Att byta är inte fullt så enkelt

Varje gång jag ser Lägenhetsbyte.se's tv-reklam blir jag en smula irriterad. De får det nämligen att låta som att om man vill byta lägenhet är det bara att bli medlem (eller vad man nu blir) och om man hittar någon som vill byta lägenhet med en är saken löst! Men fullt så enkelt är det ju inte. När man väl hittar en lägenhet att byta till, måste varje hyresgäst i byteskedjan ha tillstånd från sin hyresvärd.
 
 
Jag vet att de inte kan ha med all information i tv-reklamen, men jag önskar att de hade varit lite tydligare med att de bara är en del av processen och att man måste be sin hyresvärd om lov. Fast om hyresvärden säger nej (vilket hyresvärden har rätt till då det är hyresvärden som äger fastigheten och därmed även lägenheten) till bytet innebär det inte att loppet är kört, för då har man möjlighet att kunna skicka in en ansökan till hyresnämnden och yrka att hyresnämnden ska godkänna bytet eftersom hyresvärden har sagt nej. Viktigt att tänka på är att ansökan bör innehålla följande:
  • uppgift om vem man vill byta med (namn, adress och personnummer)
  • uppgift om bytesägenheten
  • varför man vill byta
  • kopia av sitt hyresavtal
Om man som hyresgäst är med i Hyresgästföreningen, har man rätt till ett juridiskt ombud om en handläggning vid hyresnämnden skulle bli aktuellt.


Dagens citat:

"Jag skulle vilja tacka mina föräldrar - i synnerhet min pappa och min mamma."
(Greg Norman, golfspelare, håller tacktal efter turneringsseger 1983)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie
#1 - - Gadden:

Nä, inte är det lätt att byta, men besväret kan ju löna sig om man byter upp sig.

Svar: Jo, det är klart att det kan löna sig. Det jag klagade på var bara att de är otydliga om att det krävs mer än att bara bli medlem på en sida för att få byta lägenhet.
Jessica