Odenselängd

Det som jag tycker bäst om med att baka är att testa på nya saker. När jag var liten var jag alltid förtjust i de där längderna som mina föräldrar brukade köpa till olika tillfällen och därför ville jag genast testa på receptet när jag hittade en variant av en sådan längd.

Odenselängd
Totaltid cirka 1 timme och 45 minuter

Odenselängd
Häll 5 dl vetemjöl, 200 g smör eller margarin skuret i bitar, 2 msk socker, 2 ägg och 1 paket jäst som du smular i mindre bitar (jäst för söta degar - det jästpaket som har röd text) i köksmaskinens/matberedarens skål.


Köksmaskin
Bearbeta ingredienserna tills det blir en smidig deg. Om du däremot gör degen för hand börjar du med att röra ut smulad jäst med äggen i en skål. Tillsätt sedan mjöl, socker samt smör eller margarin och blanda till en smidig deg.


Deg som vilar
Därefter låter du degen vila cirka 15 minuter och under tiden kan du göra fyllningen samt ta fram plåt och bakplåtspapper.


Fyllning
Fyllningen: Rör ihop 150 g marsipan eller mandelmassa, 1 dl socker och 100 g rumsvarmt smör eller margarin till en jämn smet.


Deg på bakbord
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda snabbt igenom den mjuka, följsamma degen. Dela den sedan i tre delar.


Degplatta
Kavla ut varje del till en rektangel som är cirka 20 x 35 cm.



Lägg fyllningen som en sträng längs mitten av varje degplatta. Ja, jag vet. Just den plattan blev kanske inte perfekt.



Vik upp sidorna över fyllningen.



Lägg längderna på en bakplåtspappersklädd plåt.



Täck dem med en bakduk och låt dem sedan jäsa cirka 40 minuter. Under tiden kan du värma ugnen till 200°C.



Pensla sedan längderna med ägg. Strö över mandelspån och pärlsocker. Jag använde endast pärlsocker och det gick lika bra. Grädda längderna cirka 20 minuter mitt i ugnen. Låt dem sedan svalna (på galler) under bakduk.




De blev knappast några utställningsobjekt, men jag lär mig förhoppningsvis med tiden. Älsklingen tyckte dock att de var god och det är det viktigaste.


Dagens citat:

"Thank you for the mess."
(Kjell Magne Bondevik, Norges statsminister, efter en gudstjänst i Brasilien)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie