Kalops

Den här maträtten är en av mina favoriter. Om du inte har ätit den tidigare, är det på tiden att du gör det. Smile Hur kan man ha undgått att ha tagit del av denna svenska husmanskost? Smile

Kalops - 4-6 portioner
Tillagningstid cirka 2 - 2½ timme


Skär 800 gram till 1 kg kött (grytbitar; märgpipa, bringa eller högrev) i bitar och bryn dem sedan i matfett i en gryta. Skala två gula lökar och skär dem i klyftor. Låt sedan lökklyftorna bryna med ett par minuter.



Strö över 3 msk vetemjöl, rör om väl och späd därefter med 3 - 4 dl vatten.



Tillsätt 1 tsk salt, omkring 10 st kryddpepparkorn och 2 lagerblad.



Låt köttet sedan sjuda under lock på svag värme tills köttet är mört. Beroende på köttets kvalitet kan detta ta mellan 1 och 1½ timme. Rör om då och då i grytan under tiden som köttet sjuder så att det inte bränner i botten. Späd med mer vatten om såsen verkar vara för tjock.



Skala eventuellt 3 morötter och skär dem i tjocka skivor. Tillsätt dessa när det är ungeför 20 minuter kvar av koktiden.


Serveringsförslag: Kokt potatis, lingonsylt eller inlagda rödbetor och en sallad.




Dagens citat:

"Who puts the rainbow in the sky?"
(Josh Groban - Galileo [Someone Like You])

Ha det så bra!
Kramar
Jessie