Förutfattade meningar

Alla invandrare är muslimer. Tjejer kan inte teknik. Killar gråter inte. Alla etniska svenskar är rasister. (För att förtydliga: Jag håller inte med om dessa uttalanden. De är bara exempel.)

Förutfattade meningar finns överallt: hos oss själva och hos andra. En del har fått ordentligt fäste hos vissa människor, medan andra förkastar dem.

Om det inte hade varit för att de allra flesta av dessa antaganden inte stämmer, skulle det inte ha varit några problem. Men nu ställer faktiskt dessa felaktiga idéer till med problem och för att inte tala om att de kan vara brutalt orättvisa. Många tycks till exempel ha fått för sig att de människor som invandrar hit till Sverige är muslimer. Det kan nog inte vara mer felaktigt. När jag gick på högstadiet hade jag en lärare som kom från Irak, och hör och häpna (om du nu tillhör den kategori som tror att alla som kommer hit är muslimer) - han var (eller, han är med tanke på att han fortfarande lever) kristen och mycket aktiv i kyrkan. Han är bara ett av många exempel på att det här påståendet är fullkomligt oriktigt.

Längs Mälaren i Strängnäs

Jag skäms inte för att erkänna att jag i stort sett ingenting kan om vare sig teknik eller bilar. Fast det förväntar sig folk inte heller att man kan om man är tjej. Då kan jag komma med nästa kuriosum: trots att jag är tjej (sist jag kollade i alla fall) kan jag inget om mode eller smink (det sistnämnda kan bero på att jag aldrig intresserade mig för det med tanke på min kosmetika- och parfymallergi). Inte heller är det något som jag skäms för att säga. Varför tvinga sig att intressera sig för något när man inte bryr sig om det? Resultatet av min förstnämnda okunnighet blir att folk ler förstående och bemöter mig på samma sätt. Om jag däremot hade varit en kille och inte kunde något om teknik eller bilar, skulle de ha betraktat och behandlat mig som en idiot.

Ska det verkligen vara okej att behandla folk på det sättet bara för att de avviker från ens förutfattade meningar? "Det är väl klart att alla killar förstår sig på teknik och bilar." Knappast! Vilket kön man har bestämmer inte vad man ska intressera sig för - det varierar helt enkelt från person till person. Fler borde acceptera det, trots att de förutfattade meningarna skänker inbillad trygghet av den orsaken att man då vet vad som gäller i ens bubbla. Där förekommer inga osäkra gråzoner.

Jag är både arg och ledsen för att det förhåller sig på det här sättet. Visst vore det bättre om vi bara släppte taget om våra förutfattade meningar och istället betraktade varje person individuellt och med fördomsfria ögon? Men det sker väl bara i den bästa av världar ...


Dagens citat:

"Många människor som tror sig ha skapat ett hem att leva i, märker ganska snart att de bara öppnat ett värdshus för sina vänner."
(Norman Douglas)

Ha det så bra!
Förutfattade kramar
Jessie
#1 - - Hanan:

Jag är ett exempel som avviker från många förutfattade meningar ;)