Rulltårta

När jag var nere i Malmö innan jul fick jag en burk med krusbärssylt av mina föräldrar och blev sugen på att testa att ha det som fyllning i en rulltårta. Inte förrän i förra veckan fick jag möjlighet till att testa.

Krusbärssylt


Rulltårta


Ingredienser
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk eller gräddfil

Rulltårta
Sockrad kaka efter gräddning


Gör så här:

  • Sätt ugnen på 250°C.
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Blanda mjöl och bakpulver (Här kan du lägga till kakao om du vill ha en chokladrulltårta istället för en vanlig ljus).
  • Vänd ned det i smeten.
  • Tillsätt vätskan.
  • Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm.
  • Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
  • Stjälp upp kakan på sockrat papper eller strö över socker på kakan och stjälp sedan över den på ett bakplåtspapper.
  • Dra bort pappret som kakan gräddats på (Tips: pensla pappret med kallt vatten om det är svårt att lossa det efter gräddningen).
  • Om kakan ska fyllas med sylt eller mosade bär: bred genast på fyllningen medan kakan ännu är varm och rulla ihop kakan.

    Om kakan ska fyllas med smörkräm eller grädde: bred på fyllningen när kakan har kallnat (annars spricker den) och rulla ihop kakan.
  • Lägg rulltårtan med skarven ned och låt den svalna innan den skärs i bitar (om den inte redan har svalnat).

Hoprullad
Hoprullad tårta med syltfyllning

Jag är fortfarande inte så duktig på att få till rulltårtan så att den sitter ihop och att det inte är mellanrum mellan kaklagren eller hur man ska förklara det. Men du förstår kanske vad jag menar? Fick lite tips av min mamma, men trots det har jag inte riktigt gått kläm på det ännu. Dock verkade det gå hyfsat bra den här gången. ^^ Applåder till mig.

Bitar
Rulltårtsbitar



Dagens citat:

"Också ett långt liv är för kort för att man ska ägna tid åt det som varit."
(Lennart Nilsson)

Ha det så bra!
Rullande kramar
Jessie
#1 - - Millie:

Hej Jessie,



jag hittade din blogg helt av en slump faktiskt och gillar hur du skriver. :)