Störande berättartekniska detaljer

Bokbloggsjerka: Finns det några berättartekniska detaljer som författarna använder sig av som du kan störa dig på? Var specifik och ge exempel om du kan.
 
Det första som jag kommer att tänka på är när författaren skriver med talspråk eller dialekt i dialogerna. Framför allt när det nästintill blir omöjligt att förstå vad personen försöker säga, och man måste anstränga sig för att kunna lista ut det. När en författare skriver på det sättet uppskattas det inte hos mig och kan även få mig att fundera på att möjligen lägga ifrån mig boken. Dessvärre tycks fler och fler skriva på det sättet.
 
 
Något annat störande moment är när författaren bombarderar texten med diverse detaljer. Allra helst detaljerade beskrivningar. Många gånger stänger min hjärna av sig när dessa delar dyker upp och kommer igång igen när de långa utläggningarna är slut. I Nora Roberts böcker är detta vanligt förekommande, fast till vilken nytta? Hur många läsare kommer komma ihåg alla detaljer? I slutändan brukar jag ändå alltid måla upp en egen bild. Passagerna med de detaljerade beskrivningarna upplevs mest som utfyllnad.


Dagens citat:

"Även på ett fult träd kan man finna vacker frukt."
(Namibiskt ordspråk)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Det där var inte snällt

Under de två år som gått sedan jag skaffade min egen blogg har jag börjat följa mååånga bloggar. Förmodligen för många. Att hålla reda på alla för egen maskin är säkert krävande, men inte omöjligt. Fast jag är lite bekväm (lat?) av mig och föredrar den lätta vägen. Där kommer Bloglovin in i bilden.
 
Man måste inte ha en egen blogg för att ha ett konto hos Bloglovin. Det enda som behövs är att man följer x antal bloggar och vill ha dessa organiserade. För att följa en blogg via Bloglovin, söker man upp den bloggen som man är intresserad av och trycker på "Följ bloggen". Enkelt va? Det är så att man skulle kunna göra det i sömnen. Vad Bloglovin därefter gör är att hålla koll på bloggen och samla de nya inlägg som skrivs där. När man sedan har lust kan man gå in där och läsa inläggen utan att själv behöva komma ihåg vilka som blivit lästa och vilka som är nya.
 
 
Jag hamnade på efterkälken under min sista termin på utbildningen vad gäller lästa inlägg och jag har fortfarande inte kommit i kapp. Just nu har jag cirka trehundrafemtio olästa inlägg, fast det har antagligen mest att göra med att jag som sagt följer många bloggar. Utan Bloglovins hjälp skulle jag aldrig kunna komma ihåg att besöka bloggarna eller minnas vilka inlägg som jag läste senast.
 
Dock tycks jag av någon anledning ha kommit på kant med detta verktyg då Bloglovin bestämt sig för att busa med mig. För ett tag sedan insåg jag att inlägg som inte har blivit lästa ändå markeras som det! Därmed har jag missat en hel del inlägg då jag i ärlighetens namn inte orkar granska varenda blogg som jag följer.
 
Förhoppningsvis har det rört sig om en bugg som jag hoppas är löst och att detta inte ska upprepa sig fler gånger. Fast man vet aldrig. *suck* Jag verkar locka fram det värsta hos saker och ting.


Dagens citat:

"Jag har aldrig brytt mig om publiken. Jag gillar det jag gör - jag gillar att göra illa människor. Det är vad jag gillar att hålla på med. Jag är i göra-illa-branschen."
(Mike Tyson)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie

Uppsägning innebär inte automatisk att du måste flytta

Det finns diverse anledningar till att ens hyresvärd kan säga upp ens hyresavtal. En anledning kan vara att man orsakar störningar. Vad som dock är viktigt att tänka på är att en uppsägning av hyresavtal inte per automatik innebär att man måste flytta. Som hyresgäst har man rätt att få det prövat. Det betyder att man kan motsätta sig uppsägningen och då måste hyresvärden hänskjuta tvisten (ansöka/överlämna) till hyresnämnden senast en månad efter hyrestidens utgång. Ifall det går mer än en månad blir uppsägningen ogiltig (detta finns angivet i hyreslagen 49 § 1 st). Dock krävs att man har besittningsskydd (något som man ibland kan avtala bort).
 

På jobbet möter man olika personer som inte känner till sin rättighet att få uppsägningen prövad, vilket är tråkigt. Jag har även fått höra om hyresgäster som har pågående förlängningsärenden (när hyresvärden hänskjuter uppsägningstvisten till hyresnämnden) i hyresnämnden, men där hyresvärden på något sätt lyckas låsa hyresgästerna ute från trapphusen där de har sina lägenheter innan ärendena är avgjorda. Men om det händer bör man vända sig till en jurist. Hyresnämnden kan dessvärre inte göra något.


Dagens citat:

"Människor är inte hemlösa om de sover på gatorna i sin hemstad."
(Dan Quayle)


Ha det så bra!
Uppsagda kramar
Jessie