Jessicas grotta

Chokladbiskvier

I helgen blev det att bland annat baka något trevligt till mig och älsklingen. Lite mer bakande blev och blir det fram till i morgon då mina föräldrar kommer på besök, men chokladbiskvierna var främst till oss eftersom älsklingen tycker mycket om dem och jag passade på att göra dem när vi ändå hade äggvitor över från en av veckans middagar. Även syrran tyckte om dem när hon och hennes sambo var uppe förra sommaren. Det är roligt när det man gör uppskattas. ^^

Att göra chokladbiskvier är inte särskilt svårt, men "problemet" är att det tar tid. Först ska man vispa ihop äggvita och mandelmassa till en smidig smet och sedan klicka ut dem på en smörad plåt eller en plåt klädd med bakplåtspapper.

Biskvier - innan gräddade


I receptet står det att man ska trycka ut dem lite lätt med mjölad hand så att de blir cirka fem centimeter i diameter, men jag föredrar att doppa baksidan av en tesked lite lätt i vatten och sedan trycka ut och forma klickarna efter egen önskan.

Chokladbiskvifyllning


Bottnarna måste ha svalnat helt innan man kan breda på chokladfyllningen (som ska bredas på toppigt) eftersom fyllningen annars smälter och även om det kan låta gott, blir det inget bra. Jag testade själv en gång när jag inte hade tillräckligt med tålamod för att vänta. Man lär sig av sina misstag.

Kylbox


När bottnarna väl har svalnat och man har brett på fyllningen, ska kakorna stå svalt i minst en timme så att fyllningen stelnar innan man ska doppa dem i smält blockchoklad. Eftersom vår kyl för tillfället är proppfull blev det att låta biskvierna svalna i den elektriska kylboxen vi har. Och det gick faktiskt lika bra som om de hade stått i kylen.


Chokladbiskvi


När alla kakorna har doppats i smält blockchoklad ska de stå kallt en stund till. Men sedan är det bara att äta och jag måste hålla med älsklingen; de är riktigt goda! Kan nästan föräta sig på dem.


Chokladbiskvi


Dagens citat:

"Jag vill bara säga en sak om dagens biografer: det är oftast mer skräp på duken än på golvet."
(Bette Davis)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Vad är skillnaden?

För att få bli blodgivare måste man initialt uppfylla några krav och därefter måste man under sin tid som blodgivare följa några utsatta regler. Vissa handlingar medför att man måste vänta en tid med att ge blod (så kallad karenstid) medan andra handlingar gör att man kanske inte alls får vara blodgivare. Ens sexuella läggning kan vara en sådan faktor.

Visst låter det konstigt? Vad har ens sexuella läggning med att ge blod att göra? Om man är en man som har sex med en annan man, eller om man som kvinna har sex med en man som i sin tur har haft sex med en annan man får man inte vara blodgivare. Inte alls. Punkt slut. Varje gång som jag har fyllt i den obligatoriska hälsodeklarationen, har jag rynkat på nästan och blivit irriterad när jag har kommit till frågan om jag är man och om jag har haft sex med en annan man. Jag blir inte irriterad därför att jag är kvinna utan det gäller själva inställningen. Menar blodcentralerna på allvar att homosexuella och bisexuella män är mindre värda än t.ex. vanliga män?


Staty i Skara domkyrka

Eftersom jag inte hade en aning om varför blodcentralerna har den här spärren, gjorde jag en hastig research inför det här inlägget och motiveringen är att män som har sex med andra män (MSM) löper mycket större risk att få HIV än andra personer. Läkemedelsverket har talat om att läkemedelsindustrin inte tar emot blod från MSM-blodgivare på just den grunden. Socialstyrelsen har dock kommit med förslag om att avskaffa blodgivningsförbudet för MSM och istället införa en karenstid på tolv månader. RFSL verkar vara inne på samma spår, men istället för en karenstid på tolv månader har RFSL föreslagit att den ska vara sex månader lång.

Med argumentet att MSM löper större risk för att drabbas av HIV ter sig blodcentralernas beslut en smula mer logiskt, men samtidigt håller inte logiken riktigt. Kvinnor som har haft sex med MSM får inte heller ge blod eftersom de också löper risk att ha blivit smittade med HIV. Fast vad är det som gäller för heterosexuella män som har sex med kvinnor som har haft sex med MSM? Logiskt sett borde även de finnas i den här riskgruppen, liksom de kvinnor som har sex med män som har haft sex med kvinnor som har haft sex med MSM, och så vidare. Följaktligen skulle det innebära att ingen som haft sex med någon som har haft sex med någon annan får vara blodgivare eftersom man då kan befinna sig i riskgruppen. Det ligger ju inte till på det sättet att viruset slutar smitta efter ett visst antal i en kedja. Alltså befinner sig dessa personer i en riskgrupp. Ett motargument skulle i så fall kunna vara att det är omöjligt att hålla reda på en sådan kedja. Men det är ju inte heller säkert att en kvinna vet om hennes varaktiga sexpartner tidigare haft sex med en annan man eller om han har varit otrogen med en annan man. Därmed riskerar förbudet ändå att falla redan där.


