Miljö man tycker om

Bokjerka: Vilken är din favoritmiljö i böckernas värld?

Den här frågan kan man tolka på olika sätt. När det gäller verkliga platser har jag viss förkärlek till platser som jag själv har besökt (till exempel "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" där man får följa med till bland annat Strängnäs och Åkers Styckebruk!). Roligast är om man kan känna igen sig i författarens beskrivningar. Se om man kan hitta "fel" eller till och med hålla med.

Bok

Fast miljö behöver inte vara en specifik plats, utan kan vara till exempel tidpunkt på dygnet (natt och mörkt) eller väderlek (regn eller storm). Dessa två exempel var ingen uttömmande lista, utan var tänkt att vara just exempel. Vad beträffar den här typen av miljöer har jag ingen som jag tycker mer eller mindre om (däremot i filmer, men det är en annan historia). Det beror helt och hållet på hur författaren lyckas gestalta det hela.

Jag föredrar verkliga miljöer framför påhittade. Min gissning är att det främst beror på en viss trygghet. De verkliga miljöerna är något som jag kan relatera till och känna igen. Men precis som jag har talat om tidigare tänker jag ge fantasy en chans. Vem vet, kanske hittar jag något nytt att tycka om.

Vad tycker du själv? Har du åsikter om andra miljöer som jag inte tog upp?


Dagens citat:

"Jag är ingen riktig filmstjärna. Jag har varit gift med samma fru i tjugoåtta år."
(Will Rogers)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie