Rulltrappskultur

Har du någon gång funderat på hur du beter dig när du åker rulltrappa? Brukar du reflektera över hur andra beter sig när de åker rulltrappa? Det gjorde i alla fall inte jag under min uppväxt, för vad finns det egentligen att fundera över? Alla vet att det knappast krävs ett geni för att åka rulltrappa.

Efter att jag började plugga i Stockholm i höstas började jag emellertid att fundera över mitt eget och även andras agerande i rulltrappssammanhang. I sig låter det kanske konstigt, för man tycker att det inte borde finnas så mycket att tänka på, men det gör det faktiskt. När det började och exakt vad det var som fick mig att bli medveten om det kan jag inte svara på, men efter att ha pendlat in till och befunnit mig i Stockholm ett tag insåg jag att det förekommer en rulltrappskultur i huvudstaden.

Rulltrappa

Skratta du (om du nu gör det), men jag är fullständigt allvarlig. Vad den här rulltrappskulturen innebär är att man håller sig längst till höger av den smala trappan om man väljer att stå still och låta trappan med sina krafter ta en upp eller ned och därmed låter man vänstra sidan hållas fri för den som inte orkar vänta på att maskinen ska ha sin gång och i stället väljer att gå. Från början trodde jag att det bara var vissa som gjorde på det här sättet, men efter hand blev jag mer uppmärksam på min omgivning och förstod att det var mer regel än undantag att folk gjorde så här. Och inte bara på centralstationen i Stockholm, utan överallt där det finns rulltrappor ställer sig folk till höger och låter "vänsterfilen" vara fri.

Under min uppväxt i Malmö lade jag aldrig märke till samma beteende bland rulltrappsåkande personer och inte ens nu när jag stundom är på besök kan jag upptäcka samma mönster. Är det jag som är blind eller är det bara vissa platser som har anammat denna kultur? Hur det än ligger till tycker jag att det är fascinerande. Gör inte du?


Dagens citat:

"Som man bemöter andra blir man själv bemött."
(Latinskt ordspråk [Phaedrus])

Ha det så bra!
Rulltrappsåkande kramar
Jessie
#1 - - Cherry:

Jag brukade alltid ställa mig mitt på trappan förut men sen blev det inte kul när andra blev irriterade på en och sa ursäkta! eller rent av puttade på en haha så nu har man lärt sig att stå på högersidan och låta alla stressiga människor komma förbi..Förstår inte en sak bara om de nu ändå har bråttom och måste gå i rulltrappan varför inte ta den vanliga trappan i så fall?