Daisypath Anniversary tickers

Freja: Sagan om Valhalla (Johanne Hildebrandt)

Kriget närmar sig Vanaheim. Gårdar bränns och plundras av asar som trängt in i landet österifrån. Prästinnan Freja reser till fienden i ett sista försök att mäkla fred. Men mötet med hövdingasonen Tor förändrar allt. För en mer förbjuden kärlek har aldrig funnits.

Som yngre brukade jag och min syster se på den tecknade serien ”Gudar, trollkarlar och vidunder” (sändes under 1997 på SVT) som handlar om myterna och sagorna om våra asagudar och när vi sedan läste om asatron på mellanstadiet väcktes mitt intresse för denna fornnordiska mytologi till liv på allvar. Dock har jag inte studerat detta ämne sedan mellanstadiet, men ska nog ta mig tid att förkovra mig ytterligare nu när jag har tid.
 

I ”Freja: Sagan om Valhalla” berättar Johanne Hildebrandt sin version av myterna kring våra fornnordiska gudar och gudinnor (Freja, Frej, Tor, Oden, Loke och de andra) under bronsåldern. För mig var detta en intressant och underhållande läsning. Till skillnad från vad man annars har fått höra om olika kulturer, är det kvinnorna som har makten hos vanerna (det folk Freja tillhör). Att en kvinna skulle underkasta sig männens vilja är skrattretande för vanerna. Varför skulle de det? Det är kvinnorna som ger upphov till liv: livet växer fram i nio månader inuti kvinnan och sedan föder kvinnan fram det. Enligt Hildebrandt har arkeologer kommit fram till att det kan ha varit på det här sättet.

Det tog en stund att komma in i sättet som Hildebrandt hade skrivit på då hon använder sig av många äldre ord och uttryck. Klurigare blir det när vissa ord har olika betydelser. Men det är något som man vänjer sig vid, precis som vid de ibland äldre formuleringarna. Det kändes faktiskt naturligt med tanke på bokens innehåll.

Jag ser fram emot att läsa nästa del i serien – ”Idun: Sagan om Valhalla”.


Dagens citat:

"Bibeln är Guds sjökort till dig att navigera efter. Den håller dig från havets botten, visar dig var hamnen ligger och hur du når den utan att fastna på klippor och skär."
(Henry Ward Beecher)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Blodig statistik

Haha, jag fattar inte hur jag lyckas göra alla dessa konstiga grimaser ... Gör jag verkligen så när jag pratar? Jag ber också om ursäkt för att jag ser sur ut och låter så himla tillgjord ... Men övning ger färdighet!


Dagens citat:

"Jag förstår inte hur flickorna kan bli mer och mer nakna samtidigt som modeskaparna tjänar mer och mer pengar."
(Peter Sellers)


Ha det så bra!
Blodiga kramar
Jessie

Bokhyllerunda - Q

Här tar det stopp eftersom jag inte har en enda bok vars titel börjar på "Q". Jag kan faktiskt inte komma på att jag ens har läst någon bok som gör det. Har du något tips på en sådan bok? Jag tar tacksamt emot alla tips. :-)
 
Den gamla bokhyllan som vi hade i Åker. Nu har vi bättre ordning med de båda hyllorna som vi har.

Dagens citat:

"My house was clean last week - sorry you missed it."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Furuvik

Under en av dagarna som min bästa vän var och hälsade på, åkte vi upp till djurparken Furuvik som ligger i Gävle. Det blev en massa bilder och majoriteten av alla bilder den här dagen togs av älsklingen. Jag lyckades även få till några klipp som jag har klippt ihop, men jag använde två olika kameror (vår ena digitalkamera och vår systemkamera), vilket förklarar klippens olika kvalitet.
 

Vi hade riktigt tur med vädret, för det regnade inte under vår djurparksvistelse, men när vi körde hem (vi hade kanske till och med kommit till Köping) började regnet komma. Hur som helst hade vi en trevlig dag. Synd bara att Furuvik är en relativt liten djurpark i jämförelse med exempelvis Kolmården.

Dock fanns det några mindre irritationsmoment. Ett var när vi stod och såg på tamgrisarna och några vuxna envisades med att hela tiden säga ”gossen” till grisen trots att man klart och tydligt såg att grisen var en hona. Men men. :-)

Nedan finner du några av alla bilder som togs samt klippen.
 
Det var en sådan båt som vi tre åkte i och fick se en massa spännande djur. ;-) Bland annat ett marsvin! Så exotiskt!
 

Och så videoklippen. De med sämre kvalitet och utan ljud är från vår ena digitalkamera. De andra är tagna med vår systemkamera. 
 
 
 


Dagens citat:

"There is beauty in everything, just not everybody sees it."
(Okänd)


Ha det så bra!
Djuriska kramar
Jessie

Vem försöker du lura?!

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. På sistone har jag fått några mejl från ”Swedbank” som ser ut så här:


Första gången som jag såg det reagerade jag med förvåning och sedan även förvirring. Men jag trodde aldrig en enda gång att det var Swedbank som skickat mejlet. Se bara på den dåliga svenskan! ”På grund av detta har vi tillfälligt ditt konto”. Som om de har använt Google translate eller liknande. Fast de ska ha lite beröm eftersom språket har förbättrats en smula i det senaste mejlet som jag har fått av dem.

Varför vet jag att det inte är Swedbank? Först och främst för att jag aldrig har haft någon internetbank hos dem, vilket jag anser att de antyder i mejlet och numera har jag inget konto hos Swedbank. Var inne på ett kontor i Västerås för ett par veckor sedan och avslutade mitt sista konto hos Swedbank. Dessutom skulle de aldrig ta kontakt med mig på det viset.
 

