Vad är egentligen ett överklagande?

När jag hade min praktik på tingsrätten fick jag tillbringa ett par, tre dagar med en av sekreterarna för att se hur deras arbete gick till. Den här sekreteraren jobbar på en rotel (avdelning på tingsrätten) där åtalen antingen avgörs på handlingarna eller avgörs efter förhandling i form av ett c-mål. Att ett mål avgörs på handlingarna innebär precis det uttrycket antyder - att den som ska döma (i den här sortens mål var det beredningsjuristen som dömde på handlingarna) endast läser utredningen i målet (stämningsansökan, förundersökningsprotokoll, yttrande från den tilltalade samt eventuellt annan utredning) och utifrån det avkunnar dom. Ett c-mål (eller notariebrottmål som det också kallas) är ett brottmål av enklare art. Dels kan endast böter komma på tal i påföljdsfrågan, dels behöver oftast den tilltalade ingen försvarare. Givetvis kan den tilltalade välja att ändå ha en, men då får denne stå för det själv då staten inte bekostar en offentlig försvarare i de här målen. Dessutom är det en tingsnotarie som dömer vid en sådan förhandling.

Sekreteraren hade i ett c-mål skickat en stämning med den övriga utredningen bifogad till den tilltalade där det stod att den tilltalade skulle inkomma med ett yttrande. Om inte, skulle målet kunna komma att avgöras på handlingarna. Den tilltalade inkom med en skrivelse, fast hade valt att rubricera det som "överklagande".

Sveriges Rikes Lag

Först och främst är det skillnad på "yttrande" och "överklagande" och i det här fallet var det inte någon fråga om överklagande. Varför då? Därför att det inte fanns något beslut eller någon dom att överklaga. När man överklagar, gör man det till en högre instans och begär att beslutet eller domen prövas på nytt av den anledningen att den första instansen hade fel. Man är med andra ord inte nöjd med beslutet eller domen och vill ha det ändrat. När man lämnar in ett yttrande redogör man för sina åsikter - sin syn av saken.

För att göra det extra tydligt, finner man följande definitioner i SO:
Överklagande = klaga över (dom eller beslut) hos högre instans
Yttrande = något som yttras (särsk. i formella sammanhang = offentligt framförd uppfattning)
Yttra = framföra något

Sammanfattningsvis: Om du får ett brev från tingsrätten (eller annan domstol) där det inte finns "dom" eller "beslut" skrivet och de vill att du hör av dig - då är det inte fråga om överklagande, utan endast yttrande. Om det däremot finns ett beslut eller en dom som du inte är nöjd med - då är det ett överklagande om du skriver till högre instans och talar om varför du inte är nöjd och vad du vill ha ändrat.


Dagens citat:

She's one of those girls, nothing but trouble. Just one look and now you're seeing double."
(Avril Lavigne - One of those girls)


Ha det så bra!
Överklagande kramar
Jessie