Hur blir det med arvet ..?

Alla ska vi dö någon gång - vare sig vi vill det eller ej och oavsett hur grymt det än låter. Dock påpekade en av våra lärare det komiska faktum att alla verkar inte inse det, eftersom en stor del av de som skriver testamenten inleder med "Om jag dör ..." istället för "När jag dör ..." Fast vad är det egentligen som gäller angående arv här i Sverige "om" vi dör ifall vi var gifta eller samboende med någon vid tiden för dödsfallet?

Gravar

Enligt ärvdabalken 3 kapitlet 1 § ärver makar (två personer som är gifta med varandra) varandra; "Var arvlåtaren gift, ska kvarlåtenskapen tillfalla den efterlevande maken." Om man är gift behöver man således inte skriva något testamente för att ens fru eller make ska få ärva ens kvarlåtenskap (det man ägde medan man var i livet). Fast något som inte alla tycks känna till är att sambor inte ärver varandra automatisk, utan för att arv ska förekomma mellan samboende krävs testamente. Detta trots att man som sambos lever i ett äktenskapsliknande förhållande. Kan vara bra att känna till.

Alltså, om du lever i ett äktenskap och vill att din partner ska få dina saker "om" du dör, behöver du inte göra något eftersom din partner har enligt lag rätt att få sakerna. Om du däremot lever i ett samboförhållande och vill att din partner ska få dina saker "om" du dör, måste du skriva testamente. Hur ett testamente upprättas finns i ärvdabalkens 10 kapitel, men jag kommer senare även att skriva ett inlägg om det.


Dagens citat:

"Ingenting är för människan så svårt att uthärda som ett liv utan uppgifter och mål."
(Blaise Pascal)

Ha det så bra!
Arvskramar
Jessie
#1 - - Kristina:

Bra sida du har! Jag har kollat igenom några av dina andra blogginlägg och jag gillar vad jag ser :D.