Om du själv får mejl av det här slaget och känner dig osäker på hur du ska göra – ta kontakt med de som påstås ha skickat mejlet innan du klickar på några länkar eller ger bort någon information. I det här fallet skulle jag ha kontaktat Swedbank om jag känt mig osäker, men inte genom den information (telefonnummer etc) som ges i mejlet. Nej då hade jag letat upp kontaktuppgifter till den riktiga Swedbank (exempelvis deras hemsida) och sedan tagit kontakt.

Viktigt att komma ihåg är att banker och liknande ALDRIG ber om koder till ens konton. Inte under några som helst omständigheter. De är aldrig i behov av ens koder.


Dagens citat:

"Det finns tre slags lögner: lögner, förbannade lögner och statistik."
(Mark Twain)


Ha det så bra!
Luriga kramar
Jessie

Dyngkåt och hur helig som helst (Mia Skäringer)

I "Dyngkåt och hur helig som helst" får man se livet ur Mia Skäringers ögon genom några av hennes krönikor och blogginlägg. Hon visar att det är okej att vara mänsklig med brister och allt. Att ingen egentligen är perfekt.
 
Min spontana reaktion var att Mia Skäringer verkar vara en riktig härlig och rolig kvinna. I boken (som består av en samling kränikor och blogginlägg) bjuder hon verkligen på sig själv - och står för det, modigt nog. Jag uppskattar hennes uppriktighet samtidigt som jag känner igen mig i mycket av det hon skriver. Tankarna och känslorna kring sig själv. Det här är en verklig människa som man läser om.
 
 
Och det är något viktigt som hon gör i och med den här boken, krönikorna och blogginläggen: hon visar hur det är att vara en verklig människa med alla sina fel och brister. Samtidigt talar hon om att det är okej att vara verklig och ha fel och brister. Att det är naturligt. Med tanke på de rådande idealen som ger en skev bild av hur man ska vara, är det kul att läsa om det här. Vilken förebild Skäringer är. Hon inspirerar verkligen genom att vara sig själv. Hoppas att fler tar efter.
 
Jag satt och log genom nästan hela boken och rekommenderar verkligen att läsa den. Den gör en glad. :-) Nu har jag blivit nyfiken på henne, så jag ska ta och se om jag kan lära mig mer om den här ärliga och sköna kvinnan.
 

Dagens citat:

"Looks fade in time, but personality are forever."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Sååå fiiin!

Jag beundrar verkligen bloggen Bodypalace (vilket jag också har påpekat rätt mycket här). Det han gör är verkligen beundransvärt - att försöka lyfta fram unikheten hos alla de kroppar som finns och på så sätt försöka krossa de ideal som har skapats i samhället. Den bloggen har hjälpt mig otroligt mycket och glädjande nog tror jag att jag är väldigt nära att bli helt frisk.
 
När man fick chansen att köpa en tröja med ett otroligt fint och viktigt tryck var jag inte sen med att anmäla mitt intresse. Och jag blev inte besviken! I torsdags var jag och hämtade ut mitt fina paket.
 
Ondskefulla posten hade rivit sönder mitt paket! De ville säkert sno mitt värdefulla innehåll.
 
Det här är vad som fanns inuti! Jag älskar färgen!
 
Så ser den ut på mig! Jag älskar den. hade den till och med på jobbet i går (vilket förmodligen inte uppskattades av de äldre nämndsekreterarna).
 
 Jag är så nöjd med tröjan att det går knappt att beskriva. Den är fin och den har ett fint budskap. Ett budskap som jag tänker anamma. Jag har ju kommit så långt att jag tycker om vissa delar av mig, även om jag inte skulle kalla dem för "pretty awsome". Men det är i alla fall en start. :-) Tröjan kostar 250 kronor (200 kr om man gillar Bodypalace på fb) och jag tycker att den är värd varenda krona.


Dagens citat:

"Det är oklokt att betala för mycket, men det kan kosta mer att betala för lite."
(John Ruskin)


Ha det så bra!
Tröjiga kramar
Jessie

"Hungerspelen" - filmen

 
Vilken dålig kvalitet ... Aja, det går att se på i alla fall. Jag tappade räkningen på hur många gånger jag hade försökt få till en video. Det tog i alla fall minst en och en halv timme att göra den här. Smarta jag lyckades först med konststycket att spela in en video ... utan att koppla in mikrofonen. Stum-film med andra ord! Men här är min första videoblogg (med ljud!) på den här bloggen. :-)

Dagens citat:

"The secret of happiness is to have a bad memory."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Inbjudan

Att få mejl är minst lika roligt som att få vanliga brev via snigelpost. Då pratar jag givetvis om mejl som inte är rena reklammejl eller fakturor och liknande. Allra roligast är att få mejl som man inte hade förväntat sig att få. Jag menar, när någon mejlar en ett mejl som inte är ett svar på något som man har mejlat till personen tidigare. Gjorde jag det invecklat eller lyckades du hänga med i vad jag menar?

För att exemplifiera vad jag menar kan jag nämna min paralegalblogg. Till min glädje hittar förvånansvärt många dit och då och då dimper det ned mejl i inkorgen med frågor och funderingar från personer som har sökt eller funderar på att söka till utbildningen. Det är sådana mejl som platsar i kategorin ”mejl man inte förväntat sig att få”. Annat exempel är när en vän plötsligt sänder iväg ett mejl till en utan att man är beredd på det. Blev det tydligare nu vad jag menar eller blev det ännu vimsigare? Jag är nog beredd på att rösta för att det blev vimsigare, men men …
 

Hur som helst, i lördags fick jag ett mejl från Atrium Förlag. Vad jag vet har jag inte haft att göra med dem tidigare (t.ex. via Booked) och jag tror knappt att jag ens visste om det här förlaget. Därför klickade jag nyfiket upp mejlet och möttes av den här första meningen:

Hej! Vi på Atrium Förlag vill bjuda in dig till våra programpunkter på Bokmässan i Göteborg den 27-30 september 2012.
 

Redan nu vet jag att jag dessvärre inte har möjlighet att kunna besöka bokmässan i Göteborg i år, men mejlet från Atrium Förlag gjorde mig glad och hedrad. Dessutom skulle man få möjlighet att få boka in en tid för att få intervjua Jenny Valentine.

Tack ska ni ha på Atrium Förlag! Ni förgyllde min dag. :-) Hoppas att vi kan ses något annat år på Bokmässan i Göteborg.


Dagens citat:

"Hur kommer det sig att en liten skattehöjning kostar dig 300 kronor och en rejäl skattesänkning gör att du sparar tre kronor?"
(Okänd)


Ha det så bra!
Inbjudande kramar
Jessie

Sumpad blodgivning

På grund av lite krångel vid min senaste blodgivning, har jag fått vänta i sex månader på att få ge blod. Därför blev jag väldigt glad när jag fick kallelsen i juli (även om jag inte kunde ge precis då och trots att de även inte verkade fatta att jag inte kunde ge förrän de hade kvällsöppet).
 
Fast jag har verkligen inte haft turen på min sida. Förra veckan gick jag ifrån jobbet en timme tidigare bara för att jag skulle hinna med ett tidigare tåg så jag kunde hinna till blodcentralen innan de stängde klockan sex. Fast SJ hade tydligen andra åsikter ... Tåget var nämligen sent. Så sent att jag kom till Köping i samma stund som blodcentralen stängde. Det gjorde mig rätt irriterad, men det var bara att försöka veckan efter. Blodcentralen i Köping har nämligen kvällsöppet endast på tisdagar.
 
 
I går tänkte jag göra ett nytt försök och den här gången hann jag faktiskt till blodcentralen i tid! Men tro inte att jag hade större tur den här gången ... Efter en timmes väntan blev det min tur att få ge blod och sköterskan stack in nålen i min högra arm. Fast det kändes konstigt och efter en stund erkände sköterskan att det blev något fel, så hon drog ut nålen ur armen och bandagerade min högra arm. Då blev till att testa min vänstra arm, trots att den sedan tidigare har diskvalificerat sig som blodprovsarm. Det gjorde fasansfullt ont när hon stack in nålen (tror inte att hon ens stack in i ådran), och eftersom även det försöket misslyckades drog hon ut även den nålen och lade om min vänstra arm.
 
Resultatet? Jag måste vänta i två veckor innan jag får göra ett nytt försök. Bara för att sköterskan stack fel. Ibland är livet så orättvist. Och nu ser jag ut som en heroinist ... Hoppas bara att det inte blir stora blåmärken i armvecken.


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Vi flyttar isär

När jag kommer hem ikväll från jobbet kommer älsklingen inte vara där och vänta på mig. De enda som kommer vänta på mig är odjuren. Fast det är inte fullt så dramatiskt som jag kanske fick det att låta som. Det är inte någon skilsmässa på gång mellan mig och älsklingen. Vi ska fortsätta att vara gifta. :-) Däremot har älsklingen kommit in på en utbildning som han har sökt till, men då det inte är pendelavstånd dit kommer han flytta dit för att bo på vardagarna och försöka komma hem till mig och vilddjuren på helgerna.
 
Trots att vi hade distansförhållande i början av vårt förhållande, kommer det att bli jobbigt. Det är inget som jag direkt kan vänja mig vid då jag älskar honom över allt annat. Fast samtidigt är jag stolt över honom och glad för hans skull. Att inte låta honom få ta den här chansen vore egoistiskt av mig då han har stött mig under mina studier. Nu är det min tur att stötta honom. Men om jag skulle vara extra grinig någon dag så vet du varför. ;-)
 
 
För att lindra hans saknad av mig har jag tänkt att då och då lägga upp videobloggar, trots att jag avskyr att se och höra mig själv (du kan därför se detta som en varning ... så slipper du hamna i chocktillstånd när du ser vloggen). Jag hoppas dock att du kommer ha överseende med att jag inte riktigt kommer låta som mig själv. I alla fall till en början. Förmodligen är det på grund av ovana (om du inte tror mig finns det en video på min hemsida som bekräftar det jag nyss sagt).
 
Livet är fullt av överraskningar. Tur att jag har blivit van vid att anpassa mig. :-)
 
Älsklingen har förresten skaffat en blogg nu i och med att han flyttar. Har jag lite att läsa. :-)


Dagens citat:

"Better days are coming, they are called Saturday and Sunday."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Honey, I’m home!

På väg hem från Västerås den 10 augusti stannade jag och älsklingen till vid stadsbiblioteket här i Köping. Jag blev både nostalgisk och barnsligt förtjust när vi klev in där. Tidigare i sommar skaffade vi oss var sitt lånekort och jag måste erkänna att av de fem lånekort som jag har i min besittning (jag kan låna i Malmö kommun, Strängnäs kommun, Köpings kommun, biblioteken vid Lunds Universitet och i Stockholm) är lånekortet i Köpings kommun det snyggaste. Så snyggt att man får dåligt samvete om man inte använder det.

Jag minns inte när jag senast lånade skönlitteratur, men jag är rätt säker på att det var innan jag började studera på universitetet, vilket innebär att det är minst fyra år sedan. Fast förmodligen handlar det om längre tid än så. När jag var yngre var det tvärtom. Då var biblioteket där vi bodde praktiskt taget ett andra hem för mig. Vi var där var och varannan vecka och med mig hem hade jag alltid minst en lite för tung påse fylld med böcker.
 

Detta förändrades på gymnasiet då jag hellre ville äga det jag läste. Ha ett eget bibliotek hemma (plus att jag hade mycket mindre tid för läsning). Mina biblioteksbesök blev färre och när jag blev universitetsstudent lånade jag endast kurslitteratur, vilket även gällde under paralegal-utbildningen. Fast jag har plågats av dåligt samvete över mina uteblivna biblioteksutflykter. Framför allt när media ständigt talade om bibliotekens dystra framtid – att fler och fler får stänga. Men nu blir det andra bullar. I’m back in action!

Jag har tänkt ta mig an min oändliga läslista, och till det behöver jag bibliotekets hjälp. I alla fall så långt det är möjligt. Den här gången fick följande böcker följa med mig hem:
 
Böckerna som fick följa med (uppifrån och ned): "Dyngkåt och hur helig som helst", "Freja: Sagan om Valhalla", "Shakespeares hemlighet" och "Idun: Sagan om Valhalla".

Inför detta besök hade jag skrivit en lista, men trots det tog jag även en bok som inte fanns med på listan (”Shakespeares hemlighet”) och enda anledningen till det är att jag blev förälskad i dess rygg! Så vacker! Så imponerande! Så förtrollande! Hur kan man inte falla för dess charm? Dock återstår ett problem, och det är när jag ska lämna tillbaka böckerna. Hur kan jag lämna ifrån mig snyggingen ”Shakespeares hemlighet”?! Men jag måste. Det vet jag. För den är inte min. Fast det kommer göra ont. Mitt hjärta kommer bli krossat.
 
Vilken rygg!
 
 
Dagens citat:

"Judging a person does not define who they are ... it defines who you are."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Hyresnämnden får inte ge råd

Det är väldigt många som ringer till hyresnämnden och vill veta hur de ska göra i sina ärenden. Fast dessvärre får vi på hyresnämnden inte ge råd i enskilda ärenden och vi får inte heller hjälpa till att skriva yttranden och andra inlagor, även om vi skulle vilja. Att ge råd i enskilda ärenden innebär tjänstefel från vår sida. Om man vill ha hjälp med sitt ärende får man vända sig till en jurist. Det finns gratis rådgivning att få. Det vi får göra är att allmänt förklara vad som gäller.
 
 
 
Det går också bra att kika på den information som finns på hyresnämndens hemsida och se om den kan vara till hjälp i ärendet.


Dagens citat:

"Never trust a skinny cook."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Och där utökades samlingen med ytterligare en

Ända sedan Booked hittade hem till var och varannan boknörds hjärta har det blivit svårt att lyckas anmäla sitt intresse för de böcker som man har möjlighet att få hem. Man måste vara snabbare än blixten om man vill tillhöra skaran av lyckligt utvalda, eftersom endast de femtio första får var sitt exemplar av boken. Vid ett tillfälle försökte jag anmäla mitt intresse fem minuter efter att Booked skickade ut mejlet, men då var det för sent.

Den här gången anmälde jag mitt intresse en minut efter att mejlet skickats ut och kan du tänka dig – jag blev en av de femtio första! Så nu har "Örfilen" hittat hem till mig och väntar på att bli läst. Man har till den 10 september på sig att skriva om boken, men det är på min födelsedag som det är recensionsdatum. Det innebär att trots att jag har läst ut den innan augustis slut, kommer mitt omdöme av boken inte dyka upp före den 4 september.
 

Nu tror jag att det är dags att sätta tänderna i boken och se vad den går för.


Dagens citat:

"Happiness is a journey, not a destination."
(Ben Sweetland)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Ovälkommet smygande - novellen

När jag fick nys om ICA-kurirens novelltävling för 2012 med temat "Väntan", visste jag nästan med en gång vad jag ville skriva om. Jag valde att göra mitt blogginlägg "Ovälkommet smygande" till en novell. I klippet nedan kan du höra mig läsa upp novellen. Om du hellre vill läsa den i textversion finns den att läsa på min hemsida.
 
 
 
 


Dagens citat:

"If reading was an Olympic event, I would require neck surgery from all my Gold medals."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Hypnotisören (Lars Kepler)

Polisen finner en man, mannens fru och deras ena dotter brutalt mördade. Det tycks som om avsikten var att utplåna hela familjen. Dock visar det sig att sonen ännu lever, om än svårt skadad, och att det även finns ytterligare en dotter som är kvar i livet. Kriminalkommissarie Joona Linna inser att det endast är en tidsfråga innan mördaren finner den äldre dottern och att den överlevande sonen förhoppningsvis kan ge ledtrådar rörande mördaren. Men sonen svävar ut och in ur medvetslöshet och det enda sättet för att snabbt kunna hjälpa den äldre dottern är att be läkaren Erik Maria Bark att hypnotisera pojken – ett beslut som leder till skrämmande konsekvenser.

Hypnotisören” är pseudonymen Lars Keplers (bakom pseudonymen står makarna Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril) första bok i serien om kriminalkommissarie Joona Linna. Jag uppfattade det som att det var två parallella historier med vissa gemensamma beröringspunkter i boken. Inget fel med det eftersom det fungerar bra. Däremot tror jag att det hade blivit smidigare för läsaren om Lars Kepler delat upp dåtidspassagen och placerat den kapitelvis efter ett, eller ett par kapitel av den ordinarie historien. Exempelvis, två ”vanliga” kapitel, ett dåtidskapitel, två ”vanliga” kapitel, ett dåtidskapitel o.s.v. Genom att placera hela dåtidspassagen som en klump lyckades de få mig att tappa bort mig en smula. Jag glömde bort hur nutidshistorien slutade innan dåtidsberättelsen tog vid. Å andra sidan hade ”Hypnotisören” den disposition som den hade av en anledning, men jag tror säkert att det ändå hade gått att göra så som jag nyss föreslog.
 

Något som jag tyckte var fiffigt var kapitelindelningen. Bortsett från den vanliga sifferindelningen fanns det även angivet datum och tid på dygnet. På så sätt var det möjligt för Lars Kepler att först skriva om en sak ur någons perspektiv för att senare återvända till det datumet och den tidpunkten men att då skriva ur någon annans perspektiv. Dock är det viktigt som läsare att tänka på detta. Jag själv slarvade stundvis med att läsa datum- och tidsangivelserna noga och blev därmed lite förvirrad emellanåt, men det var helt och hållet mitt eget fel.

På det stora hela var det en okej berättelse med bra dos spänning, även om den i vissa delar haltade vad gäller trovärdigheten (då syftar jag på Wailord och hans gäng). Det fanns tillräckligt med vändningar för att det skulle vara spännande och även en smula oväntat ända fram till slutet. Dock blev jag inte tillräckligt berörd för att betyget skulle bli högre än 3 / 5.


Dagens citat:

"Den som alltid talar sanning har råd att hålla sig med ett dåligt minne."
(T. H.)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Värdelöshetens botten

Lägre än så här går det inte att nå. Nu har man definitivt nått botten. Det är så här det är att vara en parasit. Någon som inte kan klara sig självständigt. Som alltid är beroende av andra.
 
Redan i tidig ålder har man fått lära sig att avsky att vara beroende av andra. Genom sin självständighet avgörs ens människovärde. Ju duktigare man är, desto bättre är det. Desto högre människovärde har man.
 
Man stirrar tomt framför sig där man sitter på sin stol. I dag har man inte varit självständig. I dag har man sprungit till andra som ett litet barn. I dag har man varit en parasit av första klass. Man vet också att man inte har varit uppskattad i dag. Det har de trötta och upptagna blickarna talat om. De har talat sitt tydliga språk.
 
 
Paniken rusar upp då man känner att gråten är på väg till ytan. Desperat försöker man tänka på något annat samtidigt som man kämpar med att tvinga tillbaka tårarna till var de kommer ifrån. De andra får inte se en gråta. Om de inte redan har låga tankar om en, kommer de definitivt ha det ifall de får se ens rödgråtna ansikte.
 
Stilla banar en tår sin väg nedför kinden. Attans! Som om det skulle göra det bättre att gråta. Så tänker bara ett naivt barn - att tårar är vägen till lycka. Själv vet man bättre. Det enda som verkligen räknas är hårt och självständigt arbete. Gråt är ingenting annat än slöseri med tid och kraft. Fjantigt.
 
Man bannar sig själv hårt innan man reser sig för att fortsätta att ta itu med sina arbetsuppgifter. Ingenting blir gjort av att sitta och lipa. Man kommer endast att ha sitt rekordlåga människovärde som bevis på sina ansträngningar.


Dagens citat:

"För det förflutna är inte dött, det förflutna är faktiskt inte ens förflutet."
(William Faulkner)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Anmodan innebär inte att man har begått något brottsligt

Vid ett tillfälle på jobbet fick jag ett telefonsamtal från någon som jag hade skickat en anmodan till. Att säga att jag blev ordentligt utskälld är en mild version av det hela, då personen var ordentligt upprörd. Först och främst undrade personen varför jag hade skickat en anmodan - för personen i fråga hade inte begått något brottsligt och enligt denne får man bara en anmodan om man har haft något brottsligt för sig. Vidare hade personen fått för sig att jag höll på att vräka denne. Lugnt och sakligt försökte jag förklara att anmodan inte alls hade med något brottsligt handlande att göra eller innebar att personen skulle vräkas, utan att den innebar att nämnden ville att personen skulle komplettera ärendet med en kopia av sitt hyresavtal (precis som det klart och tydligt stod). Till slut lugnade personen i telefonen ned sig och vi avslutade samtalet.
 
Definitionen av "anmodan" kan man återfinna i SO: "(formell) uppmaning eller begäran".
 
 
Om man ska utgå från den definitionen förstår man att anmodan i sig inte betyder att den som får anmodan har begått något brottsligt. Snarare att man blir uppmanad till att göra något, som i det här fallet att komplettera sitt ärende med en kopia av sitt hyresavtal.
 
Visst blir man nervös när man får brev från myndigheter (jag blev skitnervös när jag fick min första lönespecifikation från Sveriges Domstolar och vågade knappt öppna kuvertet), men mitt råd är att försöka hålla sig lugn och att läsa igenom vad som står noga och sansat. Då löser sig säkert allt till det bästa. :-)


Dagens citat:

"Sanna ord är inte alltid vackra, vackra ord är inte alltid sanna."
(Kinesiskt ordspråk)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Då får sagan till slut sitt slut

Då jag var yngre florerade en mängd olika kedjebrev/-mejl och ung och dum som jag var trodde jag på vissa av dessa. Ett av dessa var det om att Hotmail skulle börja kosta eller ibland var det att Hotmail skulle stängas ned. För att undvika att ens eget konto gick detta öde till mötes, skulle man skicka kedjemejlet till x antal personer. Givetvis var det bara bluff. Fast nyligen visade älsklingen mig en sida som meddelade att inom en snar framtid kommer Hotmail vara ett minne blott.
 
Microsoft har nämligen beslutat att låta Outlook ersätta Hotmail. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det. På sistone har det känts som att Hotmail bara blir sämre och sämre. I alla fall krånglar den mer än tidigare. Kanske kan det bli bättre med Outlook. Nu vet jag inte om det är samma tjänst, men jag använder Outlook till min jobb-mejl och den är faktiskt inte så tokig om jag får erkänna det själv.
 
 
Dock har jag beslutat mig för att mer och mer gå över till Gmail. Problemet är bara att det är så många som har den hotmailadress som jag huvudsakligen använder. Dessutom är det den adressen som jag använder till MSN de få gånger då jag loggar in där.
 
I-landsproblem. Som tur är, är det enkelt att lösa dem och handlar inte om liv eller död.


Dagens citat:

"... gav sig på alla kvinnor, barn och vuxna."
(En av mina arbetskamrater under lunchen)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

På upptäcktsfärd i Köping: Parkbesök

Med tanke på Köpings storlek hade jag först svårt för att förstå hur det kan finnas så många parker här. Efter besök i några stycken förstår jag bättre – vissa ”parker” är väääldigt minimala. För ett tag sedan besökte jag och älsklingen några av dessa parker. Bilderna är tagna av både mig och älsklingen (tror att det var mest han som tog bilderna fram tills Johannapaken, därefter blev det jag som fick kameran i min hand).

Järnvägsparken
 
 
 
Vågtorget
 
 
Åpromenaden
 
 
Johannaparken
 
 
Strömparken med soltrappan
 
 
Barnhemsparken
 

(Syftet med det här klippet var att fånga änderna när de sade "kvack" - som var så gulligt! Men naturligtvis sade de det innan jag satte på kameran och efteråt när jag hade stängt den ... Fast jag tror att man på något ställe kan höra ett litet "kvack")
 
 
Schelletorget
 

Vi har fortfarande några parker kvar att besöka. Det blir uppdatering så snart vi gjort det!
 


Dagens citat:

"Att gå vilse är ett sätt att lära sig hitta."
(Afrikanskt ordspråk)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Dödskalletårta

Förra söndagen kom min bästa vän upp och hälsade på oss under några dagar. Nuförtiden träffas vi så sällan som en gång i halvåret (när vi gick på gymnasiet träffades vi nästan varje dag ...), så jag såg verkligen fram emot hennes besök och det kändes - som alltid - tråkigt när vi skulle skiljas åt.
 
En av sakerna som vi hittade på var att baka en tårta. Min kompis fick välja hur tårtan skulle se ut och bestämde att det fick bli en dödskalletårta. Den bestod av två tårtbottnar som vi färgade gröna med färgpasta. Emellan hade vi likadan smörkräm som jag hade till min examenstårta och det var även den smörkrämen som vi spacklade tårtan med. Tårtan täcktes med hemmagjord vit fondant och ansiktet målades med blå färgpasta.
 
 
Min kompis fick rita en dödskalle på ett papper som vi sedan klippte ut och lade på de båda tårtbottnarna. Därefter skar min kompis tårtbottnarna till dödskallar i enlighet med pappersmönstret.
 
Stackars lille dödskallen ... Vi var långt ifrån ömma mot den när vi skar upp den.
 
"Ansiktet" är också designat av min kompis, som gjorde en skiss på ett papper och sedan var det tänkt att jag skulle göra en kopia av det på fondanten. Att rita har aldrig varit min starka sida, så därför blev den inte lika bra som min kompis skiss. Men den blev söt ändå. Så pass gullig att vi till en början inte ville äta upp den. Fast det gjorde vi till slut.


Dagens citat:

"I'm not bossy - I just have better ideas."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Sov du lilla videung - del 2

Tröttheten kan förebyggas eftersom livsstilen spelar roll.
 
Saker att undvika:
 • det som ger en kortvarig energikick, såsom koffein, choklad och andra sötsaker eftersom detta kan förvärra tröttheten på lång sikt.
 • alkohol, eftersom för mycket alkohol torkar ut kroppen och kan göra att man känner sig trött och urlakad.
 
 
 
Öka istället energin genom att:
 • äta en nyttig frukost och välbalanserad kost med mycket färsk frukt och grönsaker.
 • dricka tillräckligt med vatten (minska mängden te och kaffe).
 • ta sig tid att slappna av.
 • äta mat med mycket b-vitaminer och järn, då detta hjälper kroppen att få energi och minskar risken för trötthet.
 • hålla stressen i schack, eftersom den förvärrar tröttheten. Träning är ett bra sätt att minska stress och samtidigt öka energi. Träna dock ej för hårt. Yoga, musik och andningsövningar kan också minska stressen.
 • ha en rutin för att regelbundet få rätt mängd sömn, det vill säga sju till åtta timmar per natt för de flesta, då sömn är betydelsefullt. Se till att varva ned kroppen och själen.
 
Järnrik mat:
 • rött kött
 • kyckling
 • fisk
 • baljväxter
 • nötter
 • frön
 • bladgrönsaker
 • berikade sojaprodukter som innehåller vitamin B12, vilket kan förebygga anemi.
 
 
 
B-vitaminrik mat:
 • tiamin
 • riboflavin
 • niaan
Dessa (tiamin, riboflavin och niaan) hjälper till att frisätta energi i mat. De finns i:
 • näringsberikade spannmål
 • bröd
 • baljväxter
 • kött
 • mejeriprodukter
 • gröna grönsaker
 
Fiber- och kolhydratsrik mat:
 • ris och pasta som frisätter sitt socker långsamt och ger ett stadigt tillskott av energi under dagen.


Dagens citat:

"De sanningar som vi inte vill höra är oftast nyttigast för oss."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Sov du lilla videung - del 1

Varför vet jag inte, men jag känner mig trött relativt ofta. Det spelar ingen roll om jag sover mycket eller lite - jag brukar vara trött i vilket fall som helst. Det är knappt lönt att jag och älsklingen ser på tv om kvällarna eftersom jag ändå bara somnar.
 
 Vi prenumererar på IMP AB:s "Hembakat", vilket jag har nämnt tidigare, och deras "De bästa recepten". Vid något tillfälle fick vi reklam från en av deras andra receptserier - "Lev bättre". Bland recepten som ingick i reklamen fick vi ett kort som innehöll information (eller, i skrivande stund innehåller det fortfarande samma information, men nu ska vi inte vara så petiga) om trötthet och det är den informationen som jag tänkte dela med mig av i dagens och morgondagens inlägg. Tänkte att det förmodligen blir bäst att dela upp allt istället för att det ska bli ett mastodontinlägg.
 
 
Extrem trötthet är mer än ett behov att sova. Man har svårt att fungera normalt och man känner sig utmattad. Andra symptom kan vara nedstämdhet och bristande motivation. Det kan påverka det centrala nervsystemet.
 
Några orsaker kan vara stress, sömnbrist och för mycket arbete. Även vissa läkemedel och obalancerad kost med mycket socker och fett samt mineralbrist (t.ex. när järnbrist ger anemi, som är blodbrist). Vem som helst kan drabbas, men risken att drabbas är större ju äldre man blir.
 
 
Innan man börjar behandla tröttheten ska först orsaken fastställas. Om det är oklart ställer läkaren frågor och tar prover för att se om tröttheten är orsakad av en sjukdom. I så fall brukar tröttheten försvinna när sjukdomen behandlas.


Dagens citat:

"De flesta människor tillbringar sitt liv med att gå och lägga sig när de inte är sömniga och stiga upp när de är det."
(Cindy Adams)


Ha det så bra!
Trötta kramar
Jessie

Bokhyllerunda - P

"Argumentation är en ständigt pågående aktivitet i vardagen omkring oss."
 
"I tv och radio försöker politiker och opinionsbildare påverka dina beslut i vardagen eller i affären. Vid kvällsmaten diskuterar familjen vem som står för disken. I tidningen söker insändar- och ledarskribenter ditt stöd i allt från storpolitikens ideologiska konflikter till ogräsbekämpningens metoder."
 
Dessa citat finns på baksidan av Charlotte Jørgensen och Merete Onsbergs bok "Praktisk argumentation - grundbok i retorisk argumentation". Den här boken ingick i min kurslitteratur när jag studerade retorik.
 
 
Genom att kunna argumentera har man lättare för att föra fram sitt budskap. "Praktisk argumentation" behandlar just dessa verktyg - de verktyg som man behöver för att argumentera eller för att kunna "genomskåda" andras argument. Framför allt behandlas filosofen och logikern Stephen Toulmins argumentationsmodell med de tre elementen påstående (p), grund (g) och garant (ga). För att förklara lite bättre tänkte jag illustrera med ett exempel från boken:
 
P: Bosse kommer att köra på tentan.
(Varför?)
G: Han har inte pluggat alls.
Ga (slutsats): Om man inte pluggar alls kommer man att köra på tentan.
 
Man har med andra ord nytta av den här boken även om man inte pluggar retorik. Ifall man vill finslipa sitt argumenterande tycker jag att det här är en bra investering.


Dagens citat:

"Slåss inte med den starke och processa inte mot den rike."
(Ryskt ordspråk)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

En ny sida av mig

Vid det här laget är det förmodligen ingen hemlighet att jag skriver skönlitterärt, även om det har blivit mindre av den varan på sistone. Tack vare mina mål för 2012 är det planerat att jag ska ta tag i det igen. Nu har jag ju inga läxor att ägna mig åt.

Som ett led i detta har jag fixat en enkel hemsida (och en tillhörande blogg). Lite reklam för mig helt enkelt. Ge andra möjlighet att få veta att jag finns. Jag har inget intresse av att kunna försörja mig på mitt skrivande eller bli känd, utan jag skriver för att jag tycker att det är kul och för att andra ska ha möjlighet att kunna läsa. Om då ingen vet att jag finns faller det.
 

På hemsidan och bloggen är det tänkt att jag ska dela med mig av en del noveller och berätta om mina olika skrivprojekt. Det sistnämnda gör jag i viss mån redan här, men på hemsidan/bloggen kommer det att bli mer öppet.

Om du är intresserad är det bara att kika in.


Dagens citat:

"Allt är inte guld som glimmar."
(Svenskt ordspråk)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Min hjälte

Det har säkert inte undgått dig att jag är smått förtjust i tester av typen ”Vem är du”. Med anledningen av den här förtjusningen kunde jag inte låta bli att göra testet ”Vilken superhjälte är du?”, som jag fann på en bokblogg som jag följer. Vad kan vara mer passande att göra den med tanke på att jag tidigare har skrivit om vilken superkraft som jag skulle vilja ha. Fast resultatet var inte väntat. Tydligen är jag Spindelmannen.
 
Your results:
You are Spider-Man
Spider-Man
95%
Hulk
80%
Catwoman
70%
Robin
63%
Supergirl
63%
Superman
60%
The Flash
50%
Wonder Woman
43%
Green Lantern
40%
Batman
40%
Iron Man
25%

You are intelligent, witty,
a bit geeky and have great
power and responsibility.

Click here to take the "Which Superhero am I?" quiz...


Jag kan hålla med om att jag kan vara ”geeky”, men det andra? "Great power and responsibility"? Talar vi verkligen om samma person? Jag ska inte sticka under stol med att det hade varit roligare att få svaret att jag var Catwoman eller liknande. Å andra sidan är det kanske inte så illa att vara Spindelmannen, även om jag inte är alltför förtjust i honom.

Vilken superhjälte är du?


Dagens citat:

"Skönhet provocerar tjuvar mer än guld."
(William Shakespeare)


Ha det så bra!
Superhjältiga kramar
Jessie

Är det inte lite löjligt?

Här i Mälardalen kan man skaffa sig ett pendlarkort hos SJ om man pendlar inom Mälardalsområdet. Det finns olika varianter för olika behov. Jag har ett med obegränsat antal resor under trettio dagar och kan således åka med vilket tåg jag vill på den sträcka som jag har valt för kortet. Dock måste jag komma ihåg att registrera kortet vid kortläsaren innan jag kliver ombord på tåget.

Tågvärden håller sedan en bärbar kortläsare mot mitt kort och av vad jag har förstått kan tågvärden då se när jag senast registrerade kortet. Efter att de för en tid sedan gjorde om SJ Regional-automaterna, kan man numer se på kvittot under vilken period som kortet är giltigt. Fast det spelar ingen roll då man glömmer att registrera kortet, för enligt SJ:s regler måste man i de situationerna – om man har glömt att registrera – betala för en biljett. Vissa tågvärdar är schyssta och nöjer sig med kortets giltighetstid, men det finns de som håller stenhårt fast vid reglerna.
 
 
Själv tycker jag att det är löjligt. Om det framgår av mitt kvitto att kortet är betalt för en viss period bör det räcka som bevis för att kortet är giltigt. I alla fall om det handlar om obegränsat resande i trettio dagar. Jag har ju betalt! Jag förstår att regeln kan vara tillämplig på kort med reskassa eller tio stycken enkelresor eftersom summan/resan då dras från kortet vid registrering. Men det blir bara dumt att tillämpa regeln på obegränsat resande. Resan är som sagt betald.

Nu har jag själv aldrig haft det problemet, men jag har hört när vissa av mina medresenärer ”åker dit” när de har glömt att registrera kortet vid automaten. SJ behöver all hjälp de kan få för att vinna folks förtroende och tillit. Det här är inte till deras fördel.


Dagens citat:

"Byråkratin är en drake som ska bekämpas, den är tyngden som hindrar kreativiteten från att flyga."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Päronpaj med rosépeppar

En leverans från "Hembakat" innehöll ett recept på en päronpaj med rosépeppar. I matlagning brukar jag tycka att rosépeppar ger en god smak, och frukt i mat och bak har jag inget emot. Fast rosépeppar i bakning var ingen hit. Smakkombinationen blev helt fel. Jag kommer gärna göra om pajen, men rosépepparn kommer jag att hoppa över.
 
 
 


Dagens citat:

"När musen skrattar åt katten finns det ett hål i närheten."
(Nigerianskt ordspråk)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Stora, läskiga, arkivet

Nåväl, arkivet på jobbet är måhända inte särskilt stort. Snarare medium. Men i vilket fall som helst är det en smula läskigt att vara där.
 
I ett arkiv finns vanligtvis hyllor, och så även på jobbet. Fast till skillnad från de flesta andra arkiv är tydligen vårt väldigt modernt och på ett sätt praktiskt. På vilket sätt kan du se i klippet nedan:
 
 
Såg du?! Du såg kanske att jag tryckte på två knappar med "X" på och som blev röda när jag tryckte på dem? Det är här det läskiga kommer in i bilden. När dessa knappar lyser (vilket betyder att de är aktiverade) kan hyllorna inte röra sig förrän man avaktiverar dem genom att trycka på dem igen. Vad som är läskigt är följande. Tänk dig att jag är längst in i arkivet och sätter in akter på sina platser, och att jag har glömt att aktivera "X-knapparna". Medan jag står och fixar med mitt kommer en av mina arbetskamrater in, men hör inte att jag är där. Min arbetskamrat ska heller inte till den hyllan där jag står och trycker därför fram "sin" hylla. Genom knapptryckningen börjar hyllorna röra sig ...
 
Behöver jag säga mer ..? Nu ser jag visserligen till att alltid aktivera stoppknapparna, men tänk ifall jag glömmer någon dag? Eller om en av mina arbetskamrater glömmer och jag inte märker att personen är där? Det finns folk som har fått hjärnblödning för mindre!


Dagens citat:

"Den som sårar andra tar själv skada."
(Österländskt ordspråk)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Mer post-it åt folket!

Sedan min praktik på tingsrätten och även efter veckorna på åklagarkammaren, har jag blivit lite väääl förtjust i post-it-lappar. Jag sätter dem på i princip allt! Överdrivet? Måhända en smula. Men de är väldigt användbara till minnesanteckningar och de små (som bland studenter kallas "flärpar") är utomordentligt bra som bokmärken eller liknande. På tingsrätten använde jag dem i akterna för att lättare och snabbare hitta olika handlingar - något som en av rådmännen uppskattade. Nu på jobbet använder jag post-it till bland annat akter som jag bevakar och akter som senare ska till det läskiga arkivet.
 
 
Hur ser ditt post-it-användande ut?


Dagens citat:

"Lär aldrig en gris sjunga. Det är slöseri med din tid och förargar grisen."
(Gammalt ordspråk)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Bokhyllerunda - O

Vad som är offentligt och vad som är sekretessbelagt kan vara en snårig djungel att ta sig igenom. Att då ha en relativt lättbegriplig bok i ämnet gör den här djungeln mindre snårig. Stefan Zetterströms "Offentlighet och sekretess" är en sådan bok och var en av mina kursböcker i förvaltningsrätt, som jag hade under min andra termin på utbildningen.
 


Dagens citat:

"Förolämpa inte en krokodil så länge du har ena foten i vattnet."
(Ordspråk från Uganda)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Måluppdatering: Juli

Oh my bird, vilken omtumlande läsmånad det blev! Inom några få dagar läste jag ut ”Fatta eld” och ”Revolt”, som är de två sista delarna i Suzanne Collins trilogi om Panem. Trots att de är skrivna för ungdomar är den trilogin bland det bästa som jag har läst. Jag anser att man kan bortse från etiketten ”ungdomsbok” eftersom de även passar en äldre läskrets. Jag avundas lite dig som ännu inte läst de här tre böckerna, för snacka om vilken fantastisk läsupplevelse du har att vänta dig! Fast samtidigt är jag nöjd över att jag själv fick uppleva detta fantastiska.  Utöver dem har jag även läst "Universums historia", "Fyrmästarens dotter" och "Bilden av pappa". Jag kan inte vara annat än nöjd vad gäller läsfronten.
 

Precis som de senaste månaderna har mina övriga mål legat så gott som orörliga. Då det inte är särskilt många månader kvar av året får jag se till att sätta fart (precis som jag har sagt de senaste gångerna). Något som är lättare sagt än gjort …


Dagens citat:

"Att sluta röka ökar behovet av stöd till Tobaksbolaget. Vilket väljer du - rena lungor eller lägre skatter?"
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

RSS 2.0

PersonligtToppblogg.se

Personligt
webbhotell
Blogglista.se
Free Pencil 2 Cursors at www.totallyfreecursors.com


Jessicas grotta
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!