Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (Selma Lagerlöf)

Den skånske pågen Nils Holgersson är en mycket elak pojke - framför allt mot djur. En söndag då han vägrar följa med till gudstjänsten med sina föräldrar, råkar han på en tomte som förvandlar Nils Holgersson till en pyssling. Till råga på allt försöker familjens vita tamgås Mårten flyga i väg med en flock vildgäss som passerar. Det försöker Nils Holgersson sätta stopp för genom att gripa tag i Mårten. Eftersom han inte lyckas få stopp på den vite tamgåsen, följer han med på gässens resa genom Sverige för att vaka över Mårten gåskarl.

Selma Lagerlöf fick i uppdrag att skriva en geografibok för skolbarn, vilket resulterade i "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige". Det är nästan fy och skam att jag inte har läst boken förrän nu, men bättre sent än aldrig. Inte sant? Till mitt försvar kan jag tala om att jag har sett filmatiseringen från 1962 (till skillnad från vad länken antyder var det ingen tecknad film utan en "verklig").


Jag fick tips om att läsa utgåvan från 1950-talet, men tyvärr blev det inte det den här gången. Däremot lyckades jag låna mina föräldrars exemplar från 1980-talet. Egentligen borde man läsa allra första utgåvan från 1906 för att verkligen få Lagerlöfs egna ord.

Lagerlöf är grundlig och målande i sina beskrivningar, men hon lyckas ändå hålla sig inom gränsen för lagom beskrivande. Något som är rätt svårt. Hon bjuder ständigt på sägner om hur Sveriges olika delar uppstod och hur landet blev som det blev. Men inte nog med det, hon förmår även att knyta dessa sägner till Holgerssons berättelse. Särskilt trevligt tyckte jag att det var att läsa om Skåne, Karlskrona, Strängnäs, Mariefred, Örebro och Dalarna - ställen som jag själv har besökt.

"Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige" är en bok som alla i vårt land skulle ha läst. Dels för att det är en klassiker, dels för att man får en annan syn på saker och ting.


Dagens citat:

"Att resa betyder att nå ett mål. Att vandra betyder att vara på väg."
(Theodor Heuss)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie