"Nya resande?"

För mig innebär "ny" något eller någon som inte har funnits tidigare, men som nyligen har tillkommit. Någon bättre definition har jag dock inte och SAOL ställer inte upp för mig den här gången. Fast det spelar ingen roll, eftersom jag är säker på min "egen" definition. Alltså, "ny" innebär någon eller någon som inte har funnits tidigare, fram till nu. Tågvärdar däremot tycks tänka lite annorlunda när de ska kontrollera biljetter ombord på tågen.

Jag tänkte illustrera vad jag menar med min egen pendelvardag. Resan mellan Läggesta och Stockholm tar fyrtio minuter om allt går som det ska. Sammanlagt stannar jag vid fyra stationer (Nykvarn, Södertälje Syd, Flemingsberg och Stockholm). När jag har åkt med tåget i minst tjugo minuter (vilket innebär att jag då har kommit till Södertälje, oavsett riktning) brukar jag inte anse mig som en "ny" resenär längre. Vid det laget har det ju tillkommit fler resenärer. Men oavsett hur jag själv ser mig, visar jag plikttroget upp min biljett/mitt pendlarkort när tågvärden kommer och säger "Nya resande?" - såvida jag inte redan har visat upp biljetten. Till och med vid ett tillfälle - kanske till och med två - fick jag visa min biljett strax innan tåget stannade i Läggesta, och då stod jag vid dörren och väntade på att den skulle öppnas.


Regionaltåg


Givetvis förstår jag att jag och tågvärden har i stort sett samma definition på "ny", och att tågvärden med "ny" menar ifall det har tillkommit någon sedan tågvärden sist kollade biljetterna. Men värdarnas formulering får en att fundera. Hur länge är man en ny resenär under en tågresa? Beror det på resans längd, antal passerade stationer eller slutar man vara en ny resenär i samma stund som tågvärden har sett på biljetten? Om det har med när man visar upp biljetten att göra, har jag varit ny under hela resan till Stockholm flera morgnar eftersom tågvärden inte alltid kollar biljetterna på morgonen och inte heller när tåget är proppfullt (vilket i sig är självklart eftersom tågvärden inte kan ta sig förbi i sådana situationer). Fast som sagt, efter en tågresa på fyrtio minuter känner jag mig inte särskilt "ny" och inte heller när man har passerat X antal stationer. Men vem eller vad bestämmer hur länge man är en "ny resenär"? Det tål att funderas på. Kanske borde tågvärdarna omformulera sig. Jag menar, för att slippa missförstånd på sådan här osäker grund. Wink


Dagens citat:

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret."
(Okänd)

Ha det så bra!
Nya kramar
Jessie