Nougatkaka

Ugn
Sätt ugnen på 175°C.Smöra och bröa en ugnsform.


Rör ihop 225 gram mjukt smör eller margarin, 8 dl havregryn, ½ dl sirap, 2 dl socker, 4 msk vetemjöl och 3 tsk bakpulver. Eftersom det skvätte så mycket när jag använde en vanlig elvisp, bytte jag till köksmaskinen - vilket rekommenderas att använda om man har en sådan.Bred ut massan i ugnsformen. Grädda den sedan i ugnen cirka 15 minuter.Hyvla 2 hg nougat och bred på/lägg ut medan kakan är varm. Ett tips är att hyvla på den breda sidan så att nougatskivorna blir så stora som möjligt - det gör det lättare att lägga ut nougaten på den varma kakan. Ställ sedan kakan kallt så att nougaten stelnar. Det räcker alltså inte med att låta den svalna. Skär den därefter i bitar och servera.


Mums! (Även om jag är kass på att ta bilder så att man tycker att det ser gott ut)


Dagens citat:

"Människor är som viner; med åren blir de dåliga surare och de goda bättre."
(Cicero)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

I've been Booked!

För ett tag sedan registrerade jag mig hos Booked, som söker efter människor som är villiga att läsa böcker innan de har kommit ut och i gengäld ska man berätta vad man tyckte om boken. När jag efter ett litet tag fick mejl från dem att man nu hade chans att få läsa och skriva om Lars Ragnar Forssbergs bok "Blått blod", anmälde jag genast mitt intresse. Inte för att jag trodde att jag skulle bli en av de utvalda, men det skulle vara trevligt om jag blev det. Och tänka sig - jag är en av de som får möjlighet att yttra sig om boken. I förra veckan anlände min nya bekantskap till min bostad. Efter att ha sett på omslaget och läst baksidan kan jag knappt bärga mig tills jag får sätta tänderna (nåväl, ögonen är det väl mer korrekt att säga) i den! Samtidigt kan jag inte låta bli att le åt likheterna mellan personerna på omslaget och vissa verkliga personer.

Jag ska även passa på att nämna att det tycks pågå någon form av en debatt om huruvida det är okej eller inte att agera som Booked gör. Tydligen tar Booked ut en avgift på 40.000 kr per bok från förlagen, samtidigt som de inte betalar oss som ska läsa och skriva om böckerna (så nej, jag får inte betalt för att skriva det här). En del menar att detta innebär att mindre förlag inte kan delta och att vi som ska läsa och skriva får arbeta gratis medan Booked tjänar pengar.


Min inställning? Visst är det synd att den höga avgiften gör att mindre förlag exkluderas. Fast samtidigt har ju dessa förlag fortfarande en chans att få böcker recenserade av andra än etablerade recensenter i press och liknande. Om de har en hemsida kan de skapa en flik eller liknande för recensionsexemplar och ange hur man ska gå tillväga och vad som krävs för att man ska kunna få ett "rec-ex" (precis som de flesta andra förlag har gjort). De mindre förlagen kan också söka upp bokbloggare och höra om dessa är intresserade av att läsa och berätta om boken. För det kryllar av bokbloggare - både stora och små!

Då jag inte är insatt i hur det fungerar inom förlagsbranschen är det svårt att ha åsikter med substans. Trots att Booked inte betalar (mer än att man får boken som man ska läsa och skriva om) för att man ska läsa och skriva om böckerna, har de kanske så stora omkostnader (i alla fall för tillfället) att den där höga avgiften är skälig. Vad vet jag. Dessutom kanske det finns en möjlighet att Booked i framtiden sänker det där beloppet. Men då inget förlag är tvungen att vara med på det här och då det finns andra lösningar för att nå ut till människor, tycker inte jag att avgiften är något att hänga upp sig på. Som sagt, möjligheten finns att den sänks så att även mindre förlag kan komma med i leken. Om det däremot hade varit så att alla förlag hade varit tvingade att ansluta sig till Booked, då hade det funnits anledning att reagera.

Bok

Och det där med gratis arbetskraft ... Brukar förlag betala för att man läser och skriver om böcker? Jag har ingen aning och för mig spelar det ingen roll. Jag tycker om att läsa och berätta vad jag tycker om böcker. Jag är tacksam för att Booked ger mig chansen att få läsa böcker som jag annars kanske inte skulle ha läst. Läsa och berätta om böcker gör jag ändå - utan att få betalt. Till skillnad från de flesta förlag kräver inte Booked att man ska ha en blogg eller liknande med stort antal läsare (även om jag inser att det från förlagens sida är en enorm fördel). På det här sättet kan vem som helst få chans att recensera aktuella titlar. Om man till exempel nyligen har startat en bokblogg, finns risken att man inte har hunnit skaffa sig många läsare och då är inte heller chansen stor att förlagen vill satsa på en. Men det gör Booked och kräver dessutom inte att man ens ska ha en bokblogg eller liknande.

Det finns för- och nackdelar med i stort sett allt. Jag är beredd att ge Booked en chans och se hur det artar sig. Men jag respekterar givetvis allas åsikter.


Dagens citat:

"Jag har ingenting emot musik som utövas inne, bara den inövas ute."
(Okänd)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Tydligare kan det nog inte bli

Hur tänker butiksinnehavare vid utformningen av klädbutiker där de även säljer parfym och kosmetika? Vem kom på den idén? Eller är det en slump att de flesta klädbutiker som även säljer parfym och kosmetika väljer att placera detta vid ingången? Är det deras sätt att säga att om man är allergisk mot detta, så är man inte välkommen att handla kläder hos dem? Hit men inte längre? För jag kan tala om för dig att det inte är roligt att riskera hälsan varje gång som man ska handla kläder. Been there, done that.

Sedan jag var fem eller sex år har jag vetat att jag är allergisk mot kosmetika (mitt ansikte svullnade upp när jag blev sminkad av några vänner på förskolan). När jag var runt tio år fick jag bekräftat av läkare att jag är allergisk mot kosmetika och parfym (detta när jag skulle testa mig för pollenallergi - vilket jag också hade). Den här kosmetika- och parfymallergin yttrar sig bland annat i att mina ögon svider, näsan kliar och jag får problem att andas. Oftast brukar jag även hosta - mest för att kunna andas. Att då få sitta bredvid någon på tåget (eller bussen) som har på sig parfym är ingen rolig historia. Fast jag är glad för att jag inte är känsligare än vad jag är, för det finns de som har det värre än mig. Tur i oturen, eller hur brukar man säga?


Men den här utformningen exkluderar oss allergiker. Dessvärre går detta inte att beteckna som diskriminering, då allergiker inte omfattas av den lagliga definitionen. Fast jag skulle vilja påstå att behandlingen inte är mycket mer annorlunda. Varför inte placera kosmetika och parfym längst in i butiken? I mina ögon hade det varit mycket bättre. Då blir man som allergiker inte lika mycket utsatt, och butikerna får fler (friska) kunder. Och med det menar jag att jag själv undviker butiker där jag har problem att andas eller där min allergi yttrar sig ganska tydligt. Förmodligen är jag inte ensam om att göra det. Mitt förslag innebär ju en vinstsituation för alla. Varför inte utnyttja en sådan idé?

Dagens citat:

"There's no such thing as an ex-marine. You may be out, but you never lose the attitude."
(Sam Worthington i "Avatar")

Ha det så bra!
Allergikramar
Jessie