Årets lussebullar

Ända sedan det året då min mamma formade sina lussebullar till katter (det vill säga, hon gjorde riktiga lussekatter) har jag själv inte varit förtjust i att göra traditionella lussebullar. Jag gillar att forma dem till olika figurer!
 
Att göra katter känns som en självklarhet då vi har två lejon här hemma. Sedan vår familj utökades med vår grymtande kanin, började jag även göra kaniner. Eftersom älsklingen jobbade med grisar tidigare, tyckte jag att det var kul att göra lussegrisar. Lite passande så att säga. Det var dessa tre varianter som jag gjorde i år (precis som förra året), plus två små vanliga som jag fyllde med chokladsmulor. Något år gjorde jag även lussehundar.
 
Översta vänstra hörnet: Ondskefull vampyrkanin. Översta högra hörnet: Vanlig lussebulle. Nedersta vänstra hörnet: Misshandlad katt. Nedersta högra hörnet: Skrämd gris (jag vet, man ser inte trynet särskilt bra. Jag skulle ha gjort det plattare. Jag vet ...)
 
Eftersom älsklingen inte tycker om russin, har jag försökt göra bullarnas ögon och liknande med annat. I början använde jag hasselnötter, men under de senaste åren har det fått bli chokladbitar. Nackdelen med choklad är att det blir väldigt kladdigt och det tycks aldrig riktigt stelna när bullarna har varit i ugnen.
 
Efter årets chokladkladd började jag fundera på hur jag enklast formar ögon, morrhårr, etc. Min första tanke var att testa färgpasta, men jag vet inte hur det reagerar på att värmas i ugnen när bullarna gräddas. Alternativ två är att måla på färgen efter gräddning, men kommer färgen verkligen att stelna? Det tredje alternativet är att sätta dit chokladbitar efter gräddning, fast då är frågan hur bra dessa chokladbitar sitter? Har du några förslag på hur jag annars kan göra?
 
Tråkigt nog jäste inte bullarna upp ordentligt, så de smakade mest jäst. Dessvärre blir det så när man stressbakar. Får hoppas att jag har möjlighet att till nästa år ägna mer tid och kärlek åt lussebullarna.
 
Hur som helst, jag önskar dig en riktig God Jul och Gott Nytt År (om det inte blir fler inlägg innan nyår)!


Dagens citat:

"Min son, ha din lust i affärerna om dagen. Men gör blott sådana att vi får sova gott om natten."
(Tomas Mann)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie