Att ha något eget

Ända sedan förra terminen har jag varit sugen på att skaffa något eget. Där man själv bestämmer. Man kämpar för sin egen skull och gör något som man tycker om.

Jag pratar om att starta eget företag. Suget och nyfikenheten blandat med intresse finns där, men för att kunna starta något måste man veta vad det är man vill göra. Dessutom måste man ha en hel del pengar och tid, något som jag långt ifrån har obegränsat av. Men om vi för ett ögonblick leker med tanken att jag har de där pengarna och den där tiden som krävs. Då återstår bara frågan om vad man vill göra. Vad jag vill göra.

Böckerna i Wallander-serien

Det finns en hel del som jag tycker om, men skulle något av det passa till att ha som ett eget företag? Om jag hade startat ett eget förlag skulle jag definitivt ha lättare för att ge ut det som jag skriver och planerar att skriva. Fast vad kan jag om förlagsbranschen? För närvarande måste jag erkänna att det är pinsamt lite. Dock skulle en hel del efterforskning råda bot på det problemet. Men då skulle det krävas att komma på hur just mitt förlag skulle sticka ut och därmed ha större chans att gå med vinst. Med det menar jag vilka böcker, genrer, som man skulle satsa på. Helst något som lockar läsare. Att endast ge ut det jag skriver skulle således inte räcka.

Att brodera är något som jag tycker mycket om att göra, men om det är något som jag har lärt mig från min mammas hobby så är det att det är svårt att gå med vinst vad gäller handarbeten. Materialet kostar en del och så vill man även ha lite för den tid som man lägger ned på arbetet. Dock vill en del inte gärna betala särskilt mycket för det de köper. Helst ska det vara så billigt som möjligt (jag tänker själv så). Därmed känns det dömt att misslyckas med ett eget företag där man satsar på handarbeten, om man inte vill gå med förlust.

Glaserad

Trots att jag även tycker mycket om att baka, tror jag inte att ett café är någon idé för mig. Det kryllar redan av dem. Ibland undrar man om de förökar sig som kaniner. I Köping finns det en del caféer, varav två är mitt emot varandra. För att locka till sig kunderna krävs det att man dels är prisvänlig, dels nischar sig. Dessvärre besitter jag inte tillräcklig initiativförmåga för att klara av en sådan utmaning. Inte heller bakar jag på någon särskild proffsig nivå. Dessutom finns det väldigt många krav för en sådan verksamhet som man måste ta hänsyn till.

En egen djuraffär hade inte varit helt fel. Men går man verkligen runt med sådant? Finns det tillräckligt med djurägare? I Köping har jag sett minst två stycken djuraffärer. I så fall skulle man kanske kunna satsa på att starta en djuraffär där det inte finns andra affärer av det slaget. Å andra sidan finns det fortfarande risk att man inte går runt. Se bara på djuraffären i Åker - den lades ned.

Bok

Bokaffär är inget att ens fundera på. De som redan finns hotas av att behöva lägga ned eftersom fler och fler handlar böcker via nätet (ja, jag har riktigt dåligt samvete över det!). Lösningen skulle väl i så fall vara att man startar en webbaserad bokaffär. Där kan det i alla fall finnas en möjlighet.

Nu har jag hela tiden tjatat om att gå med vinst (vad då? Påstår du att jag har blivit påverkad av våra ekonomilektioner?) och realistiskt sett är det sanningen. Trots att det ska vara viktigt att man tycker om och tror på det man gör, måste man gå med vinst för att kunna fortsätta hålla på med detta. I alla fall behöver man gå på minst plus-minus-noll. Annars riskerar man att skuldsätta sig rejält och i slutändan förlora det man har byggt upp. Jag får se om det blir att starta något eget i framtiden och vad det i så fall blir.


Dagens citat:

"Motgångar får vissa människor att bryta samman, andra att överträffa sig själva."
(Okänd)

Ha det så bra!
Egna företagskramar
Jessie