"Om jag dör ..."

Alla bör känna till testamenten och vad sådana innebär, men till skillnad från vad man kanske tror är testamente en formbunden handling. Det innebär att ett visst antal rekvisit (förutsättningar) måste vara uppfyllda för att det ska bli giltigt. Att sätta sig ned och skriva på ett papper hur man vill att ens tillgångar ska fördelas räcker inte.

Först och främst måste man ha rätt att få skapa testamente. Dessa regler återfinns i ärvdabalkens (1958:637) nionde kapitel. Här finns även regler för vad som krävs för att få "taga" testamente (=få rätt till arv enligt testamente). Man måste ha fyllt arton för att få skapa testamente. En underårig kan i vissa fall också få skapa testamente, men bara om personen är eller har varit gift eller om personen efter att ha fyllt sexton år har egendom (pengar eller saker) som denne själv tjänat ihop till. I föräldrabalken (1949:381) 9 kapitlet 1 § bestäms att en person som är under arton år bland annat inte får råda över sin egendom, men i 3 § samma kapitel finns ett av några undantag. Undantaget innebär att en underårig får råda över egendom som denne har förvärvat genom eget arbete efter det att den underårige har fyllt sexton år. Det är sådan egendom som det talas om i undantaget som rör vem som får skapa testamente.

Klöverblommor


Vad som krävs för att man ska kunna ta del av ett testamente är att man vid testatorns (den som skrivit testamentet) död varit född eller i alla fall "avlad" och sedan (vilket kan se efter att testatorn dött) fötts med liv. (Ärvdabalkens 9 kapitel 2 §)

Fast bara för att man har namngivit ett dokument som testamente, är det inte säkert att det är giltigt. För att det ska vara giltigt krävs att:
  • det är upprättat skriftligen (man har skrivit ned det) i närvaro av två vittnen.
  • vittnena måste närvara samtidigt när testatorn skriver under eller erkänner sin namnteckning.
  • vittnena skriver under på testamentet.
  • vittnena känner till att det är ett testamente (testatorn väljer själv om de ska få veta själva innehållet).
  • vittnena inte är under femton år.
  • vittnena inte saknar insikt om betydelsen av sin vittnesbekräftelse på grund av en psykisk störning.
  • vittnena inte är testatorns make (den testatorn är gift med), testatorns syskon, testatorns svägerska eller svåger, eller är släkt med testatorn i rätt upp- eller nedstigande led (t.ex. föräldrar eller barn).
  • vittnena inte omfattas av testamentet.
(Ärvdabalken 10 kapitlet 1 § och 4 §)


Änder


I kapitlets 3 § finns bestämmelse om så kallat "nödtestamente" och får användas om den som ska skapa testamentet är förhindrad på grund av sjukdom eller annat nödfall att skriva ned det. Ett nödtestamente innebär att testatorn muntligt inför två vittnen eller utan vittnen genom en personligt skriven och undertecknad handling bestämmer hur egendomen ska fördelas. Fast ett nödtestamente blir ogiltigt om testatorn under tre månader varit i stånd att skriva ett testamente i två vittnens närvaro.

Vad som gäller för testamentes skapande gäller också för dess återkallande. Testatorn kan också förstöra handlingen eller tydligt gett till känna att testamentet inte längre ska gälla. (Ärvdabalken 10 kapitlet 5 §)

Vad som kan tilläggas är att ett nyare testamente alltid gäller före ett äldre.


Dagens citat:

"Någon har sagt att journalistik är att sålla agnarna från vete och sedan publicera agnarna."
(Alf Martin)

Ha det så bra!
Testamenterade kramar
Jessie