Felaktig grund

*tänker så att det luktar bränt* När folk ska gifta sig är det ganska vanligt att vännerna ordnar svensexa respektive möhippa och plågar sin snart gifta vän med diverse påhitt. Jag minns somrarna i Malmö då det kom (mest killar) folk till Ribban (Ribersborg för icke invigda Wink) med skyltar och/eller plakat där personen erbjöd sig att utföra tjänster mot viss lägre betalning. Vid något tillfälle hade personen i fråga skrivit att den genom tjänsterna försökte samla ihop pengar till smekmånaden. Om det är sant eller ej vet jag inte. Hade dock varit roligt om det var sant. Hur som helst, när man var yngre satt man på sin filt i sanden och fnittrade med sitt sällskap och tyckte att det var hur lustigt som helst att man kunde köpa en kram för fem kronor. Vidare var de flesta utspökade på något vis. Någon var utklädd till en höna, medan andra var klädda i minimala underkläder och samtidigt var sminkade på ett roligt sätt.

Å

Varför utsätter man sina vänner för det här? Visserligen har den "utsatta" minst lika roligt (förhoppningsvis) som sina vänner, men den vanligaste anledningen vad jag har hört är att man anordnar de här påhitten för att fira sin kompis sista dag som (när det gäller svensexa) ungkarl. Hans sista dag i frihet. Eller har jag fel? Om inte, vad är det jag har missat? Sedan när blev den blivande brudgummen ungkarl? Visserligen innebär ungkarl ogift man, fast han är ju tillsammans med den blivande bruden och sist jag kollade innebär inte ett monogamt förhållande (trots att man inte är gift) den frihet som den blivande brudgummens och den blivande brudens vänner oftast tycks mena i de här sammanhangen. Det är knappast så att bruden och brudgummen in spe har sprungit ut på stan och friat till första bästa människa som de har träffat. Såvida det inte är på film, för där kan alla möjliga konstigheter inträffa. Nuförtiden brukar de flesta bo ihop innan de gifter sig, så den enda skillnaden före och efter vigseln är att man som gift har fler skyldigheter och rättigheter gentemot varandra som är lagreglerade och att man på pappret är tillsammans (vilket innebär att endast tingsrätten kan upplösa förhållandet). Man har kanske även bytt eller lagt till efternamn. För mig och älsklingen blir den enda skillnaden att jag har lagt till hans efternamn och att vårt förhållande nu är registrerat och att ett eventuellt uppbrott blir lite "krångligare". Detta eftersom vi fram till vigseln ändå har levt tillsammans som om vi varit gifta.

Nyfiken som är jag sökte jag efter information om varför man har svensexor och möhippor och då hittade jag den här roliga faktan på Svensexaguiden:

Svensexa

Strand i Strängnäs
En liten strand vid Mälaren i Strängnäs.


Med detta vill jag inte ha sagt att jag har något emot svensexor och möhippor, men däremot att jag tycker att det är fel anledning till att ha det om det är för att fira "friheten" innan man gifter sig. Fast jag är tacksam över att jag slapp ha någon möhippa. Wink Vad man alltså enligt mig borde göra är att modifiera motiveringen till att ha dessa kompisplågande tillställningar om man nu tänker fira "friheten". Men om det nu förhåller sig på det sättet att man faktiskt har friat till första bästa människa på stan och ska gifta sig med den personen, då kan man tala om en "sista tid i frihet". På riktigt.


Dagens citat:

"På hundra personer som kan ta motgångar så finns det knappast en som kan bära medgången."
(Thomas Carlyle)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie
#1 - - Hanan:

Du har nog grubblat för mycket här. De flesta som har svensexor eller möhippor har det bara för att det är en rolig tradition. Det där med att fira sista dagen i friheten, det säger de flesta utan att mena allvar.