Strumpa med kondommotiv
En av mina strumpor ^^

Å andra sidan testas man innan varje tappning för bland annat HIV. Fast dessa tester är inte säkra till hundra procent om man nyligen har smittats och det är en av anledningarna till att blodcentralerna säger nej till MSM (den andra anledningen var att läkemedelsindustrin säger nej till blod från MSM). Men varför ett totalförbud? Hade det inte fungerat att ha en karenstid för MSM, så som Socialstyrelsen föreslår? Om blodcentralerna väljer att gå på Socialstyrelsens linje (med tolv månaders karenstid - eftersom jag som inte är insatt i sjukvårdsfrågor vet om RFSL:s förslag på sex månader är tillräckligt) hade blodcentralerna med ens haft en mängd potentiella blodgivare, och som jag har sagt tidigare behövs det fler blodgivare (omkring 35 000 för att vi ska kunna vara självförsörjande med blod).

Sammanfattningsvis känns det som om blodcentralernas totalförbud inte är riktigt genomtänkt då den sexuella kedjan kan vara hur lång som helst samt att även heterosexuella (män som kvinnor) mycket väl kan utgöra en risk med tanke på att otrohet finns. Blodcentralerna hade tjänat mer på att införa en (kanske något längre än vanligt) karenstid för MSM. Fast även om karenstiden införs förekommer fortfarande otrohet, vilket som sagt kan utgöra en risk för smitta. Som det är nu tycks dock blodcentralerna vara trångsynta med bortförklaringar som argument, vilket är tråkigt.


Dagens citat:

"Jag misstänker att mina misstankar inte är bättre än era misstankar."
(Vår lärare i Kommunikation på paralegal-utbildningen)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Because I got high

En del låtar förstår jag inte riktigt poängen med eftersom texten egentligen inte säger något. Jag förstår orden, men sammansättningen av dem bildar obegripliga meningar. Fast trots det kan låten vara bra även om poängen och innebörden försvann någonstans på vägen.

Så är det emellertid inte med Afromans låt "Because I Got High" från 2001. Det är inget fel på den språkmässigt då jag förstår innebörden av det artisten sjunger. Dock förstår jag inte varför låten skapades. I mina ögon är den fullständigt värdelös, för det enda han sjunger är att han inte kunde göra ditt eller datt eftersom han var hög. Det är det han sjunger genom hela låten. Jag misstänker att låtskrivaren måste ha varit hög när låten skrevs. Om du inte tror mig är det bara att lyssna själv på låten nedan. Men jag har varnat dig - den är meningslös.Titel: Because I Got High
Artist: Afroman
I was gonna clean my room until I got high
I was gonna get up and find the broom but then I got high
My room is still messed up and I know why (Why man?)
- because I got high (repeat 3X)

I was gonna go to class before I got high
I coulda cheated and I coulda passed but I got high
I am taking it next semester and I know why (Why man?)
- because I got high (repeat 3X)

(Go to the next one, Go to the next one, Go to the next one)

I was gonna go to work but then I got high
I just got a new promotion but I got high
Now I'm selling dope and I know why (Why man?)
- because I got high (repeat 3X)

I was gonna go to court before I got high
I was gonna pay my child support but then I got high
They took my whole paycheck and I know why (Why man?)
- because I got high (repeat 3X)

I wasnt gonna run from the cops but I was high
I was gonna pull right over and stop but I was high
Now I am a paraplegic and I know why (Why man?)
- because I got high (repeat 3X)

I was gonna pay my car note until I got high
I wasn't gonna gamble on the boat but then I got high
now the tow truck is pulling away and I know why (Why man?)
- because I got high (repeat 3X)

I was gonna make love to you but then I got high
I was gonna eat yo pussy too but then I got high
now I'm jacking off and I know why (Why man?)
- because I got high (repeat 3X)
(back round go go 10 times)
I messed up my entire life because I got high
I lost my kids and wife because I got high
Now I'm sleeping on the sidewalk and I know why (Why man?)
- because I got high (repeat 3X)

I'm gonna stop singing this song because I'm high
I'm singing this whole thing wrong because I'm high
And if I dont sell one copy I know why (Why man?)
- cause I'm high (repeat 3X)Dagens citat:

"Det finns åtskilliga saker som skyddar mot frestelser, men den säkraste är feghet."
(Mark Twain)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie