Bokhyllerunda – E

Den afrikanska flickan Sofias mamma hade alltid sagt till Sofia och hennes storasyster Maria att de aldrig fick lämna den markerade stigen när de var ute och gick. Men under en lek tillsammans med Maria är det just det som händer och detta felsteg skulle komma att förändra flickornas liv.

Jag vet inte hur det kom sig att jag valde att läsa boken, men det gjorde jag på mellanstadiet. ”Eldens hemlighet” var den första av Henning Mankells böcker som jag kom i kontakt med och jag minns att jag älskade den. Hela tiden under läsningens gång bar jag med mig vetskapen om att berättelsen byggde på verklighet. Flickan Sofia fanns på riktigt. Det gjorde att boken kändes ännu mer hemsk.


”Eldens hemlighet” är en ruggigt berättad historia, men Henning Mankell gör det (vad jag minns i alla fall) bra. När man läser boken kan man inte undkomma att bli berörd och berättelsen etsar sig fast och stannar kvar hos läsaren under mycket lång tid.

Det finns två uppföljare till den här boken: ”Eldens gåta” och ”Eldens vrede”. Dock var det inga som riktigt föll mig i smaken och för min del hade Mankell gärna fått stanna efter ”Eldens hemlighet”.


Dagens citat:

"Egentligen kan man inte beskriva en människa, men man kan beskriva vilket intryck hon har gjort på en."
(Leo Tolstoj)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
#1 - - Josefin:

Åh den här minns jag att jag läste! Så det verkar sannerligen stämma, det där om att boken stannar kvar under lång tid :)