Konsekvent i sitt störande

Att ha störande grannar är aldrig kul. Det är i alla fall min åsikt. Om man dessutom har grannar som frekvent stör är det en riktig pina. Fast vad som är ännu mer irriterande är att de slutar med sitt beteende innan väktaren hinner anlända. Varför i himmelens namn då?!

Under natten till den 10 september och natten till den 11 september utsatte våra grannar som bor i lägenheten ovanför, oss för tvångslyssning till deras musik. Jaha, vad innebär det? Jo, att de spelade så fruktansvärt hög musik att det lät som om vi hade spelat oerhörd hög musik i vår lägenhet (att de själva inte blev döva är ett mysterium för mig). Den första natten började de vid elva och slutade sedan efter en bra stund. Därefter återupptog de tortyren kvart i ett. Då blev jag så vansinnig (det är långt ifrån första gången som de stör på det här sättet) att jag ringde journumret till vårt fastighetsbolag. Där fick jag prata med någon som skickade ut en väktare. Dock upphörde grannarna med sin musikaliska tortyr strax innan väktaren var på plats. Givetvis var det till vår egen lättnad eftersom älsklingen skulle jobba lördag och söndag, så sömn var önskvärt. Fast problematiskt blir det på så sätt att då finns det inga egentliga bevis på grannarnas uppförande. Det är vårt ord mot eventuellt deras.

Trappa

Nästa natt var det samma sak igen, fast lite (men bara lite) lägre än natten innan. Den här gången ringde vi med en gång och fick prata med någon som skickade ut en väktare. Kruxet den här natten var att grannarna tycktes göra små pauser i sitt spelande och upphörde helt innan väktaren kommit fram.

När sådant här händer finns risken att fastighetsbolaget kan tro att man bara hittar på eftersom bevis saknas. Man är kanske bara överkänslig eller så råder det osämja mellan grannarna i fråga. Vi får hoppas att det inte är så i vårt fall, eftersom vi knappt har ringt för att klaga på dem (innan det här var det en gång vad jag minns).

Man kan börja fundera på om våra kära grannar är läskunniga eller ej, med tanke på att det står i kontraktet att störningar (t.ex. hög musik) inte är okej och framför allt inte på kvällen. Det finns även reglerat i Hyreslagens 25 § (Jordabalken [1970:994] 12 kap. 25 §) att man som hyresgäst ska se till att grannarna inte utsätts för störningar som kan försämra hälsan eller bostadsmiljön i sådan utsträckning att det inte bör tålas. Att inte få tillräckligt med sömn när man ska upp tidigt för att jobba kan försämra hälsan och att inte höra vad man själv tänker eller höra vad de säger på TV:n är försämrad bostadsmiljö som jag anser inte bör tålas. Med andra ord spelar tidpunkt på dygnet ingen roll (vilket många tror), fast givetvis får man finna sig i att tåla lite mer under dagen än under dygnets senare timmar (har för mig att det har slagits fast i tidigare domar, det vill säga i praxis).

Vad jag egentligen vill ha sagt är att om man nu måste vara en jobbig granne som ska störa de andra boende, kan man i alla fall fortsätta tills väktaren ringer på dörren. Det underlättar och kallas även för att stå för sina handlingar. Men helst är störningsfritt boende och störningsfria grannar att föredra. Eller, det är kanske bara jag som tycker det? Tunga


Dagens citat:

"Man köper inte längre skor för att hålla sig varm. De köps för den känslan de ger; maskulin, feminin, sportig, ung, sofistikerad ..."
(Francis C. Rooney, VD WW Footwear)

Ha det så bra!
Störiga kramar
Jessie