Inflation på diskriminering?

Med rubriken menar jag inte att det tycks vara inflation på själva handlingen diskriminering, utan att en hel del säger att saker och ting är diskriminerande. Fast förhåller det sig verkligen på det sättet? Vad innebär egentligen diskriminering?

I diskrimineringslagens (2008:567) första kapitel, första paragraf får vi veta att ändamålet med lagen är "att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder." Med den här paragrafen får vi inte veta vad som menas med diskriminering, bara att man med lagen vill försöka motverka det.

Däremot kan man ur kapitlets 4 § utläsa  vad man i lagen menar med diskriminering. I första punkten definieras direkt diskriminering och precis som det hörs på begreppet innebär det att någon behandlas sämre än vad någon annan i en liknande situation skulle ha blivit behandlad. Dock ska den sämre behandlingen ha lett till ett missgynnande för den illa behandlade personen och missgynnandet ska ha samband med "kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder." Vad ska man ta för exempel på det? Om en person söker ett jobb, men får nobben bara av den anledningen att personen är en man, innebär det direkt diskriminering. Varför? Jo, om personen istället hade varit en kvinna skulle han (fast i det fallet hon - om personen varit en kvinna) ha fått jobbet. Missgynnandet har alltså med personens kön att göra.

Visnaren
Visnaren här i Åker.


I nästa punkt tas indirekt diskriminering (kvotering) upp; "att någon missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som kan komma att särskilt missgynna personer med visst kön, viss könsöverskridande identitet eller uttryck, viss etnisk tillhörighet, viss religion eller annan trosuppfattning, visst funktionshinder, viss sexuell läggning eller viss ålder, såvida inte bestämmelsen, kriteriet eller förfaringssättet har ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet." Med andra ord är kvotering inte tillåten i alla lägen, utan det måste ha ett välgrundat syfte och medlen måste vara lämpliga och nödvändiga för att man ska uppnå syftet. Ett exempel är rättsfallet NJA 2006 s. 683, där Uppsala universitet reserverade tio procent av platserna till juristprogrammet för sökande vars båda föräldrar var födda utrikes. Detta gjorde de för att öka den etniska och sociala mångfalden inom programmet. Samtliga sökande som antogs enligt denna urvalsgrupp hade sämre meriter än andra sökande som inte blev antagna, däribland två unga kvinnor. Kvinnorna kände sig diskriminerade, men universitetet försvarade sig genom att åberopa ett diskrimineringsförbud i 7 § lag (2001:1286) om likabehandling av studenter i högskolan (som upphävdes i och med diskrimineringslagen, men omfattas numera av diskrimineringslagen). Högsta domstolen kom fram till att kvotering på lika villkor (man väljer t.ex. en med utländsk bakgrund framför en med inhemsk för att man vill främja den etniska mångfalden, men båda har likvärdiga meriter, exempelvis lika bra betyg) var okej, medan kvotering på olika villkor (att välja en med t.ex. utländsk bakgrund framför en med inhemsk för att man vill främja den etniska mångfalden, och att den man väljer har sämre meriter än den andra) inte var okej.

Bro vid Gripsholm
Borta vid Gripsholms slott i Mariefred.


Nästa punkt är trakasserier, som innebär ett uppförande som kränker någons värdighet och det här uppförandet ska ha med kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder att göra.

Slutsats: Det finns ett antal rekvisit (villkor) som måste vara uppfyllda för att det ska röra sig om diskriminering eller trakasserier. Det ska röra sig om orättvis behandling respektive kränkande av värdighet men också måste det ha att göra med kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Om något av dessa rekvisit brister, är det inte fråga om diskriminering eller trakasserier, oavsett vad man själv tycker.


Dagens citat:

"Fotografen besökte BB och tog dia-bilder."
(Okänd)

Ha det så bra!
Diskriminerande kramar
Jessie