Tio sagor

När jag och älsklingen handlade på Ö&B någon gång upptäckte jag att de sålde små sagoböcker i serien "Sagoskatter". Vid första anblicken kände jag ett sug av att köpa dem och vips fanns de i vår ägo. I det här inlägget tänkte jag presentera saga för saga. Stor risk för spoiler!



Pinocchio
En barnlös man som tillverkar leksaker får en dag en önskan uppfylld om att få ett barn. En fe väcker liv i en av mannens dockor. Dockan är en busig pojke och på väg till skolan hoppar han in i en dockteater och efter att ha visat prov på sitt mod får han lite pengar av dockmästaren. På väg hem för att överlämna pengarna till dockmakaren, blir han förföljd av en katt och en räv som hänger upp honom i ett träd när de inte kan hitta hans pengar. Han får hjälp av fen som gav honom liv och han fortsätter hemåt. Då möter han en pojke som tar honom till Leksakslandet. Efter en tid märker de att pojkarna förvandlas till åsnor och Pinocchio säljs till en cirkus. När han inte längre kan utföra tricks, slängs han utför en klippa. Där blir han svald av en val och upptäcker att dockmakaren också finns i valens mage. Efter lite list lyckas de ta sig ut och som tack för att han räddade dockmakaren, blir Pinocchio en riktig pojke.

Mitt första möte med trädockspojken Pinocchio var genom Disney's film med samma namn. Nästa möte var när jag läste den här sagan och under läsningens gång insåg jag att det finns många skillnader mellan boken och filmen. I filmen är Pinocchio lite busig, men det är ingenting jämfört med sagan i bokform. I boken är han till en början praktiskt taget elak och genom att sparka Geppetto (dockmakaren) på skenbenen, såg Pinocchio till att Geppetto hamnade i fängelse. Vad jag minns från filmen och vad boken antyder, är budskapet att man ska vara snäll och lydig eftersom det lönar sig. Om man är stygg går det illa. Kanske beror det på att jag har blivit för gammal och inte längre kan ta till mig sagans magi, men jag tyckte inte att boken lyckades förmedla detta budskap. Endast flyktigt kunde man uppfatta det. Eller så krävs det ett barns sinne.



Mästerkatten i stövlar
Den handlar om en fattig mjölnarson som av sin far får ärva en katt - som dessutom kan tala. Katten hjälper sedan mjölnarsonen att bli rik och mäktig.

När jag var liten brukade jag se den här sagan som en tecknad film, och jag minns starkt att jag tyckte om den. Dock mindes jag inte vad den riktigt handlade om förrän jag läste sagan. Jag vet inte vad jag ska tycka om sagan. Katten är förvisso snäll, men sagan är ytlig (prinsessan förälskar sig i mjölnarsonen först efter att hon fått höra att han är en markis och fått på sig tjusiga kläder som han lånat från kungen) och uppmuntrar till oärlighet. Det enda katten gör är att gå runt och ljuga. Är detta verkligen sådant beteende som vi vill att barnen ska ta efter?!



Den fula ankungen
Även denna saga, om en ankunge som blir utstött därför att han är annorlunda men att det till slut visar sig att han är en svan, brukade jag se som tecknad film som liten. Jag blir så arg på alla de som behandlar svanungen orättvist, men vet att sagan dessvärre beskriver något som är en verklighet för många - att bli utstött för att andra anser att man på något sätt är annorlunda. Därför tycker jag om slutet som talar om att alla passar in någonstans - det gäller bara att hitta var.



Rapunzel
När hustrun börjar tyna bort på grund av längtan efter örten rapunzel, smyger maken sig in på häxans (som är deras granne) tomt för att ta lite av örten till sin hustru. Då han blir tagen på bar gärning av häxan lovar han att i utbyte mot lite av örten ska häxan få parets förstfödda barn, vilket hon också får. En dag kommer en prins och efter att häxan fått veta att Rapunzel träffat prinsen slängs Rapunzel ut och häxan hämnas på prinsen. Men efter att de två återigen träffas och Rapunzel kysser prinsen blir allt bra igen.

Precis som en del andra sagor är denna brutal. Så brutal att jag nästan ifrågasatte dess lämplighet att bli läst av barn. Fast å andra sidan är det kanske bra att visa barn att världen inte är ofarlig och rakt igenom gullig. Varför ska vi inbilla barnen att världen är på ett visst sätt, när den inte är det? Men att en kyss botar blindhet var kanske att ta i ...



Älvorna och skomakaren
Sagan handlar om en fattig skomakare som klipper ut läder till vad som med störst sannolikhet blir hans sista par skor som han gör. Han låter materialet ligga på arbetsbänken under natten för att nästa dag kunna göra skorna. Nästa morgon upptäcker han att i stället för materialet finns ett par perfekt gjorda skor på arbetsbänken. De är så perfekta att skomakaren kan sälja dem dyrt för att därefter ha råd att köpa mer material. Detta upprepas natt efter natt och till slut är inte skomakaren så fattig som han till en början var.

Jag minns den här sagan som en söt tecknad film från min barndom. I bokform var den måhända inte lika söt, även om den i visst avseende var sockersöt och det är det enda jag har att anmärka på sagan. Den var overkligt sockersöt. Å andra sidan för den med sig budskapet att arbete lönar sig.



Den lilla sjöjungfrun
En saga om en vacker sjöjungfru som räddar och blir förälskad i en människoprins. Hon blir så förälskad att hon ber sjöhäxan förvandla henne till en människa. Detta gör sjöhäxan och som betalning begär hon sjöjungfruns röst. Det finns också ett villkor för denna förvandling; om prinsen älskar någon annan kommer sjöjungfrun att dö och förvandlas till havsskum. I slutändan är det just det hon gör eftersom prinsen gifter sig med någon annan i tron att det var hon som räddade honom. Eftersom sjöjungfrun inte kan tala kan hon inte berätta sanningen för honom.

Sagan i bokform skiljer sig markant från Disney's filmversion. Dessvärre kunde jag inte uppfatta något budskap och tyckte således att sagan bara var sorglig.



Askungen
En ung kvinna passar upp på sin elaka styvmor och sina två elaka styvsystrar. Tillåtelse att gå på balen på slottet som prinsen anordnar får hon inte, utan får endast hjälpa sina styvsystrar att göra sig i ordning. Dock uppenbarar sig en god fe som hjälper Askungen men förtrollningen varar endast till midnatt. Hon glömmer bort tiden och när hon rusar iväg tappar hon sin ena glassko. Prinsen, som har blivit förälskad i henne, reser runt i landet och låter landets kvinnor testa glasskon. Till slut hittar han skons ägare.

Jag blev förvånad när jag läste mitt exemplar av sagan. Vad jag minns högg ena styvsystern av sig hälen och den andra högg av sig ena stortån för att fötterna skulle passa i glasskon. Det gjorde de inte i mitt exemplar. Hur som helst, budskapet? Synden straffar sig självt?



Hans och Greta
Familjen är så fattig att föräldrarna kommer överens om att det bästa för barnen är att pappan leder ut dem i skogen så att de själva kan finna mat. Hans, som hör detta, har därför med sig brödsmulor nästa dag så att han och hans syster Greta kan hitta hem igen. Eftersom fåglarna ätit upp smulorna, försöker de hitta hem på egen hand. De hittar ett hus gjort av ätbara saker och blir inbjudna av ägaren som visar sig vara en häxa. Hon planerar att göda Hans så att hon kan äta honom, men barnen har till slut ihjäl henne. De hittar hem och allt är bra igen.

Inget större fel på sagan bortsett från att Hans plötsligt får för sig att leta efter en skatt i häxans hus då han är säker på att det finns en. Varför det skulle vara logiskt har jag ingen aning om.



Törnrosa
Ett barnalöst kungapar får till slut en vacker dotter och håller en dopfest för henne. Alla utom den onda fen är inbjudna och i ilska uttalar den onda fen en förbannelse som innebär att när prinsessan fyller femton år ska hon sticka sig på en slända och dö. En god fe ger därefter sin gåva till prinsessan och istället för att hon ska dö ska hon bara sova i hundra år. Prinsessan somnar när hon femton år senare sticker sig och de gode feerna gör så att även resten av slottet gör det. Hundra år senare kommen en prins och väcker alla på slottet genom att kyssa prinsessan.

Vet inte riktigt vad jag ska tycka om sagan. Jag ville gärna hitta ett budskap med den, men jag lyckades inte.



Guldlock och de tre björnarna
En flicka som trotsar sin mamma och går in i skogen trots att hon inte får. Det dröjer inte länge förrän hon har gått vilse och efter att ha vandrat lite till hittar hon en stuga som hon går in i. Hon provsmakar gröt ur två skålar och äter upp gröten i den tredje. Hon provsitter två stolar och sitter sönder den tredje. Hon provligger två sängar och somnar in den tredje. När de tre björnarna som äger huset kommer hem upptäcker de både gröt- och stol-incidenterna. Efter att ha gått uppför trapporna upptäcker de att någon legat i de två större sängarna och att någon ännu ligger i den tredje. Flickan vaknar och rusar rädd ut och springer ända hem.

Till skillnad från många andra sagor är denna inte våldsam. Dock tar den upp något som man inte får göra: man får inte gå in i andras hem utan tillåtelse. Dessutom ska man skilja på det som är "mitt" och "ditt" och inte röra andras saker utan tillåtelse. Budskapet? Kanske att föräldrarna har rätt ibland (även om det tar emot att säga) och att det kan vara klokt att lyssna på dem ibland?


Dagens citat:

"Efter 35 års oavbruten framgång kan jag kosta på mig att vara ödmjuk."
(Bert Karlsson håller tal i Arboga, 1985)

Ha det så bra!
Sagolika kramar
Jessie
#1 - - Bodypalace:

Så charmiga böcker :) Mina personliga favoriter är nog Hans & Greta samt Guldlock och björnarna. Hehe nästan något jag tycker alla barn borde växa upp med.