Snälla, DYK UPP!

Här kommer ett litet tips till dig som på något sätt är involverad i en förhandling vid en domstol: Gör som du blir tillsagd och kom när du blir kallad.

Problemen (och förhandlingen) försvinner inte för att du väljer att strunta i att dyka upp. Långt ifrån. Du riskerar bara att göra det värre för dig själv. Många domstolar är inte sena med att besluta om polishämtning om du inte infinner dig. Dessutom är systemet envist. De kommer fortsätta att försöka få tag på dig, och tro mig – det kommer de till slut att göra. Rätten har också många gånger möjlighet att avkunna dom i din utevaro (det vill säga att du inte dyker upp) oavsett om du är tilltalad (den som är åtalad för brottet), målsägande (den som blivit utsatt för brott) eller vittne. I de fallen missar du din chans att få lägga fram din upplevelse och det kan även bli du som blir den stora förloraren. Det låter väl trevligt?

Tingsrättens grannar

Sedan är det inte så väldigt kul att behöva ställa in förhandlingar. Bortsett från att det innebär onödigt jobb för de anställda på domstolarna, kostar det väldigt mycket pengar. I slutändan blir det du (om du betalar skatt eller döms för brottet) som får stå för kalaset. Kul va?

Så för allas bästa: Om du blir kallad till en förhandling – var på plats! Ju smidigare det går – desto gladare blir alla.



Dagens citat:

"Present... Vadå? Hon fick ju Zlatan."
(Zlatan Ibrahimovic svarar på frågan vad flickvännen fått i födelsedagspresent.)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie