Jessicas grotta

Dags att lyfta fram

Har bytt namn på bloggen och med andra ord även headern, så om det inte syns någon skillnad hos dig är det bara att trycka på F5.

Efter att ha läst ett av EnligtO:s inlägg blev jag inspirerad att göra likadant eftersom det är en fin tanke. Det hon gjorde var att "dela ut" en utmärkelse som heter "Liebster Blog Award" och enligt henne kan man med den "tycka vad man vill om dylika ting". Fast jag håller med EnligtO om att det är ett bra tillfälle att lyfta fram olika bloggar som man själv tycker om. Trots att jag själv inte har fått utmärkelsen, tänkte jag ändå "dela ut" den flera gånger då det är svårt att bara välja fem. Men det blir någon annan gång. Så här ser i alla fall reglerna ut:  • Klistra in awarden på din blogg.
  • Tacka personen som gav dig awarden och länka till bloggen.
  • Välj ut fem personer som du vill ge awarden till.
  • Lita på att dina följare sprider kärleken till andra bloggare.
  • Och det viktigaste: ha roligt och stötta varandra.

Här kommer de fem utvalda utan någon rangordning:

  • Vackra bilder är alltid trevligt att se på och hos Johannes fotoblogg i Karlskrona får dina ögon definitivt njuta. Fotografen själv är en härlig och supertrevlig kille (och det säger jag inte bara för att han är skåning och fyller år samma dag som mig Wink).
  • I dagens idealfixerade samhälle behövs en blogg som Bodypalace, vars syfte är att bekämpa idealen som råder. Till skillnad från vad många tror hyllar inte Bodypalace tjocka kroppar och sågar smala. Nej, bloggen hyllar alla kroppar och tycker att alla är lika fina oavsett utseende. Däremot är det själva idealen som bekämpas - kravet på att man ska se ut på ett visst sätt. Då det för närvarande är pinnsmala skelett som är idealet, läggs ganska mycket fokus på det.

  • Hos omtänksamma Katten Jones får du läsa om allt mellan himmel och jord och även ta del av en del djupa funderingar som definitivt ger en olika tankeställare. Jag känner tyvärr inte henne personligen, men genom att läsa hennes blogg har jag ändå fått bilden att hon är en storhjärtad människa och sådana växer inte på träd.

  • Även hos Darknessangel får man ta del av lite allt möjligt och framför allt hennes underbart skrivna texter. Det här är en tjej som kommer bli ett stort författarnamn. Smile Utöver det är hon en underbar tjej som jag älskar och har turen att få ha som närmsta vän i mitt liv.

  • Om du vill få dig ett gott skratt ska du absolut besöka Yummies - Sara & Malin. Jag som anser att jag själv är galen, får tänka om efter att ha besök t dem. Men leende på läpparna får jag.

Det var de som får uppmärksamhet den här gången. Nästa gång blir det fem andra.

(Jag ber om ursäkt om du har tröttnat på de senaste inläggen som innehållit en hel del länkar. Trots att jag har massvis med idéer, räcker inte orken eller tiden till att alltid skriva de där inläggen som jag skulle vilja. Men jag ska försöka skärpa mig.)


Dagens citat:

"They say that cancer is a hard and stubborn man. But still he teaches us something that nobody else can."
(Callie Moore - October)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Grönsakslasagne

Som jag har nämnt (tror jag?!) vid något tidigare tillfälle tycker jag om lasagne och testar därför gärna olika former av lasagne.

Grönsakslasagne
Tillagningstid cirka 45 minuter


Ugn
Sätt ugnen på 225°C.


Skala och hacka 2 gula lökar och 4 vitlöksklyftor. Fräs sedan löken i olivolja.Tillsätt därefter 1000 g krossade tomater (två förpackningar) och 2 tsk strösocker. Låt det koka ihop mellan 5 och 10 minuter.Skär 1 zucchini i grova bitar.Låt den koka med 4 dl crème fraiche cirka 5 minuter. Smaksätt sedan med salt och peppar.Lägg lite av tomatsåsen i botten på en smord ungssäker form (och ja, att det ser lite ut i formen beror på att det var för lite, men duktiga jag följde ju dumt nog receptet. Därför har jag dubblat mängderna till tomatsåsen i mitt inlägg).Varva lasagneplattorna med tomatsås, crème fraichesås och 150 g smulad fetaost. Spara lite av crème fraichesåsen och bred över det sist.Strö på riven ost och sätt sedan in formen mitt i ugnen cirka 20 minuter.

SMAKLIG MÅLTID!Dagens citat:

"Om jag ska tro på något som jag inte ser, då föredrar jag under framför baciller."
(George Bernard Shaw)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Det där om självmord

Självmord är aldrig trevligt, vare sig det gäller försök eller fullbordat. När jag och närmsta väninnan gjorde vårt projektarbete under sista gymnasieåret läste vi enormt mycket om självmord. Framför allt bland unga eftersom det var vår inriktning på arbetet. Man kan säga som så att man kände sig ganska illa till mods. I alla fall jag. Men det var inte det som jag skulle prata om i dagens inlägg.

Till min fasa (eftersom jag med åren har blivit lite av en språknörd) hör och ser jag felanvändning av språket när det kommer till att berätta om att någon har ... Ja, vad heter det?

Jag vill härmed klargöra att det heter begå självmord och ta sitt liv. Inte ta självmord eller begå sitt liv (har i och för sig aldrig sett någon som har använt sig av det sistnämnda, men det kan vara lika bra att påpeka det. En gång för alla liksom.).

Min grund? Min "vän" Svenska Akademien skriver klart och tydligt i SO på sidan 2738 (Svensk Ordbok utgiven av Svenska Akademien - dock är det inte Svenska Akademiens ordbok) att man ska undvika ta och göra när man talar om självmord.


(Klicka på bilden för att få den i full storlek)Ifall du inte ser vad det står (och inte orkar trycka upp miniatyrbilden för att få den i full storlek), ska jag återge det här.

"Det traditionella begå självmord har på senare tid fått konkurrens av ta självmord och göra självmord. De båda senare uttrycken gör dock ett mycket vardagligt intryck och bör helst undvikas.

I och för sig är begå, göra och ta s.k. funktionsverb som inte har kvar mycket av sin grundbetydelse. Valet av funktionsverb kan ofta synas godtyckligt och visst kunde vi en gång i tiden ha valt ta eller göra som funktionsverb till självmord. Men vi valde begå, och det valet var på ett sätt motiverat genom att begå ofta kombineras med negativa handlingar (begå ett brott m.m.).

Trots att funktionsverben i viss mån är godtyckliga, är det inte bra om de byts ut alltför ofta. Inte många skulle tycka att det var bra om hålla ett tal började ersättas av ta ett tal eller göra ett tal.
"


Så. Då är vi överens om att det inte heter något annat än begå när man talar om handlingen självmord? Det är trots allt Svenska Akademien som sätter vår språkstandard genom att godta eller inte godta ord och uttryck som används (tänk vilken makt författare har!).


Dagens citat:

"Författaren bör hålla sin mun stängd när hans verk börjar tala."
(Friedrich Wilhelm Nietzsche)

Ha det så bra!
Begå-kramar
Jessie