I've been Booked!

För ett tag sedan registrerade jag mig hos Booked, som söker efter människor som är villiga att läsa böcker innan de har kommit ut och i gengäld ska man berätta vad man tyckte om boken. När jag efter ett litet tag fick mejl från dem att man nu hade chans att få läsa och skriva om Lars Ragnar Forssbergs bok "Blått blod", anmälde jag genast mitt intresse. Inte för att jag trodde att jag skulle bli en av de utvalda, men det skulle vara trevligt om jag blev det. Och tänka sig - jag är en av de som får möjlighet att yttra sig om boken. I förra veckan anlände min nya bekantskap till min bostad. Efter att ha sett på omslaget och läst baksidan kan jag knappt bärga mig tills jag får sätta tänderna (nåväl, ögonen är det väl mer korrekt att säga) i den! Samtidigt kan jag inte låta bli att le åt likheterna mellan personerna på omslaget och vissa verkliga personer.

Jag ska även passa på att nämna att det tycks pågå någon form av en debatt om huruvida det är okej eller inte att agera som Booked gör. Tydligen tar Booked ut en avgift på 40.000 kr per bok från förlagen, samtidigt som de inte betalar oss som ska läsa och skriva om böckerna (så nej, jag får inte betalt för att skriva det här). En del menar att detta innebär att mindre förlag inte kan delta och att vi som ska läsa och skriva får arbeta gratis medan Booked tjänar pengar.


Min inställning? Visst är det synd att den höga avgiften gör att mindre förlag exkluderas. Fast samtidigt har ju dessa förlag fortfarande en chans att få böcker recenserade av andra än etablerade recensenter i press och liknande. Om de har en hemsida kan de skapa en flik eller liknande för recensionsexemplar och ange hur man ska gå tillväga och vad som krävs för att man ska kunna få ett "rec-ex" (precis som de flesta andra förlag har gjort). De mindre förlagen kan också söka upp bokbloggare och höra om dessa är intresserade av att läsa och berätta om boken. För det kryllar av bokbloggare - både stora och små!

Då jag inte är insatt i hur det fungerar inom förlagsbranschen är det svårt att ha åsikter med substans. Trots att Booked inte betalar (mer än att man får boken som man ska läsa och skriva om) för att man ska läsa och skriva om böckerna, har de kanske så stora omkostnader (i alla fall för tillfället) att den där höga avgiften är skälig. Vad vet jag. Dessutom kanske det finns en möjlighet att Booked i framtiden sänker det där beloppet. Men då inget förlag är tvungen att vara med på det här och då det finns andra lösningar för att nå ut till människor, tycker inte jag att avgiften är något att hänga upp sig på. Som sagt, möjligheten finns att den sänks så att även mindre förlag kan komma med i leken. Om det däremot hade varit så att alla förlag hade varit tvingade att ansluta sig till Booked, då hade det funnits anledning att reagera.

Bok

Och det där med gratis arbetskraft ... Brukar förlag betala för att man läser och skriver om böcker? Jag har ingen aning och för mig spelar det ingen roll. Jag tycker om att läsa och berätta vad jag tycker om böcker. Jag är tacksam för att Booked ger mig chansen att få läsa böcker som jag annars kanske inte skulle ha läst. Läsa och berätta om böcker gör jag ändå - utan att få betalt. Till skillnad från de flesta förlag kräver inte Booked att man ska ha en blogg eller liknande med stort antal läsare (även om jag inser att det från förlagens sida är en enorm fördel). På det här sättet kan vem som helst få chans att recensera aktuella titlar. Om man till exempel nyligen har startat en bokblogg, finns risken att man inte har hunnit skaffa sig många läsare och då är inte heller chansen stor att förlagen vill satsa på en. Men det gör Booked och kräver dessutom inte att man ens ska ha en bokblogg eller liknande.

Det finns för- och nackdelar med i stort sett allt. Jag är beredd att ge Booked en chans och se hur det artar sig. Men jag respekterar givetvis allas åsikter.


Dagens citat:

"Jag har ingenting emot musik som utövas inne, bara den inövas ute."
(Okänd)

Ha det så bra!
Kramar
Jessie