För mycket tolkning

När jag läste retorik vid Lunds universitet pratade retorikprofessorn Anders Sigrell (undrar förresten om han någonsin höll sitt brinnande torgtal i UB-parken ..?) om det här med kroppsspråk och att trots att vi kan ljuga och manipulera med våra ord, är det väldigt svårt att göra detsamma med kroppsspråket. Man kan utläsa en hel del från en persons kroppsspråk utan att personen själv kanske tänker på det.

I det sociala samspelet med andra har jag det problemet att jag tolkar väldigt mycket av andra människors kroppsspråk, röstläge etc. En blick räcker för att min hjärna ska sätta igång med att dra slutsatser om vad personen menade med sin blick. Om jag däremot brukar ha rätt är en helt annan historia.

Som jag ser det finns det både för och nackdelar med att snabbt tolka andras beteenden. En fördel är att man ganska fort kan undvika våld eller liknande om man tyder personen på rätt sätt. På samma sätt undviker man att vara ett störande moment för någon om det skulle finnas en person som tänker och tycker så. Just nu finns det en person i min närhet som tycks irritera sig på mig. Varje gång jag tilltalar personen eller är i närheten, ser denne otroligt plågad ut och praktiskt taget ignorerar mig. Därför undviker jag personen i fråga för att slippa förarga denne ännu mer.

Grönska

Vad finns det då för nackdelar? Om man tolkar en persons agerande fel, kan situationen som uppstår bli en smula konstig. Man tror att en person tycker och tänker något som i själva verket inte stämmer och då blir ens eget agerande konstigt i den andres ögon och … Ja, du förstår nog. Genom att tolka fel kan man skapa problem som inte finns, vilket är tråkigt.

Därför ska man vara försiktig när man tyder andra människor beteenden. Smartast är väl att prata med den berörda personen. Då har man i alla fall försökt reda ut vad det nu än är som finns att reda ut och om personen väljer att inte vara ärlig, är det dennes eget problem. *funderar* Borde nog ta och lyssna till det där själv. Jag är otroligt dålig på att konfrontera andra om jag känner på mig att de har något emot mig.


Dagens citat:

"I Amerika regerar presidenten, men journalisterna har makten."
(Oscar Wilde)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie
#1 - - Jonesy:

Jag tror att konfrontation är nyttigt på många sätt... Det är ju en form av konflikthantering eftersom man inte kan lösa en konflikt om den inte erkänt existerar. Så mest handlar det ju om HUR man väljer att konfrontera. Man måste ju inte vara aggressiv på minsta vis för att fråga om någonting är fel ;) Men låt dig inte trampas på heller. Det är ju bara dumt.