Laster?

Ena administratören på kammaren har nyligen slutat snusa och under ena eftermiddagsfikat undrade hon vilken last som hon skulle ersätta den med (givetvis med glimten i ögat). I undersökningssyfte frågade hon några vilka laster de har.

Jag började fundera över mina egna, men jag vet inte riktigt om jag direkt kan definiera dem som laster. Den där sockeravvänjningen gick inte superbra. Jag gav upp, men inte för att jag hade svår abstinens (den fick jag faktiskt bukt med). Däremot gav jag upp därför att jag saknade spontaniteten - att kunna njuta av exempelvis en kaka till teet trots att det inte är helg. Men är mitt intag av onyttigheter att klassificeras som en last? Trots att jag nu hanterar det bättre jämfört med tidigare?

SO ger följande definition av "last" (i den bemärkelse som jag talar om här): "osund, klandervärd vana" (ordet har funnits i svenska språket sedan 1320-1350). "Osund" är en ganska tydlig förklaring, men hur är det egentligen med "klandervärd"? Så här säger SO om det ordet: "som bör klandras" (ordet har funnits i svenska språket sedan 1749). Och "klandra" innebär enligt SO att "uttrycka sitt (moraliska) ogillande av ngn el. ngt" (ordet har funnits i svenska språket sedan 1482).


Därmed drar jag följande slutsats, att så länge som mitt onyttighetsintag inte går till överdrift anser jag inte att det är att betrakta som en last. Fast då hänger det på vad man anser är en överdrift (eftersom jag utgår från att både du och jag vet vad en överdrift är, tänker jag inte vända mig till min gode vän SO i frågan).

Vad har jag då för övriga laster? För tillfället finns det inget som jag kan komma på (möjligtvis baka, men det hänger lite ihop med onyttighetsintaget och för övrigt bakar jag mindre nu än tidigare). Jag röker inte. Jag snusar inte. Jag dricker inte. Mitt bokläsande ser jag absolut inte som en osund vana. Då skulle det väl i så fall vara mitt onyttighetsintag. Får väl försöka se till att minska det ännu mer. Eller, i alla fall ha ännu mer kontroll över det. Känns onödigt att bli onyttighetsintagets bitch igen. Det räcker att jag är juridikens. Wink


Dagens citat:

"Bedöm inte varje enskild dag efter den skörd du skördar, utan utifrån de frön du planterar."
(Robert L Stevenson)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
#1 - - Cherry:

Man kan ju alltid prova att byta ut choklad, kakor eller bakelser mot något nyttigare som tex frukt eller bär, det är ju så gott ^^