Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Från början trodde jag att de skojade när radioreklamen sändes. Det måste ju vara ett skämt, för av sättet de sade det på att döma kunde man ju inte ta det på allvar. Dessutom lät ju titeln helt knasig!

Men det visade sig att boken verkligen fanns och titeln ... Tja, hur knasig den än lät, var den som den var. "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann", skriven av Jonas Jonasson.

"Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt.

Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.

'Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann' handlar om en månadslång jakt genom Sverige på Allan och hans nyfunna vänner. Men boken är också en resa genom 1900-talet - den oändligt sorglöse Allan Karlssons livsresa.

Hur kommer det sig egentligen att Allan äter middag med blivande presidenten Truman? Och får lift med förre premiärministern Churchill? Och åker flodbåt med ordförande Maos unga hustru? Eller för den delen att han tillbringar flera månader med att vandra över Himalaya?

Trots att Allan är fullständigt ointresserad av politik och religion tycks han ha påverkat de flesta av det förra seklets stora händelser i världen. I hundra år gjorde Allan Karlsson världen osäker, bara genom att vara. Och nu är han lös igen.
"

Hundraåringen

Jag tror inte att jag skulle ha läst boken om det inte vore för SJ. Eller, kanske av ren nyfikenhet nu när boken blev så pass stor och nu när den dessutom ska (eller den håller kanske redan på?) filmatiseras. Med att säga att SJ bidrog till att jag köpte boken och valde att läsa den, menar jag att vid två tillfällen skrev de i "Kupé" om att Allan Karlsson befinner sig bland annat här i Sörmland och han tar sig även hit till lilla Åkers Styckebruk! Jag blir barnsligt förtjust i att läsa om platser som jag känner till eller att se platserna på tv eller film. För mig är det alltid lika kul när man känner igen platser. Då kan du nog förstå att jag genast blev ivrig när de sade att lilla Åker figurerar i boken.

Men bortsett från det är boken fantastisk rolig att läsa! Jonas Jonassson lyckas hela tiden att skriva på ett humoristiskt sätt och aldrig vid något tillfälle är man uttråkad. I alla fall inte om man har samma humor som mig (och tydligen som Herr Jonasson).

I fredags när jag var inne i Stockholm och rände, satte jag mig på en bänk snett framför Kungliga Biblioteket och läste några kapitel ur boken. Innehållet fångade mig så till den grad att jag fullkomligt glömde bort tid och rum och tappade viss verklighetsuppfattning för en stund. Jag glömde bort alla tutande bilar som körde förbi på vägen och människorna som gick förbi fanns inte i min värld. Det enda som existerade var Allan Karlsson och hans värld.

Jag gav boken 4 av 5 möjliga poäng och tycker definitivt att du bör läsa den! I varje fall om du vill skratta en stund Smile

Utan att avslöja allt för mycket tänkte jag visa de ställen i Åkers Styckebruk som nämns, så du vet vad de pratar om ifall du får för dig att läsa boken. Dock ska du veta att jag tog bilderna när det fortfarande fanns snö kvar. Nu finns det givetvis ingen snö så långt ögat når.


Kiosken
Gatuköket i Åker har en viss betydelse. Dock har detta för en kort tid sedan gjorts om till en Thai Take Away. Det har tidigare funnits en vagn med Thai Take Away, men nu har de uppgraderat sig och lagt beslag på byggnaden på bilden.


Macken
Åkersmacken. Tidigare fanns en Statoil 1*2*3, men själva bensinpumparna togs dessvärre bort. Fast nu tycks de ha fått tillbaka bensinpumparna. Får ta och kika närmre på det senare.


Åkers
Det stora internationella företaget ÅKERS. Allan Karlsson befinner sig inne på deras tomt.



ICA till vänster och Lilla Gallerian till höger (ovanför bilen med texten "Hellqwist"). Eller, Lilla Gallerian nämns inte, däremot blomsteraffären (Åkers blommor). Utöver ICA och blomsteraffären nämner författaren att det även skulle finnas fastighetsmäklare här, fast i dag gör det inte det. Om det däremot gjorde det år 2005 kan jag inte svara på, för då kände jag inte ens till samhället. Strängnäs Bostads AB har kontor i Åker, men det ligger bredvid pizzerian (nästan mitt emot oss ... Nåja, vi kan i alla fall se det från vårt sovrumsfönster).



Dagens citat:

"De vänliga ord som säga idag kan bära frukt imorgon."
(Gandhi)

Ha det så bra!
Hundraåriga kramar
Jessie