nykvarn även upp. Kul att man känner till en del platser. Wink Synd bara att de glömde ta upp en liten detalj om Niederman i filmen, som kommer fram i boken. Fast det är kanske som älsklingen säger, att det kommer i tredje filmen. Jag får helt enkelt vänta och se!

 

Jag kan verkligen rekommendera att både se filmen och läsa boken, men om du inte har läst/sett första delen än ("Män som hatar kvinnor") bör du nog göra det först. Fast var då konsekvent! Med det menar jag att om du har sett första filmen, ska du nog fortsätta med andra filmen och inte plötsligt börja på andra boken. Om du gör det finns risken att du kan missa lite. Dock var det bara ett tips, hur du sedan gör är upp till dig.



Dagens citat:

"Män bygger broar och lägger järnvägar över öknar, och ändå kan de framgångsrikt hävda att konsten att sy i en knapp överstiger deras förmåga."
(Heywood Broun)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie