Honey, I’m home!

På väg hem från Västerås den 10 augusti stannade jag och älsklingen till vid stadsbiblioteket här i Köping. Jag blev både nostalgisk och barnsligt förtjust när vi klev in där. Tidigare i sommar skaffade vi oss var sitt lånekort och jag måste erkänna att av de fem lånekort som jag har i min besittning (jag kan låna i Malmö kommun, Strängnäs kommun, Köpings kommun, biblioteken vid Lunds Universitet och i Stockholm) är lånekortet i Köpings kommun det snyggaste. Så snyggt att man får dåligt samvete om man inte använder det.

Jag minns inte när jag senast lånade skönlitteratur, men jag är rätt säker på att det var innan jag började studera på universitetet, vilket innebär att det är minst fyra år sedan. Fast förmodligen handlar det om längre tid än så. När jag var yngre var det tvärtom. Då var biblioteket där vi bodde praktiskt taget ett andra hem för mig. Vi var där var och varannan vecka och med mig hem hade jag alltid minst en lite för tung påse fylld med böcker.
 

Detta förändrades på gymnasiet då jag hellre ville äga det jag läste. Ha ett eget bibliotek hemma (plus att jag hade mycket mindre tid för läsning). Mina biblioteksbesök blev färre och när jag blev universitetsstudent lånade jag endast kurslitteratur, vilket även gällde under paralegal-utbildningen. Fast jag har plågats av dåligt samvete över mina uteblivna biblioteksutflykter. Framför allt när media ständigt talade om bibliotekens dystra framtid – att fler och fler får stänga. Men nu blir det andra bullar. I’m back in action!

Jag har tänkt ta mig an min oändliga läslista, och till det behöver jag bibliotekets hjälp. I alla fall så långt det är möjligt. Den här gången fick följande böcker följa med mig hem:
 
Böckerna som fick följa med (uppifrån och ned): "Dyngkåt och hur helig som helst", "Freja: Sagan om Valhalla", "Shakespeares hemlighet" och "Idun: Sagan om Valhalla".

Inför detta besök hade jag skrivit en lista, men trots det tog jag även en bok som inte fanns med på listan (”Shakespeares hemlighet”) och enda anledningen till det är att jag blev förälskad i dess rygg! Så vacker! Så imponerande! Så förtrollande! Hur kan man inte falla för dess charm? Dock återstår ett problem, och det är när jag ska lämna tillbaka böckerna. Hur kan jag lämna ifrån mig snyggingen ”Shakespeares hemlighet”?! Men jag måste. Det vet jag. För den är inte min. Fast det kommer göra ont. Mitt hjärta kommer bli krossat.
 
Vilken rygg!
 
 
Dagens citat:

"Judging a person does not define who they are ... it defines who you are."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
#1 - - Johannes Winger-Lang:

Åh, det var en otroligt fin bok! Älskar väldesignade böcker, och då speciellt ryggen som syns från bokhyllan. Ska fotografera min (en) bokhylla när jag kommer hem till Skåne igen. I princip bara gamla/ klassiker där! :-)

För övrigt var jag för första gången i Karlskrona stadsbibilotek! Imponerad över en massa saker. T.ex. vid ingången fanns en 'lämna en bok och ta en ny', alltså man bytte böcker man tröttnat på mot en ny! Smart smart idé. Även fanns där en 'sommarläsning'-sektion, i form av populära böcker som lånats i sommar, som placerades i en stor hängmatta!

Och sist men inte minst, böcker som precis lämnats tillbaka, ställdes upp i en snygg bokhylla i mitten. Smart att upptäcka trender där :-)

PS. Är på del 6 av 6 i Greven av Monte Cristo nu. Otroligt bra bok! :-)

Svar: Ja, kan inte annat än att hålla med. Såg förmodligen ut som Homer Simpson när han ser munkar. ;-) Oj, det var faktiskt smart det där att man kan byta sin bok mot någon annan. Det finns ju bok-bytar-dagen, men kul att de har det så året runt! :-D Låter som att Karlskronas stadsbibliotek borde vara en förebild för andra. :-) Jag har hört att Greven av Monte Cristo ska vara en bra bok. Den finns på läslistan och väntar på att få bli läst.
Jessica

#2 - - Anonym:

Håller med att ryggen var snugg, hela omslaget faktiskt. Du kan alltid köpa en om du tycker den är bra så har du en sååå fiiin bok i ditt bibliotek ;)

Svar: Haha! Får göra det. ;-)
Jessica